Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki
- 60 g drożdży
- 0,5 l ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 250 g roztopionego tłuszczu
- (masło lub margaryna)
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki cukru kryształ
- 0,5 łyżki soli
Rozpuścić drożdże w letnim mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręcznie. Ja daję czasem wszystkie składniki do miksera kuchennego i wyrabia się 1 minutę. Kiedy odchodzi od ręki (czyli nie klei się już) - jest gotowe.
Zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Można ewentualnie dowolne owoce poukładać na cieście. Wierzch posypać kruszonką.
Piec około 1 godziny (180 stopni w piecu elektrycznym normalnym, 160 stopni w piecu elektrycznym z obiegiem powietrza).
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze