Marmolada – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Marmolada to pomocny składnik kuchennych wypieków, a także uwielbianych przez nas pączków. Nie warto jednak przesadzać z ilością marmolady, która zawiera dużo cukru.

Marmolada to nie tylko dodatek do kanapek - to także składnik pączków, drożdżówek i ciasteczek
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Marmolada to jeden z najpopularniejszych przetworów otrzymywanych z owoców. Często marmolada wrzucana jest do jednego worka z innymi przetworami jako określenie tego samego specjału. Warto więc znać różnice pomiędzy marmoladą a innymi owocowymi przetworami.

Marmolada – czym różnią się marmolada i dżem?

To, co wyróżnia marmoladę spośród innych przetworów, to fakt, że marmolada jest robiona z przecieru owocowego, a nie z całych owoców lub z kawałków owoców, tak jak dżem. W przeciwieństwie do większości dżemów, a zwłaszcza powideł, które robi się z jednego, konkretnego owocu, najpopularniejszą marmoladą jest marmolada wieloowocowa. Oczywiście nie znaczy to, że marmolada nie może być robiona z jednego składnika.

Marmolada – zastosowanie w kuchni

Marmolada zwykle kojarzy nam się z tym, co smaczne, lecz nie zawsze zdrowe. Pączki z marmoladą nadal są jedną z najczęstszych przekąsek, które kupujemy w sklepie. Jeśli nie możemy oprzeć się ich smakowi, warto spróbować zrobić je samodzielnie, z marmoladą własnej roboty. W ten sposób będziemy mieć pewność, że marmolada w pączkach, nie będzie zawierać szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, który często jest dodawany do sklepowych produktów.

Popularne są też drożdżówki z marmoladą. Drożdżówka z marmoladą to kolejny produkt, który możemy przygotować samemu. O ile w przypadku pączków nie można przesadzać z dodatkiem marmolady, gdyż może ona wypłynąć podczas smażenia, o tyle do wyrobu drożdżówek możemy użyć tyle marmolady, ile chcemy.

Marmolada to też świetny składnik prostych do zrobienia kruchych ciasteczek. Ciasteczka, najlepiej pieczone przy użyciu amoniaku, możemy formować w dowolne kształty – nie zapominajmy jednak, by zostawić w nich miejsce na odrobinę marmolady. Do ciasteczek najlepiej pasuje marmolada truskawkowa. Smak marmolady na pewno uatrakcyjni roladę biszkoptową – w tym przypadku odpowiednie będzie zastosowanie marmolady z jabłek.

Marmolada – wartości odżywcze

Warto pamiętać, że im krócej gotujemy marmoladę, tym marmolada będzie smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza. Owoce poddane długiej obróbce termicznej tracą mnóstwo witamin i innych cennych składników – jeśli jednak naszą marmoladę będziemy przyrządzać odpowiednio krótko, przetwory będą mieć też prozdrowotne zalety.

Wartości odżywcze marmolady zależą też oczywiście od tego, z jakich owoców przygotowujemy marmoladę. Jeśli bowiem do wyrobu marmolady używamy wielu kwaśnych owoców, takich jak agrest czy cytrusy, naturalną rzeczą będzie dodanie większej ilości cukru. W końcu mało kto jest odporny na silnie kwaśny smak marmolady, która w takiej postaci nie dostarcza nam wielkiej radości z jedzenia.

Przyjmuje się jednak, że w 100 gramach marmolady jest 66 gramów węglowodanów, w tym aż 60 gramów cukru. Liczba kalorii w marmoladzie wynosi około 250 kcal – oczywiście ostateczna liczba kalorii zależy od użytych owoców i ilości dosypanego cukru.

Czy warto jeść marmoladę? Oczywiście, choćby ze względu na obecność wapnia w marmoladzie – niedobór wapnia może spowodować problemy z zębami i łamliwość kości. Z kolei brak potasu, który również jest zawarty w marmoladzie, może wywołać u nas większą męczliwość i problemy z cerą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu