Najlepiej smakuje po kilku dniach. Krótka historia bigosu

Bigos to potrawa bardzo popularna w trzech krajach, które kiedyś tworzyły jedno państwo. To oczywiście Polska, Litwa i Białoruś. Do dziś bigos jest symbolem kuchni tego regionu i kwintesencją cenionych tu tradycyjnych smaków.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia bigosu jest fascynująca. Pierwotnie nazwą "bigos" określano wszystkie dania, w których używano siekanych produktów. Były więc bigosy z mięsa, z warzyw, a nawet z ryb. Trochę później bigosem określano siekane galarety z mięs i ryb. Dopiero w XVIII wieku ograniczono nazwę "bigos" jedynie do jednej potrawy – kapusty z mięsem.

Klasyczny przepis

Najważniejszymi składnikami bigosu są dwa rodzaje kapusty – świeża i kiszona. Powinny być obie, ale czasem używa się jedynie kapusty świeżej lub tylko kiszonej, dobrze wypłukanej lub obgotowanej, by nie była zbyt kwaśna. Kapustę drobno się szatkuje i dusi z małej ilości wody. Kolejnymi składnikami są różne rodzaje mięs.

Tradycyjnie dodaje się wędzoną kiełbasę, resztki pieczeni wołowej lub wieprzowej oraz dziczyznę. Bigos z mięsem dzika, zająca czy sarny uważany jest za najbardziej szlachetny i nie bez powodu jest podawany zawsze na zbiorowych polowaniach.

Zobacz także: Sałatka ziemniaczana. Odświeżamy klasyczny przepis

Do potrawy dodaje się także wędzone śliwki i suszone grzyby. To one nadają bardzo charakterystyczny smak bigosowi. Kapustę z mięsem dusi się długo, czasem nawet kilka dni, aż wszystkie składniki stworzą ciemną, aromatyczną i jednolitą masę. To jest właśnie prawdziwy bigos.

W czasie duszenia można dolewać wytrawne, czerwone wino, co bardzo podnosi smak bigosu. Można dodać również trochę bardzo słodkiego wina, na przykład malagę. Takie wino może zastąpić miód, dodawany dziś, czego przed wiekami nie robiono.

Z wiwatem

Istnieje kilka odmian tego dania. Do bigosu litewskiego dodaje się również kwaśne jabłka, które wzmacniają słodycz potrawy. Ostrą papryką i śmietaną doprawia się z kolei bigos węgierski. W Galicji do bigosu dodawało się i dodaje czasem nadal, ziemniaki i białą fasolę. W bigosie myśliwskim poza dziczyzną nie może zabraknąć jagód jałowca, a w bigosie hultajskim drobno pokrojonej słoniny, najlepiej wędzonej. Można również zrobić wersję wegetariańską, zastępując mięso kostką sojową.

Traditional polish sauerkraut (bigos) with mushrooms and cranberries.
© 123RF

W kuchni staropolskiej znany był również tzw. bigos z wiwatem. Wcześniej przygotowany gar bigosu przykrywano pokrywką, szczelnie oklejało się ją ciastem i gotowano nad ogniskiem. Gdy pod wpływem ciśnienia pokrywka wystrzeliła, bigos nadawał się do jedzenia.

Tradycyjnie bigos podaje się jako samodzielne danie, z pieczywem i kieliszkiem wytrawnego alkoholu, który pomoże w strawieniu tej bardzo ciężkiej potrawy. Nie traci on smaku nawet wielokrotnie odgrzewany, można go również zamrozić i przechowywać w lodówce kilkanaście tygodni. Aby odgrzewany bigos mrożony smakował jeszcze lepiej, warto wlać do niego trochę wytrawnego, czerwonego wina. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości