Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Nie oznacza jednak, że nie można go jeszcze bardziej udoskonalić. Bułkę tartą możesz schować do szafki.

Te kotlety mielone zachwycą chrupkościąTe kotlety mielone zachwycą chrupkością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kto z nas nie lubi kotletów mielonych? Co dom, to obyczaj i każdy robi je nieco inaczej. Czasem do środka trafia podsmażona cebulka i namoczona w mleku kajzerka, innym razem rolę zagęstnika robi kasza manna. Niektórzy nie robią mielonych inaczej, niż mieszając ze sobą dwa rodzaje mięsa, jak zresztą radzi Magda Gessler. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego. Sama masa została wzbogacona o szpinak oraz ser żółty. Magia dzieje się również na zewnątrz — starą, dobrą bułkę tartą zastępuje tutaj papier ryżowy i płatki kukurydziane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego

Kotlety mielone w papierze ryżowym

Dla kulinarnych tradycjonalistów może brzmieć to jak herezja, ale papier ryżowy z płatkami świetnie zastąpi klasyczną panierkę. Warto się przekonać, bo te mielone w niczym nie ustępują babcinym mięsnym kulkom. Są tak chrupiące, że nie da się ich podjadać po cichu w kuchni.

Papier ryżowy sprawdzi się nie tylko do spring rollsów
Papier ryżowy sprawdzi się nie tylko do spring rollsów © Adobe Stock | ATSUSHI HIRAO

Papier ryżowy sprawdzi się nie tylko jako baza do zawijania sajgonek. Po upieczeniu tworzy cieniutką skorupkę. Dodatek pokruszonych płatków kukurydzianych dodaj jeszcze więcej chrupkości. Na dodatek całość przygotowywana jest w piekarniku, dzięki czemu nie musisz stać przy patelni i smażyć partiami, a przy tym jeszcze kotlety stają się mniej tłuste.

Możesz wybrać dowolne mięso mielone. Najbardziej polecam jednak sięgnąć po drobiowe - jest delikatne i świetnie komponuje się ze szpinakiem i serem.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
  • 150 g świeżego szpinaku baby,
  • pół cebuli (lub jedna mała),
  • 40-50 g startego, żółtego sera,
  • papier ryżowy,
  • 1 jajko,
  • płatki kukurydziane bez cukru,
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, granulowany czosnek - do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Po chwili dorzuć do niej posiekany czosnek i smaż, aż straci swoją objętość.
  3. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  4. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj przyprawy, starty ser oraz szpinak z cebulką i dokładnie wymieszaj.
  5. Papier do pieczenia wyłóż na deskę i zwilż wodą tak, aby zmiękł.
  6. Ułóż porcję farszu i złóż w kopertę, formując kotlety.
  7. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj kotlety roztrzepanym jajkiem i posyp pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się do nich sos, na przykład czosnkowy, sriracha mayo czy słodko-kwaśny. Świetnie sprawdzą się na obiad, ale zrobią także furorę jak ciepła przystawka na imprezach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów