Trwa ładowanie...
TVP2
abc gotowania
05-11-2016 08:22

Jesienna pizza z "Bake Off - Ale Ciacho"

Pyszne ciasto i wyjątkowe, jesienne dodatki.

Jesienna pizza z "Bake Off - Ale Ciacho"Źródło: TVP2
d4h2f48
d4h2f48

W dziewiątym odcinku kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" królowały pikantne wypieki. Uczestnicy przygotowali tureckie pide, a także iście jesienną pizzę. Przepis na nią poniżej.

Składniki na sos:
4 pomidory
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
cukier brązowy
sól, pieprz
cynamon
oliwa

Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skóry. Chwilę dusić wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru i cynamonu.

Dodatki do pizzy:
świeża szałwia
dynia hokkaido
mała cebula
czosnek
rydze
ser gorgonzola
oliwa
sól, pieprz
masło
suszona żurawina
Uczestnicy przygotowując dodatki musieli użyć własnej intuicji - ważne jest, aby obrać dynię i cebulę - dynię pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Oba te składniki i oczyszczone grzyby podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Szałwię umyć, wysuszyć. Ser pokruszyć. Żurawinę przed dodaniem na ciasto, można dodatkowo sparzyć i wysuszyć.

d4h2f48

Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
250 g mąki typ 00
ok. 150 ml letniej wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
Nastawić zaczyn z droższy i ciepłej wody, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki, kontrolując gęstość ciasta. Dobrze wyrobione odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wyrobić, uformować, posmarować sosem i ułożyć na nim składniki. Pizzę upiecz na kamieniu. Można też użyć natłuszczonej blachy - 220 stopni C i ok. 30 minut.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

d4h2f48
d4h2f48
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h2f48
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj