Pij kawę z tymi dodatkami. Chronią serce i mózg, odtłuszczają wątrobę

Specjalistka w zakresie nauk o żywieniu dr Angelika Kargulewicz przygotowała listę składników, które warto dodawać do kawy. Wypowiada się także na temat kawy z mlekiem i popularnej w mediach społecznościowych kawy kuloodpornej. Jej wskazówki pozwolą ci wybrać dodatek najlepszy dla twojego organizmu.

Angelika Kargulewicz proponuje dodatki do kawyAngelika Kargulewicz proponuje dodatki do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube
Anna Galuhn

Kawa już sama w sobie jest wartościowym napojem, który wpiera aktywność mózgu i wspomaga funkcje poznawcze. Zawarte w niej polifenole walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych. Jednak nie jest to napój odpowiedni dla każdego.

Niektórzy mogą nie tolerować kofeiny i po wypiciu kawy cierpieć na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Napój nie jest również wskazany przy chorobach przełyku. Jednak zdrowe osoby mogą z czystym sercem sięgać nawet po 2 filiżanki dziennie, a czasem warto dorzucić do kawy coś jeszcze, aby zwiększyć jej potencjał bioaktywny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Ekspertka poleca przyprawy korzenne

Jako pierwszy na liście dodatków, które wpierają pozytywne działanie kawy, znajduje się cynamon, który jest znany nie tylko z pięknego aromatu, ale także z właściwości antyoksydacyjnych i zwalczających infekcje bakteryjne.

Cynamon ma udokumentowane działanie regulujące naszą glikemię i może zapobiegać rozwojowi cukrzycy. Cynamon to też idealny dodatek dla osób, które cierpią na różnego rodzaju zaburzenia w zakresie pracy układu pokarmowego. Jest to idealny środek wspomagający zmaganie się z niestrawnościami, ale również we wzdęciach i na przykład biegunce idealnie się sprawdzi dodatek cynamonu. I ciekawe, cynamon będzie korzystny dla osób, które doświadczają przeziębień, nawet potrafi zmniejszać przekrwienie błony śluzowej nosa – wymienia Angelika Kargulewicz w jednym z ostatnich materiałów na YouTubie.

Do kawy warto również dodać kardamon, który również pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, chroni przed pasożytami, a także zmniejsza odruch wymiotny u osób, które borykają się z takim problemem. Jest niezastąpiony w sytuacji obniżonej odporności organizmu, wspomaga leczenie kaszlu, a nawet zapalenie oskrzeli. Eksperka dodaje, że poza tym wszystkim odświeża oddech i wspomaga metabolizm, co zostało udowodnione naukowe. W grupie badawczej podawano 3 g kardamonu przez okres dwóch miesięcy. Zauważono istotny wpływ na przemianę materii, co może być wykorzystane przy odchudzaniu.

Angelika Kargulewicz poleca również kawę z imbirem, który wpiera właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne "napoju bogów". Ponadto ma właściwości łagodzące bóle reumatyczne i zwyrodnienia stawów. Udowodniono, że imbir zmniejsza uszkodzenia chrząstki kostno-stawowej i sprzyja regeneracji stawów. Może nawet zastąpić niektóre leki niesterydowe, które w odróżnieniu od przyprawy mogą wywoływać skutki uboczne.

Inne aromatyczne dodatki do kawy

Ekspertka jak najbardziej poleca kawę z dodatkiem prawdziwego kakao lub gorzkiej czekolady ze względu na zawartość flawanoidów, które znamy już z właściwości antyoksydacyjnych. Poza tym gorzka czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy – Angelika Kargulewicz powołuje się na badania, które wykazały, że 4 kostki gorzkiej czekolady dziennie potrafiły zmniejszyć ryzyko zachorowań na cukrzycę nawet o 21 proc.

Osoby ze zdrowym układem pokarmowym mogę siegnąć po chili – zawarta w ostrych papryczkach kapsaicyna korzystnie wpływa na układ nerwowy i zwiększa właściwości antyoksydacyjne kawy.

Wykazano, że picie kawy z chili zmniejsza nieco odczucie apetytu i tym samym powoduje mniejszą konsumpcję pokarmu. Jaki jest mechanizm tego działania? Jedna z hipotez mówi o tym, że chili pobudza układ współczulny w naszym układzie nerwowym […], a inna hipoteza mówi, że kawa z chili zmniejsza smakowitość jedzenia i później mniej nam się chce podjadać – opowiada ekspertka.

Kontrowersyjne dodatki do kawy

Na liście Angeliki Kargulewicz znajduje się także inulina i substancje adaptogenne, takie jak ashwagandha, bakopa czy żeń-szeń. Chociaż u niektórych osób połączenie ich z kawą może być korzystne, ekspertka apeluje o zachowanie ostrożności. W przypadku substancji adaptogennych nie ma jeszcze wystarczających badań na temat ich wpływu na organizm, a łączenie ich z lekami może być niebezpieczne.

Inulina jest dobrym pomysłem, ale w ograniczonych ilościach:

Jeżeli stosujemy inulinę w postaci takiej czystej, jako dodatek, na przykład do kawy, to trzeba uważać na ilości, które używamy, ponieważ w dawce powyżej 14 gramów dziennie może u niektórych powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. A dlaczego? Ponieważ też nasila procesy fermentacyjne i u osób, na przykład w przebiegu jelita nadwrażliwego albo z tendencją do biegunki, trzeba uważać, aby tej ilości nie przekraczać – podkreśla ekspertka.

Jeśli zauważysz niepokojące objawy po którym połączeniu, nie stosuj go na siłę, aby na przykład zrzucić zbędne kilogramy, tylko skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

Czy do kawy warto dodawać mleko?

Ekspertka uważa, że nie jest to dobre połączenie, ponieważ mleko zmniejsza potencjał antyoksydacyjny kawy. Białka mleka równoważą działanie polifenoli, a tym samym zmniejszają korzystne działanie napoju – chociaż to zależy od rodzaju mleka, zawartości tłuszczu i ilości, którą dodajesz do kawy. Niestety, podobne działanie ma kawa kuloodporna, która najczęściej jest przygotowywana z olejem kokosowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki