Marmolada – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Marmolada to pomocny składnik kuchennych wypieków, a także uwielbianych przez nas pączków. Nie warto jednak przesadzać z ilością marmolady, która zawiera dużo cukru.

Marmolada to nie tylko dodatek do kanapek - to także składnik pączków, drożdżówek i ciasteczek
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Karkuć

Marmolada to jeden z najpopularniejszych przetworów otrzymywanych z owoców. Często marmolada wrzucana jest do jednego worka z innymi przetworami jako określenie tego samego specjału. Warto więc znać różnice pomiędzy marmoladą a innymi owocowymi przetworami.

Marmolada – czym różnią się marmolada i dżem?

To, co wyróżnia marmoladę spośród innych przetworów, to fakt, że marmolada jest robiona z przecieru owocowego, a nie z całych owoców lub z kawałków owoców, tak jak dżem. W przeciwieństwie do większości dżemów, a zwłaszcza powideł, które robi się z jednego, konkretnego owocu, najpopularniejszą marmoladą jest marmolada wieloowocowa. Oczywiście nie znaczy to, że marmolada nie może być robiona z jednego składnika.

Marmolada – zastosowanie w kuchni

Marmolada zwykle kojarzy nam się z tym, co smaczne, lecz nie zawsze zdrowe. Pączki z marmoladą nadal są jedną z najczęstszych przekąsek, które kupujemy w sklepie. Jeśli nie możemy oprzeć się ich smakowi, warto spróbować zrobić je samodzielnie, z marmoladą własnej roboty. W ten sposób będziemy mieć pewność, że marmolada w pączkach, nie będzie zawierać szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego, który często jest dodawany do sklepowych produktów.

Popularne są też drożdżówki z marmoladą. Drożdżówka z marmoladą to kolejny produkt, który możemy przygotować samemu. O ile w przypadku pączków nie można przesadzać z dodatkiem marmolady, gdyż może ona wypłynąć podczas smażenia, o tyle do wyrobu drożdżówek możemy użyć tyle marmolady, ile chcemy.

Marmolada to też świetny składnik prostych do zrobienia kruchych ciasteczek. Ciasteczka, najlepiej pieczone przy użyciu amoniaku, możemy formować w dowolne kształty – nie zapominajmy jednak, by zostawić w nich miejsce na odrobinę marmolady. Do ciasteczek najlepiej pasuje marmolada truskawkowa. Smak marmolady na pewno uatrakcyjni roladę biszkoptową – w tym przypadku odpowiednie będzie zastosowanie marmolady z jabłek.

Marmolada – wartości odżywcze

Warto pamiętać, że im krócej gotujemy marmoladę, tym marmolada będzie smaczniejsza, a przede wszystkim zdrowsza. Owoce poddane długiej obróbce termicznej tracą mnóstwo witamin i innych cennych składników – jeśli jednak naszą marmoladę będziemy przyrządzać odpowiednio krótko, przetwory będą mieć też prozdrowotne zalety.

Wartości odżywcze marmolady zależą też oczywiście od tego, z jakich owoców przygotowujemy marmoladę. Jeśli bowiem do wyrobu marmolady używamy wielu kwaśnych owoców, takich jak agrest czy cytrusy, naturalną rzeczą będzie dodanie większej ilości cukru. W końcu mało kto jest odporny na silnie kwaśny smak marmolady, która w takiej postaci nie dostarcza nam wielkiej radości z jedzenia.

Przyjmuje się jednak, że w 100 gramach marmolady jest 66 gramów węglowodanów, w tym aż 60 gramów cukru. Liczba kalorii w marmoladzie wynosi około 250 kcal – oczywiście ostateczna liczba kalorii zależy od użytych owoców i ilości dosypanego cukru.

Czy warto jeść marmoladę? Oczywiście, choćby ze względu na obecność wapnia w marmoladzie – niedobór wapnia może spowodować problemy z zębami i łamliwość kości. Z kolei brak potasu, który również jest zawarty w marmoladzie, może wywołać u nas większą męczliwość i problemy z cerą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika