Najlepiej smakuje po kilku dniach. Krótka historia bigosu

Bigos to potrawa bardzo popularna w trzech krajach, które kiedyś tworzyły jedno państwo. To oczywiście Polska, Litwa i Białoruś. Do dziś bigos jest symbolem kuchni tego regionu i kwintesencją cenionych tu tradycyjnych smaków.

Najlepiej smakuje po kilku dniach. Krótka historia bigosu
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia bigosu jest fascynująca. Pierwotnie nazwą "bigos" określano wszystkie dania, w których używano siekanych produktów. Były więc bigosy z mięsa, z warzyw, a nawet z ryb. Trochę później bigosem określano siekane galarety z mięs i ryb. Dopiero w XVIII wieku ograniczono nazwę "bigos" jedynie do jednej potrawy – kapusty z mięsem.

Klasyczny przepis

Najważniejszymi składnikami bigosu są dwa rodzaje kapusty – świeża i kiszona. Powinny być obie, ale czasem używa się jedynie kapusty świeżej lub tylko kiszonej, dobrze wypłukanej lub obgotowanej, by nie była zbyt kwaśna. Kapustę drobno się szatkuje i dusi z małej ilości wody. Kolejnymi składnikami są różne rodzaje mięs.

Tradycyjnie dodaje się wędzoną kiełbasę, resztki pieczeni wołowej lub wieprzowej oraz dziczyznę. Bigos z mięsem dzika, zająca czy sarny uważany jest za najbardziej szlachetny i nie bez powodu jest podawany zawsze na zbiorowych polowaniach.

Zobacz także: Sałatka ziemniaczana. Odświeżamy klasyczny przepis

Do potrawy dodaje się także wędzone śliwki i suszone grzyby. To one nadają bardzo charakterystyczny smak bigosowi. Kapustę z mięsem dusi się długo, czasem nawet kilka dni, aż wszystkie składniki stworzą ciemną, aromatyczną i jednolitą masę. To jest właśnie prawdziwy bigos.

W czasie duszenia można dolewać wytrawne, czerwone wino, co bardzo podnosi smak bigosu. Można dodać również trochę bardzo słodkiego wina, na przykład malagę. Takie wino może zastąpić miód, dodawany dziś, czego przed wiekami nie robiono.

Z wiwatem

Istnieje kilka odmian tego dania. Do bigosu litewskiego dodaje się również kwaśne jabłka, które wzmacniają słodycz potrawy. Ostrą papryką i śmietaną doprawia się z kolei bigos węgierski. W Galicji do bigosu dodawało się i dodaje czasem nadal, ziemniaki i białą fasolę. W bigosie myśliwskim poza dziczyzną nie może zabraknąć jagód jałowca, a w bigosie hultajskim drobno pokrojonej słoniny, najlepiej wędzonej. Można również zrobić wersję wegetariańską, zastępując mięso kostką sojową.

Traditional polish sauerkraut (bigos) with mushrooms and cranberries.
© 123RF

W kuchni staropolskiej znany był również tzw. bigos z wiwatem. Wcześniej przygotowany gar bigosu przykrywano pokrywką, szczelnie oklejało się ją ciastem i gotowano nad ogniskiem. Gdy pod wpływem ciśnienia pokrywka wystrzeliła, bigos nadawał się do jedzenia.

Tradycyjnie bigos podaje się jako samodzielne danie, z pieczywem i kieliszkiem wytrawnego alkoholu, który pomoże w strawieniu tej bardzo ciężkiej potrawy. Nie traci on smaku nawet wielokrotnie odgrzewany, można go również zamrozić i przechowywać w lodówce kilkanaście tygodni. Aby odgrzewany bigos mrożony smakował jeszcze lepiej, warto wlać do niego trochę wytrawnego, czerwonego wina. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej