W PRL-u panie piły do śniadania. Pomagała utrzymać płaski brzuch i zgrabną sylwetkę

Kiedyś ten napój był obowiązkowym elementem kobiecych śniadań, choć mało kto znał jego działanie. Dziś nauka potwierdza to, co naszym mamom i babciom podpowiadała intuicja. Ta herbata mocno podkręca metabolizm.

Czerwona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwościCzerwona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe

W czasach PRL-u czerwona herbata była obecna niemal w każdym domu, a szczególną popularnością cieszyła się wśród kobiet, które sięgały po nią do śniadania. Choć wtedy niewiele mówiło się o jej wpływie na zdrowie, intuicyjnie dostrzegano, że napój ten sprzyja lekkości i dobremu samopoczuciu. Dopiero z biegiem lat, wraz z rozwojem badań nad właściwościami roślin i naturalnych produktów, odkryto, że ten codzienny rytuał miał solidne podstawy – czerwona herbata wspierała metabolizm, ułatwiała trawienie i pomagała utrzymać zgrabną sylwetkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacza z Podlasia - wyjątkowe ciasto, smakowity farsz

Wsparcie w zgrabnej sylwetce

Czerwona herbata, wyróżnia się unikalnym procesem fermentacji, który nadaje jej nie tylko charakterystyczny smak i kolor, ale również wyjątkowe właściwości. Zawarte w niej polifenole wspomagają rozkład tłuszczów, przyspieszają metabolizm i regulują wydzielanie żółci oraz enzymów trawiennych.

Dodatkowo regularne jej picie może obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, co ma znaczenie nie tylko dla sylwetki, ale i zdrowia serca. Współczesne badania potwierdzają, że napar ten rzeczywiście przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, co czyni go wartościowym wsparciem w diecie osób dbających o linię.

Naukowe potwierdzenie działania czerwonej herbaty

Korzyści płynące z picia tego napoju nie są już tylko częścią tradycji – potwierdziły je badania naukowe. W jednym z nich, przeprowadzonym w 2016 roku przez Xia Lin, wykorzystano skoncentrowany wyciąg z liści czerwonej herbaty, który zawiera te same dobroczynne składniki co napar, ale w większym stężeniu.

Badanie wykazało, że ekstrakt ten wspiera spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie lipolizy – procesu rozkładu tkanki tłuszczowej. Z kolei inny eksperyment, opublikowany w "Journal of Functional Foods", potwierdził, że katechiny zawarte w czerwonej herbacie pomagają w kontrolowaniu masy ciała, między innymi poprzez pobudzanie naturalnego wytwarzania ciepła w organizmie, czyli termogenezy.

Więcej niż odchudzanie

Poza wspieraniem trawienia i odchudzania, czerwona herbata ma także działanie detoksykujące i moczopędne. Dzięki zawartości kofeiny, cynku, magnezu, żelaza czy potasu, wspiera organizm również odżywczo. Co więcej, napar ten działa łagodnie pobudzająco, poprawia koncentrację i może sprzyjać ogólnej poprawie samopoczucia. Dziś, w dobie sztucznych suplementów i diet-cud, warto przypomnieć sobie o tej sprawdzonej, naturalnej alternatywie, po którą sięgały nasze mamy i babcie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw