Praliny kokosowo-czekoladowe
Zdrowe słodycze to coraz modniejsze przekąski. Nie trzeba wydawać na nie fortuny w sklepach ze zdrową żywnością, bo wystarczy skorzystać z jednego z prostych przepisów od "Szczęśliwi bez cukru". Przykładowo jedna czekoladowo-kokosowa pralinka to tylko 35 kcal.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g suszonych daktyli,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (45 g),
- 3-4 łyżki kakao (30-40 g),
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g).
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie – wystarczy około 10-15 minut. Odcedzić delikatnie, odciskając nadmiar wody. Daktyle zmiksować, dodać połowę wiórków, kakao i siemię. Dokładnie wymieszać. Z masy lepić kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz także: ciasteczka z czerwonej fasoli i masła orzechowego
Podziel się opinią
Komentarze