Gotowanie na ekranie: kaczka nadziewana chałką moczoną w mleku
Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show" niedługo zostanie ojcem. W kuchni „Dzień Dobry TVN” pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert, przygotowali ciekawe dania. W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy inspiruje się w swojej kuchni mongolskimi specjałami. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.
Bilguun Ariunbaatar znany głównie z występów w programie "Szymon Majewski show", niedługo zostanie ojcem. W kuchni "Dzień Dobry TVN" pojawił się wraz ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert i wspólnie zaprezentowali przepisy na ciekawe potrawy.W ich menu znalazła się kaczka nadziewana chałką, stek z wołowiny w sosie piernikowymi oraz dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą. Bilguun zdradził, czy przemyca do swojej kuchni mongolskie specjały. Zobaczcie przepis na kaczkę nadziewaną chałką moczoną w mleku.
Składniki:
2 kg kaczki,1 duża chałka (słodka),1l mleko 3,2 proc, 1kg cielęciny mielonej,1kg wątróbki gęsiej 0,5kg podgardla, 3 cebule żółte, cząber, pieprz czarny, sól, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Do drobno zmielonej cielęciny dodajemy chałkę namoczoną uprzednio mlekiem (nadmiar mleka odsączamy). Dodajemy gęsią wątróbkę. Utarte żółtka z roztopionym masłem. Doprawiamy cząbrem gałką muszkatołową pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy uprzednio podsmażone podgardle z grubo krojoną w kostki cebulą. I wszystko łączymy ze sobą delikatnie dopieszczając koniakiem. Na koniec delikatnie mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek.
Aby uzyskać miękkie i soczyste mięso, warto postawić go na około 12 godzin w kąpieli solankowej ( od 1 do 2 łyżek stołowych soli kamiennej na 1 litr zimnej wody). Jeśli mamy grubo ziarnistą sól, ograniczamy się tylko do 1 łyżki stołowej. Najważniejsze by cała kaczka była zanurzona w solance. Następnie odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy kaczkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy, by lekko przeschła.
W osuszoną kaczkę wcieramy rozdrobniony czosnek z solą oraz dużą ilością majeranku. Należy ją piec długo i w niskiej temperaturze. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Po pół godziny warto przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Przed wyjęciem z pieca polecane jest odstawienie kaczki na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016