Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Nie oznacza jednak, że nie można go jeszcze bardziej udoskonalić. Bułkę tartą możesz schować do szafki.
Kto z nas nie lubi kotletów mielonych? Co dom, to obyczaj i każdy robi je nieco inaczej. Czasem do środka trafia podsmażona cebulka i namoczona w mleku kajzerka, innym razem rolę zagęstnika robi kasza manna. Niektórzy nie robią mielonych inaczej, niż mieszając ze sobą dwa rodzaje mięsa, jak zresztą radzi Magda Gessler. Ten przepis to jednak coś zupełnie innego. Sama masa została wzbogacona o szpinak oraz ser żółty. Magia dzieje się również na zewnątrz — starą, dobrą bułkę tartą zastępuje tutaj papier ryżowy i płatki kukurydziane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorę obieraczkę i robię najsmaczniejszą surówkę z młodej kapusty. Pasuje do wszystkiego
Kotlety mielone w papierze ryżowym
Dla kulinarnych tradycjonalistów może brzmieć to jak herezja, ale papier ryżowy z płatkami świetnie zastąpi klasyczną panierkę. Warto się przekonać, bo te mielone w niczym nie ustępują babcinym mięsnym kulkom. Są tak chrupiące, że nie da się ich podjadać po cichu w kuchni.
Papier ryżowy sprawdzi się nie tylko jako baza do zawijania sajgonek. Po upieczeniu tworzy cieniutką skorupkę. Dodatek pokruszonych płatków kukurydzianych dodaj jeszcze więcej chrupkości. Na dodatek całość przygotowywana jest w piekarniku, dzięki czemu nie musisz stać przy patelni i smażyć partiami, a przy tym jeszcze kotlety stają się mniej tłuste.
Możesz wybrać dowolne mięso mielone. Najbardziej polecam jednak sięgnąć po drobiowe - jest delikatne i świetnie komponuje się ze szpinakiem i serem.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
- 150 g świeżego szpinaku baby,
- pół cebuli (lub jedna mała),
- 40-50 g startego, żółtego sera,
- papier ryżowy,
- 1 jajko,
- płatki kukurydziane bez cukru,
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, granulowany czosnek - do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Po chwili dorzuć do niej posiekany czosnek i smaż, aż straci swoją objętość.
- Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do przestudzenia.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj przyprawy, starty ser oraz szpinak z cebulką i dokładnie wymieszaj.
- Papier do pieczenia wyłóż na deskę i zwilż wodą tak, aby zmiękł.
- Ułóż porcję farszu i złóż w kopertę, formując kotlety.
- Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj kotlety roztrzepanym jajkiem i posyp pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się do nich sos, na przykład czosnkowy, sriracha mayo czy słodko-kwaśny. Świetnie sprawdzą się na obiad, ale zrobią także furorę jak ciepła przystawka na imprezach. Smacznego!