WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi?

To jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich dań. Niestety, pierogi nie zawsze wychodzą idealne. Teoretycznie ich przygotowanie jest sprawą banalnie prostą. Przepis nie jest skomplikowany, składniki mało wyszukane, a jednak czasem stawiają opór. Pieczone, gotowane lub smażone - bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z pysznym nadzieniem?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Polacy kochają pierogi

Obraz
© 123RF.COM

To jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich dań. Niestety, pierogi nie zawsze wychodzą idealne. Teoretycznie ich przygotowanie jest sprawą banalnie prostą. Przepis nie jest skomplikowany, składniki mało wyszukane, a jednak czasem stawiają opór.

Pieczone, gotowane lub smażone - bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z pysznym nadzieniem?

/ 7Idealne ciasto na pierogi

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy przepis na pierogi zawiera jedynie mąkę i wodę (w proporcji 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody) oraz przyprawy do smaku. Można i warto jednak zrobić pierogi z użyciem masła i jajka. Do zrobienia takich pierogów wystarczy pół kilograma mąki (byle nie krupczatki), czubata łyżeczka masła, trochę soli, dwa żółtka i woda. Na dużą stolnicę lub blat stołu należy wysypać mąkę wymieszaną z solą i tworzymy górkę, pośrodku której robi się dziurkę i wkłada do niej masło. Następnie masło trzeba zalać odrobiną wrzątku i zasypać dziurkę mąką. Po chwili można łączyć składniki, najlepiej za pomocą noża. W następnym kroku do klejącej masy należy wbić dwa żółtka i rozpocząć zagniatanie ciasta - w trakcie można dolewać odrobinę przegotowanej, letniej wody. Gdy ciasto odkleja się od dłoni to znak, że jest gotowe. Masę podzielić na dwie części, jedną oprószyć mąką i odłożyć na posypaną mąką stolnicę. Drugą rozwałkować i wycinać z niej krążki za pomocą szklanki. Na te nakładać farsz w temperaturze pokojowej i
zacząć szczelnie lepić. Farszu powinno być dużo. Pusta zostaje tylko ok. pół centymetrowa krawędź, którą się skleja. Tak przygotowane pierogi wrzucić pojedynczo do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć na pomocą łyżki cedzakowej i wykładać na talerze. Analogicznie postępować z drugą częścią ciasta.

/ 7Uwaga na gotowe produkty

Obraz
© 123RF.COM

W codziennej gonitwie zdarza się, że zamiast lepienia pierogów sięgamy po gotowy produkt "na tacce" lub mrożony przysmak. Kupując takie pierogi warto dokładnie czytać etykiety - niestety nierzadko producent zaniża zawartość farszu lub zawartość nadzienia jest niezgodna z nazwą produktu, np. w pierogach z mięsem, farsz stanowi kapusta z grzybami. Należy również unikać produktów w których znajdują się konserwanty i polepszacze smaku.

Najlepiej pierogi przygotować własnoręcznie w wolny dzień, a do lepienia zaprosić dzieci lub przyjaciół. Oto kilka przepisów na klasyczne i bardziej oryginalne pierogi.

/ 7Pierogi z kurkami

Obraz
© WP.PL

Ciasto przygotowujemy według wcześniejszych instrukcji. Do farszu potrzebne będzie: 1 kg oczyszczonych i drobno pokrojonych kurek, 4 szalotki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Przestudzony farsz nakładamy na nieco grubsze krążki ciasta (kurki są dość ciężkie) i klasycznie zlepiamy pierogi. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.

Przepis i zdjęcie Julita Strzałkowska wrzacakuchnia.pl

/ 7Pierogi z kapustą i grzybami

Obraz
© WP.PL

Składniki na farsz: 230 g poszatkowanej kapusty kiszonej, 60 g suszonych grzybów, kilka ziaren grubego czarnego pieprzu, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 3 łyżki masła.

Na kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kapustę kroimy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Namoczone grzyby kroimy drobno i łączymy z kapustą, pieprzem czarnym i ziołowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kapustę z grzybami. Solimy według uznania. Podsmażamy, a następnie zalewamy szklanką gorącej wody. Dusimy nadzienie do miękkości, około 30 minut. Gotowe nadzienie zestawiamy z ognia. Przestudzone nakładamy na wcześniej przygotowane ciasto i sklejamy. Po 3-4 minutach we wrzątku odcedzamy i podajemy ze skwarkami lub podsmażoną cebulką. Pierogi świetnie smakują po ugotowaniu i podsmażeniu.

/ 7Pierogi z truskawkami

Obraz
© WP.PL

Do przygotowania tej sezonowej potrawy - najlepiej bowiem użyć świeżych owoców - oprócz podanych wcześniej składników na ciasto potrzeba 300 g truskawek, 5 łyżek cukru pudru i słodkiej śmietanki do podania.

Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy. Do przygotowanych krążków ciasta dodawać lekko odcedzone z soków truskawki i sklejamy. Gotujemy 3-4 minuty we wrzątku. Gotowe wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy śmietanę.

/ 7Pierogi z mięsem i kaszą kuskus

Obraz
© WP.PL

Składniki na farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 250 ml bulionu drobiowego, 150 g kaszy kuskus, 1 cebula, olej do smażenia.

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso. W tym czasie przygotowujemy kaszę zalewając ją gorącym bulionem. Do usmażonego mięsa dodajemy gotową kaszę i mieszamy. Dobrze przestudzony farsz nakładamy na wcześniej przygotowane krążki ciasta na pierogi i sklejamy. Po ugotowaniu podsmażamy i podajemy z kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce