Jesienna pizza z "Bake Off - Ale Ciacho"
Pyszne ciasto i wyjątkowe, jesienne dodatki.
W dziewiątym odcinku kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho" królowały pikantne wypieki. Uczestnicy przygotowali tureckie pide, a także iście jesienną pizzę. Przepis na nią poniżej.
Składniki na sos:
4 pomidory
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
cukier brązowy
sól, pieprz
cynamon
oliwa
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone drobno pomidory bez skóry. Chwilę dusić wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru i cynamonu.
Dodatki do pizzy:
świeża szałwia
dynia hokkaido
mała cebula
czosnek
rydze
ser gorgonzola
oliwa
sól, pieprz
masło
suszona żurawina
Uczestnicy przygotowując dodatki musieli użyć własnej intuicji - ważne jest, aby obrać dynię i cebulę - dynię pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Oba te składniki i oczyszczone grzyby podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Szałwię umyć, wysuszyć. Ser pokruszyć. Żurawinę przed dodaniem na ciasto, można dodatkowo sparzyć i wysuszyć.
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
250 g mąki typ 00
ok. 150 ml letniej wody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
Nastawić zaczyn z droższy i ciepłej wody, odstawić. Wymieszać wszystkie składniki, kontrolując gęstość ciasta. Dobrze wyrobione odstawić do wyrośnięcia. Gotowe wyrobić, uformować, posmarować sosem i ułożyć na nim składniki. Pizzę upiecz na kamieniu. Można też użyć natłuszczonej blachy - 220 stopni C i ok. 30 minut.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/