Sałatka z bobem i kabanosami. Doskonała na kolację
W upalne dni wszyscy stronimy od gorących i ciężkich dań, stawiając na lekkie propozycje. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, przygotowane na bazie świeżych warzyw i oryginalnych dodatków. Na lunch czy dodatek do obiadu polecamy sałatkę z bobem i kabanosami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 kg bobu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 garście kiełek słonecznika
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 100 g wieprzowych kabanosów np. marki Berger
- 10 czarnych oliwek (w krążkach)
- pół pęczka koperku
- pół natki pietruszki
- 50 g twardego sera np. Grana Padano
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze