Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę
Specjalistka w zakresie nauk o żywieniu dr Angelika Kargulewicz przygotowała listę składników, które warto dodawać do kawy. Wypowiada się także na temat kawy z mlekiem i popularnej w mediach społecznościowych kawy kuloodpornej. Jej wskazówki pozwolą ci wybrać dodatek najlepszy dla twojego organizmu.
Kawa już sama w sobie jest wartościowym napojem, który wpiera aktywność mózgu i wspomaga funkcje poznawcze. Zawarte w niej polifenole walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych. Jednak nie jest to napój odpowiedni dla każdego.
Niektórzy mogą nie tolerować kofeiny i po wypiciu kawy cierpieć na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Napój nie jest również wskazany przy chorobach przełyku. Jednak zdrowe osoby mogą z czystym sercem sięgać nawet po 2 filiżanki dziennie, a czasem warto dorzucić do kawy coś jeszcze, aby zwiększyć jej potencjał bioaktywny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Ekspertka poleca przyprawy korzenne
Jako pierwszy na liście dodatków, które wpierają pozytywne działanie kawy, znajduje się cynamon, który jest znany nie tylko z pięknego aromatu, ale także z właściwości antyoksydacyjnych i zwalczających infekcje bakteryjne.
Cynamon ma udokumentowane działanie regulujące naszą glikemię i może zapobiegać rozwojowi cukrzycy. Cynamon to też idealny dodatek dla osób, które cierpią na różnego rodzaju zaburzenia w zakresie pracy układu pokarmowego. Jest to idealny środek wspomagający zmaganie się z niestrawnościami, ale również we wzdęciach i na przykład biegunce idealnie się sprawdzi dodatek cynamonu. I ciekawe, cynamon będzie korzystny dla osób, które doświadczają przeziębień, nawet potrafi zmniejszać przekrwienie błony śluzowej nosa – wymienia Angelika Kargulewicz w jednym z ostatnich materiałów na YouTubie.
Do kawy warto również dodać kardamon, który również pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, chroni przed pasożytami, a także zmniejsza odruch wymiotny u osób, które borykają się z takim problemem. Jest niezastąpiony w sytuacji obniżonej odporności organizmu, wspomaga leczenie kaszlu, a nawet zapalenie oskrzeli. Eksperka dodaje, że poza tym wszystkim odświeża oddech i wspomaga metabolizm, co zostało udowodnione naukowe. W grupie badawczej podawano 3 g kardamonu przez okres dwóch miesięcy. Zauważono istotny wpływ na przemianę materii, co może być wykorzystane przy odchudzaniu.
Angelika Kargulewicz poleca również kawę z imbirem, który wpiera właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne "napoju bogów". Ponadto ma właściwości łagodzące bóle reumatyczne i zwyrodnienia stawów. Udowodniono, że imbir zmniejsza uszkodzenia chrząstki kostno-stawowej i sprzyja regeneracji stawów. Może nawet zastąpić niektóre leki niesterydowe, które w odróżnieniu od przyprawy mogą wywoływać skutki uboczne.
Inne aromatyczne dodatki do kawy
Ekspertka jak najbardziej poleca kawę z dodatkiem prawdziwego kakao lub gorzkiej czekolady ze względu na zawartość flawanoidów, które znamy już z właściwości antyoksydacyjnych. Poza tym gorzka czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy – Angelika Kargulewicz powołuje się na badania, które wykazały, że 4 kostki gorzkiej czekolady dziennie potrafiły zmniejszyć ryzyko zachorowań na cukrzycę nawet o 21 proc.
Osoby ze zdrowym układem pokarmowym mogę siegnąć po chili – zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna korzystnie wpływa na układ nerwowy i zwiększa właściwości antyoksydacyjne kawy.
Wykazano, że picie kawy z chili zmniejsza nieco odczucie apetytu i tym samym powoduje mniejszą konsumpcję pokarmu. Jaki jest mechanizm tego działania? Jedna z hipotez mówi o tym, że chili pobudza układ współczulny w naszym układzie nerwowym […], a inna hipoteza mówi, że kawa z chili zmniejsza smakowitość jedzenia i później mniej nam się chce podjadać – opowiada ekspertka.
Kontrowersyjne dodatki do kawy
Na liście Angeliki Kargulewicz znajduje się także inulina i substancje adaptogenne, takie jak ashwagandha, bakopa czy żeń-szeń. Chociaż u niektórych osób połączenie ich z kawą może być korzystne, ekspertka apeluje o zachowanie ostrożności. W przypadku substancji adaptogennych nie ma jeszcze wystarczających badań na temat ich wpływu na organizm, a łączenie ich z lekami może być niebezpieczne.
Inulina jest dobrym pomysłem, ale w ograniczonych ilościach:
Jeżeli stosujemy inulinę w postaci takiej czystej, jako dodatek, na przykład do kawy, to trzeba uważać na ilości, które używamy, ponieważ w dawce powyżej 14 gramów dziennie może u niektórych powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. A dlaczego? Ponieważ też nasila procesy fermentacyjne i u osób, na przykład w przebiegu jelita nadwrażliwego albo z tendencją do biegunki, trzeba uważać, aby tej ilości nie przekraczać – podkreśla ekspertka.
Jeśli zauważysz niepokojące objawy po którym połączeniu, nie stosuj go na siłę, aby na przykład zrzucić zbędne kilogramy, tylko skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Czy do kawy warto dodawać mleko?
Ekspertka uważa, że nie jest to dobre połączenie, ponieważ mleko zmniejsza potencjał antyoksydacyjny kawy. Białka mleka równoważą działanie polifenoli, a tym samym zmniejszają korzystne działanie napoju – chociaż to zależy od rodzaju mleka, zawartości tłuszczu i ilości, którą dodajesz do kawy. Niestety, podobne działanie ma kawa kuloodporna, która najczęściej jest przygotowywana z olejem kokosowym.