wp

Zupa kminkowa według przedwojennego przepisu - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.kuchennykredens.pl
Podziel się

Przedwojenne, postne dania to kuchnia prosta i sycąca. Do przygotowania zupy kminkowej tak naprawdę wystarczy domowy bulion i ziarenka kminku. W niektórych przedwojennych książkach danie to zabiela się lub traktuje zasmażką. Kminek to nie tylko charakterystyczny smak, ale także pomoc dla układu pokarmowego i naturalny środek na wzdęcia. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy pyszną zupę z kminkiem w roli głównej.

Składniki

1-1,5 l domowego bulionu
kilka łyżek całych nasion kminku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
grzanki z chleba

Przepis

Gotowy rosół podgrzać z dodatkiem kminku - gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie przygotować na patelni mocno zarumienioną zasmażkę z masła i mąki oraz grzanki z chleba.

Gdy zupa nabierze już smaku, odcedzić na sitku nasiona kminku i zaciągnąć wywar zasmażką. Po rozlaniu na talerze posypać grzankami. Najlepiej smakuje na gorąco.
Zobacz także: najlepsze sposoby, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp