Trwa ładowanie...
d3s2dqu
14-03-2017 08:28

Zupa kminkowa według przedwojennego przepisu

Przepis

Przedwojenne, postne dania to kuchnia prosta i sycąca. Do przygotowania zupy kminkowej tak naprawdę wystarczy domowy bulion i ziarenka kminku. W niektórych przedwojennych książkach danie to zabiela się lub traktuje zasmażką. Kminek to nie tylko charakterystyczny smak, ale także pomoc dla układu pokarmowego i naturalny środek na wzdęcia. W ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy pyszną zupę z kminkiem w roli głównej.

d3s2dqu
3.6
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki

1-1,5 l domowego bulionu
kilka łyżek całych nasion kminku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
grzanki z chleba

Przepis

Gotowy rosół podgrzać z dodatkiem kminku - gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie przygotować na patelni mocno zarumienioną zasmażkę z masła i mąki oraz grzanki z chleba.

Gdy zupa nabierze już smaku, odcedzić na sitku nasiona kminku i zaciągnąć wywar zasmażką. Po rozlaniu na talerze posypać grzankami. Najlepiej smakuje na gorąco.
Zobacz także: najlepsze sposoby, jak wykorzystać czerstwe pieczywo

Zupa kminkowa według przedwojennego przepisu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

87
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s2dqu
d3s2dqu
d3s2dqu
d3s2dqu
Więcej tematów
d3s2dqu