Pyszny obiad dla całej rodziny
Nie wyobrażam sobie lepszego letniego obiadu niż bigos z młodej kapusty. Jest delikatniejszy i lżejszy od wersji jesienno-zimowej. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, jak i bez. Ile domów, tyle przepisów na młodą kapustę. Z koperkiem, marchewką, koncentratem pomidorowym, kminkiem lub zielonym groszkiem. Do tego świeży chleb albo ziemniaki z wody. Jak przygotować krok po kroku wiosenny bigos?
Składniki: główka młodej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 250 g kiełbasy wiejskiej, 1,5 szklanki wody lub bulionu, pęczek koperku, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki soku z cytryny, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, 1,5 łyżki mąki. Przygotuj też deskę do krojenia, duży nóż, patelnię i garnek.
Zobacz wideo: Przepis na szybką kapustę:
Przygotuj kapustę
Młodą kapustę obierz z kilku warstw zewnętrznych liści i drobno poszatkuj. Przełóż do garnka, osól. Marchewkę obierz i zetrzyj na tartce. Dodaj do kapusty. Wrzuć 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj mięso
Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Możesz także użyć wędzonego boczku, żeberek wieprzowych, łopatki, resztek pieczonego schabu. Mięso przełóż na patelnię i smaż przez chwilę razem z cebulką.
Połącz składniki
Mięso przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dopraw pieprzem i szczyptą cukru. Wlej sok z cytryny (możesz użyć też białego wina). Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju, podsmaż mąkę. Kiedy zacznie się rumienić, wlej kilka łyżek wywaru z kapusty. Wymieszaj. Dodaj do kapusty. Jeśli lubisz bardziej kwaśną kapustę, dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Koperek posiekaj, dodaj do bigosu, wymieszaj i zagotuj.