Bigos
Bigos to tradycyjna potrawa przyrządzana w każdym polskim domu, od wieków ciesząca się naszym uznaniem. Bigosem chętnie chwalimy się przed obcokrajowcami, podkreślając jego wyjątkowy smak oraz aromat. Potrawa ta ma swoje istotne miejsce w polskiej kulturze i pojawia się nawet w naszej epopei narodowej – „Panu Tadeuszu”. Co ciekawe, choć danie to przygotowuje się w Polsce od wielu lat, to każdy kucharz posiada swój przepis na udany i pyszny bigos. Poniżej znajdziesz liczne propozycje przyrządzenia tej smakowitej i pożywnej potrawy.
Podstawą przepisu na bigos jest oczywiście poszatkowana kapusta (świeża i kiszona). Drugi nierozłączny składnik tego dania to szeroko pojęte mięso. Może być ono dowolnego gatunku, choć najczęściej dodaje się kawałki kiełbasy i resztki wędlin czy pieczeni. Oprócz tego w skład tradycyjnego przepisu na bigos wchodzą grzyby, cebula, suszone śliwki, czerwone wino i liczne przyprawy. Taka mieszanka po długotrwałym duszeniu daje niezwykle aromatyczne danie o charakterystycznym ciemnym kolorze i lekko kwaskowym smaku. Koniecznie sprawdź poniższe przepisy na bigos i już teraz spróbuj samodzielnie przygotować tę wyjątkową potrawę.