Gotowanie na ekranie: kaczka nadziewana chałką moczoną w mleku

Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show" niedługo zostanie ojcem. W kuchni „Dzień Dobry TVN” pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert, przygotowali ciekawe dania. W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy inspiruje się w swojej kuchni mongolskimi specjałami. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.

2

Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show", niedługo zostanie ojcem. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert i wspólnie zaprezentowali przepisy na ciekawe potrawy.W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy przemyca do swojej kuchni mongolskie specjały. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.

Składniki:

2 kg kaczki,1 duża chałka (słodka),1l mleko 3,2 proc, 1kg cielęciny mielonej,1kg wątróbki gęsiej 0,5kg podgardla, 3 cebule żółte, cząber, pieprz czarny, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Do drobno zmielonej cielęciny dodajemy chałkę namoczoną uprzednio mlekiem (nadmiar mleka odsączamy). Dodajemy gęsią wątróbkę. Utarte żółtka z roztopionym masłem. Doprawiamy cząbrem gałką muszkatołową pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy uprzednio podsmażone podgardle z grubo krojoną w kostki cebulą. I wszystko łączymy ze sobą delikatnie dopieszczając koniakiem. Na koniec delikatnie mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek.

Aby uzyskać miękkie i soczyste mięso, warto postawić go na około 12 godzin w kąpieli solankowej ( od 1 do 2 łyżek stołowych soli kamiennej na 1 litr zimnej wody). Jeśli mamy grubo ziarnistą sól, ograniczamy się tylko do 1 łyżki stołowej. Najważniejsze by cała kaczka była zanurzona w solance. Następnie odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy kaczkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy, by lekko przeschła.

W osuszoną kaczkę wcieramy rozdrobniony czosnek z solą oraz dużą ilością majeranku. Należy ją piec długo i w niskiej temperaturze. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Po pół godziny warto przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Przed wyjęciem z pieca polecane jest odstawienie kaczki na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso.

2

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm