Trwa ładowanie...
dxlhgxx
dxlhgxx

Ciasto drożdżowe

Przepis
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe
Składniki
    • 1 kg mąki
    • 60 g drożdży
    • 0,5 l ciepłego mleka
    • 2 żółtka
    • 250 g roztopionego tłuszczu
  • (masło lub margaryna)
    • 1 łyżka oleju
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 0,5 łyżki soli
Przepis

Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręcznie. Ja daję czasem wszystkie składniki do miksera kuchennego i wyrabia się 1 minutę. Kiedy odchodzi od ręki (czyli nie klei się już) - jest gotowe.

Zostawić do wyrośnięcia.

Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Można ewentualnie dowolne owoce poukładać na cieście. Wierzch posypać kruszonką.

Piec około 1 godziny (180 stopni w piecu elektrycznym normalnym, 160 stopni w piecu elektrycznym z obiegiem powietrza).

Przepis dodał użytkownik agajolaw

dxlhgxx

Podziel się opinią

1
2
Share
dxlhgxx

dxlhgxx
dxlhgxx
dxlhgxx