Kiszenie ogórków
- Ogórki gruntowe 15 kg
- Woda mineralna nie gazowana 15 l
- Koper 3 wiązki
- Czosnek 4 duże główki
- Chrzan świeży korzeń 400 g
- Sól około 300 g
- Gorczyca,kolędra
1.Umyć ogórki dokładnie.2.Włożyć do wypażonych szczelnych słoi lub beczułki.Na dno uprzednio dodać połowę z przewidzianej ilości dodatków do kiszenia,obrany rozdrobniony czosnek i chrzan,umyty pocięty w mniejsze kawałki koper,możemy dodać parę ziaren gorczycy i kolędry-resztę na wierzch.3.Do szczelnie ułożonych ogórków wlać gorąca zalewę z wody i soli tak by przykryła wszystko.Zakręcić-odstawić do zakiszenia. Po około 7-14 dniach w zależności od temperatury będą ogórki małosolne-na kiszone muśimy wynieść je do chłodnej spiżarki lub piwnicySmacznego.http://youtu.be/4uf8qpeGvmM
Przepis dodał użytkownik Boguś
Podziel się opinią
Komentarze