Trwa ładowanie...
22-01-2016 12:57

Gotowanie na ekranie: kaczka nadziewana chałką moczoną w mleku

Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show" niedługo zostanie ojcem. W kuchni „Dzień Dobry TVN” pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert, przygotowali ciekawe dania. W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy inspiruje się w swojej kuchni mongolskimi specjałami. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.

dlmmf2f
dlmmf2f

Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show", niedługo zostanie ojcem. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert i wspólnie zaprezentowali przepisy na ciekawe potrawy.W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy przemyca do swojej kuchni mongolskie specjały. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.

Składniki:

2 kg kaczki,1 duża chałka (słodka),1l mleko 3,2 proc, 1kg cielęciny mielonej,1kg wątróbki gęsiej 0,5kg podgardla, 3 cebule żółte, cząber, pieprz czarny, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Do drobno zmielonej cielęciny dodajemy chałkę namoczoną uprzednio mlekiem (nadmiar mleka odsączamy). Dodajemy gęsią wątróbkę. Utarte żółtka z roztopionym masłem. Doprawiamy cząbrem gałką muszkatołową pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy uprzednio podsmażone podgardle z grubo krojoną w kostki cebulą. I wszystko łączymy ze sobą delikatnie dopieszczając koniakiem. Na koniec delikatnie mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek.

Aby uzyskać miękkie i soczyste mięso, warto postawić go na około 12 godzin w kąpieli solankowej ( od 1 do 2 łyżek stołowych soli kamiennej na 1 litr zimnej wody). Jeśli mamy grubo ziarnistą sól, ograniczamy się tylko do 1 łyżki stołowej. Najważniejsze by cała kaczka była zanurzona w solance. Następnie odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy kaczkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy, by lekko przeschła.

dlmmf2f

W osuszoną kaczkę wcieramy rozdrobniony czosnek z solą oraz dużą ilością majeranku. Należy ją piec długo i w niskiej temperaturze. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Po pół godziny warto przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Przed wyjęciem z pieca polecane jest odstawienie kaczki na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso.

dlmmf2f
dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj