Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Jedni radzą, żeby podlewać rano. Inni przekonują, że najlepiej wieczorem. W upalny dzień podlewanie ogródka o niewłaściwej porze może przynieść więcej szkód niż pożytku. Nie warto również podlewać warzyw na zapas. Zbyt wilgotna ziemia może powodować rozwój grzybów i pleśni.
W sezonie wakacyjnym podlewanie ogródka wymaga niemałej logistyki. Kiedy wstajesz po 9 rano, słońce już mocno daje się we znaki. Wtedy lepiej odpuścić podlewanie ogródka, ponieważ wysoka temperatura może sprawić, że rośliny zaczną się gotować. Pozostaje poczekać do wieczora, chociaż rolnicy radzą, aby zrobić inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Jak podlewać ogórki, pomidory i cukinię?
Ogórki i pomidory potrzebują stałej dostawy wody i w upalny dzień trzeba je podlewać codziennie. W przypadku pomidorów można zostawić 1 dzień przerwy, jeśli nie ma upałów, przy czym bardzo ważna jest regularność. Zbyt długie odstępy pomiędzy dostawą wody mogą powodować pękanie pomidorów.
W przypadku ogórków i cukinii należy zwrócić uwagę na to, aby za bardzo nie moczyć liści. Najlepiej podlewać warzywa tuż przy gruncie. Pod mokrymi liśćmi mogą rozwijać się szkodniki.
O tej porze warto podlewać ogródek
Najlepszą porą na podlewanie ogródka jest wczesny ranek, kiedy gleba jest jeszcze odrobinę wilgotna od porannej rosy. Wtedy ziemia i rośliny najlepiej chłoną wodę, a jej nadmiar ma szansę odparować w ciągu całego dnia, co zapobiega powstawaniu pleśni. W bardzo upalny dzień należy ponownie podlać warzywa wieczorem, kiedy już nie są wyeksponowane na pełne słońce.
Buraki i fasolka potrzebują mniej wody
Niektóre warzywa nie przepadają za nadmierną wilgocią. Fasola potrzebuje regularnego i umiarkowanego podlewania 2 razy w tygodniu. Podobnie jak w przypadku ogórków i cukinii, również nie należy podlewać roślin z góry, aby nie doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.
Buraki również dobrze się czują w nieco przesuszonym podłożu. W upalne dni wystarczy im podlewanie 1-2 razy w tygodniu. W przypadku warzyw korzeniowych – nie tylko buraków, ale także marchewki, pietruszki czy selera – kluczowa jest regularność, ponieważ przerwy w dostawie wody mogą powodować rozgałęzianie się korzeni.