Poznaj jej sekret
Dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Choć jej przygotowanie wydaje się banalnie proste, to jednak może przysporzyć problemów. Ale spokojnie, dzięki tym radom, twoja zasmażka już zawsze będzie idealna!
Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?
W zależności od tego, jak długo będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia.
- Zasmażka pierwszego stopnia, czyli zasmażka biała - smażymy ją krótko, do chwili pozbycia się smaku surowej mąki. Używamy jej do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw.
- Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Tego rodzaju używamy do zagęszczenia zup i sosów.
- Zasmażka trzeciego stopnia, czyli brązowa - smażymy ją najdłużej, przy czym trzeba uważać, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru i nie spaliła się. Taką zasmażką zagęszczamy ciemne sosy.
Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?
Kolor zasmażki zależy nie tylko od długości jej smażenia, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy. Im wyższy stopień wysmażenia zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą temperaturę dymienia powinien mieć tłuszcz. Do jasnych zasmażek możemy użyć masła klarowanego ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia. Natomiast do zasmażek jasnozłotych i brązowych lepiej użyć smalcu lub olejów roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia. To bardzo ważna kwestia, ponieważ kiedy tłuszcz zaczyna się palić zmienia swój smak, a tym samym smak zasmażki, która w konsekwencji zniszczy potrawę, do której zostanie dodana.
Warto wiedzieć
Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę. Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje - na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu. Ale możesz też przygotować zasmażkę na tłuszczu, na którym smażyłeś np. mięso do sosu - tym sposobem twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Jak usmażyć zasmażkę?
Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru. Teraz połącz ją z potrawą, ale musisz pamiętać o tym, że zasmażka nie lubi pośpiechu. Najpierw przesyp ją do miseczki, dodawaj stopniowo sos lub zupę i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję, zasmażkę możesz po trochu dodać do potrawy, którą przygotowujesz. I to już wszystko. Jesteśmy pewni, że od dziś twoja zasmażka będzie idealna!