Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają

Jedni radzą, żeby podlewać rano. Inni przekonują, że najlepiej wieczorem. W upalny dzień podlewanie ogródka o niewłaściwej porze może przynieść więcej szkód niż pożytku. Nie warto również podlewać warzyw na zapas. Zbyt wilgotna ziemia może powodować rozwój grzybów i pleśni.

Podlewanie ogródka podczas upałów może być zgubnePodlewanie ogródka podczas upałów może być zgubne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W sezonie wakacyjnym podlewanie ogródka wymaga niemałej logistyki. Kiedy wstajesz po 9 rano, słońce już mocno daje się we znaki. Wtedy lepiej odpuścić podlewanie ogródka, ponieważ wysoka temperatura może sprawić, że rośliny zaczną się gotować. Pozostaje poczekać do wieczora, chociaż rolnicy radzą, aby zrobić inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Jak podlewać ogórki, pomidory i cukinię?

Ogórki i pomidory potrzebują stałej dostawy wody i w upalny dzień trzeba je podlewać codziennie. W przypadku pomidorów można zostawić 1 dzień przerwy, jeśli nie ma upałów, przy czym bardzo ważna jest regularność. Zbyt długie odstępy pomiędzy dostawą wody mogą powodować pękanie pomidorów.

W przypadku ogórków i cukinii należy zwrócić uwagę na to, aby za bardzo nie moczyć liści. Najlepiej podlewać warzywa tuż przy gruncie. Pod mokrymi liśćmi mogą rozwijać się szkodniki.

O tej porze warto podlewać ogródek

Najlepszą porą na podlewanie ogródka jest wczesny ranek, kiedy gleba jest jeszcze odrobinę wilgotna od porannej rosy. Wtedy ziemia i rośliny najlepiej chłoną wodę, a jej nadmiar ma szansę odparować w ciągu całego dnia, co zapobiega powstawaniu pleśni. W bardzo upalny dzień należy ponownie podlać warzywa wieczorem, kiedy już nie są wyeksponowane na pełne słońce.

Buraki i fasolka potrzebują mniej wody

Niektóre warzywa nie przepadają za nadmierną wilgocią. Fasola potrzebuje regularnego i umiarkowanego podlewania 2 razy w tygodniu. Podobnie jak w przypadku ogórków i cukinii, również nie należy podlewać roślin z góry, aby nie doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.

Buraki również dobrze się czują w nieco przesuszonym podłożu. W upalne dni wystarczy im podlewanie 1-2 razy w tygodniu. W przypadku warzyw korzeniowych – nie tylko buraków, ale także marchewki, pietruszki czy selera – kluczowa jest regularność, ponieważ przerwy w dostawie wody mogą powodować rozgałęzianie się korzeni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej