Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie

Siemię lniane ma reputację jednego z najzdrowszych dodatków do codziennej diety, ale wiele osób popełnia jeden istotny błąd, sięga po nie o niewłaściwej porze. Tymczasem czas spożycia ma realny wpływ na to, jak działa na organizm.

Kiedy pić siemię lniane?Kiedy pić siemię lniane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Siemię lniane to skarb wśród naturalnych produktów. Zawiera błonnik, lignany, kwasy omega-3 i mnóstwo substancji wspierających pracę jelit, poziom cholesterolu i odporność. Jednak, jak pokazują obserwacje dietetyków i naturopatów, nie tylko to czy spożywamy siemię ma znaczenie. Równie ważne jest kiedy po nie sięgamy. Odpowiednia pora dnia decyduje o tym, czy zadziała jak lek na jelita, pomoże z metabolizmem, czy też… pójdzie na marne. Oto co warto wiedzieć, zanim sięgniesz po len.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Kiedy pić siemię lniane?

Każdy, kto zaczyna swoją przygodę z siemieniem lnianym zastanawia się, kiedy je pić. Niektórzy piją pod wieczór, inni nie zwracają uwagi na porę. A jak powinno być? To zależy. Poranek to najlepszy moment, by wprowadzić do organizmu coś, co delikatnie obudzi układ trawienny i przygotuje jelita do pracy. Siemię lniane działa wtedy jak balsam, który osłania błony śluzowe, poprawia perystaltykę i reguluje wypróżnienia. To szczególnie ważne dla osób z problemami trawiennymi, zaparciami czy zespołem jelita drażliwego. Kisiel z siemienia działa łagodząco i pozwala zacząć dzień bez ciężkości czy wzdęć. Wypicie go na czczo wzmacnia też wchłanianie cennych składników i reguluje apetyt w dalszej części dnia.

Czy można pić siemię lniane wieczorem?

Wieczorna pora to z kolei idealny moment dla tych, którzy chcą wesprzeć regenerację jelit i zapobiec nocnemu podjadaniu. Siemię lniane wypite na godzinę przed snem działa wyciszająco na przewód pokarmowy, redukuje stany zapalne i przygotowuje układ trawienny do nocnej regeneracji. To dobra praktyka szczególnie u osób z refluksem, nadkwasotą lub uczuciem ciężkości po kolacji. Len tworzy delikatny żel, który osłania żołądek i może zapobiegać nocnym bólom brzucha czy zgadze. Pamiętaj jednak, by taki kisiel pić regularnie.

Siemię lniane najlepiej spożywać świeżo zmielone lub w postaci naparu z całych ziaren zalanych wrzątkiem. Nie powinieneś go pić w dużych ilościach, 1–2 łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą. Można je dodawać do owsianki, koktajlu lub wypijać jako osobny napój. Ważne jest, by przy jego stosowaniu pić więcej wody w ciągu dnia, bo błonnik zawarty w siemieniu wiąże płyny.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości