Przepis na rogale Marcińskie

Tradycyjnie rogale marcińskie to przysmak z wielowiekową tradycją. Najlepsze wypiekane są w Poznaniu, jednak nie każdemu jest blisko do stolicy Wielkopolski, dlatego warto upiec je własnoręcznie - nie tylko na dzień św. Marcina.

Przepis na rogale Marcińskie
Źródło zdjęć: © Fotolia

Tradycyjnie rogale Marcińskie to przysmak z wielowiekową tradycją. Najlepsze wypiekane są w Poznaniu, jednak nie każdemu jest blisko do stolicy Wielkopolski, dlatego warto upiec je własnoręcznie - nie tylko na dzień św. Marcina. Temu pysznemu ciastu z nadzieniem z białego maku i pysznych bakalii chyba nikt się nie oprze.

Składniki na ciasto drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżka drożdży (najlepiej suche), 1 całe jajo, pół łyżeczki tartej wanilii, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 225 g masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)
.

Suche drożdże wsypać do mleka, dobrze wymieszać, aby się rozpuściły i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Następnie wlać do dużej miski, dodać jajko i wanilię, ponownie wymieszać. Mąkę, cukier, sól połączyć w dużej misce i dodać masło (2 łyżki). Całość rozetrzeć. Kiedy masa jest gotowa, mieszając dodać rozczyn z drożdży. Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę lub stół i krótko wyrabiać do momentu, aż masa będzie gładka. Ciasto powinno być lepiące i chłodne. Przykryte folią należy odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x15 cm krótszym bokiem u podstawy. Pozostałą część masła należy rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1-2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, jak składamy kartkę papieru. Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Schładzać przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na całą noc. Z lodówki wyjąć ok. 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie: 300 g białego maku, 100 g masy marcepanowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 100 g dobrze wysuszonych i chrupiących orzechów włoskich, 100 g zblanszowanych dużych migdałów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.

I na koniec: jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania i posiekane orzeszki lub migdały do posypania.

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Całość zmielić dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony z bakaliami mak, pokruszone biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodając śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta i zwinąć rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożone na blaszce należy przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec ok. 20 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać