Gotowanie na ekranie: sałatka z awokado i grejpfruta oraz penne z kurczakiem

Na śniadanie pijesz kawę i zajadasz słodką drożdżówkę, a zamiast porządnego obiadu jesz kanapkę kupioną po drodze do pracy. W ferworze obowiązków często nie mamy czasu na zjedzenie, a tym bardziej przygotowanie domowych posiłków.Taka dieta nie skończy się jednak dobrze ani dla naszego zdrowia ani figury.

Na śniadanie pijesz kawę i zajadasz słodką drożdżówkę, a porządny obiad zamieniasz na kanapkę kupioną po drodze do pracy. W ferworze obowiązków często nie mamy czasu na zjedzenie, a tym bardziej przygotowanie domowych posiłków.Taka dieta nie skończy się jednak dobrze ani dla naszego zdrowia ani figury.

Klaudia Budny, finalistka programu "MasterChef", zdradziła swoje przepisy na dania, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jej propozycje stanowią zbilansowany i pełnowartościowy posiłek. W jej menu pojawiły się m.in. łosoś z sosem porowym i puree ziemniaczanym, sałatka z awokado i grejpfruta oraz penne z kurczakiem i pomidorami. Zobaczcie przepis na wytrawną sałatkę z owocami.

Składniki:

opakowanie mixu sałat grapefruit ananas świeży awokado 3 pomarańcze 2 łyżeczki cukru lub miodu 80 ml oleju

Przygotowanie:

Na początku należy wlać 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy do garnka, dodać cukier i gotując zredukować o 2/3 objętości. W tym czasie sałatę umyć i włożyć do miski. Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować, aby pozbyć się białej skórki. Następnie 2 grube plastry ananasa trzeba obrać ze skóry, wydrążyć twardą część ze środka i pokroić w dużą kostkę. Z awokado wydrążyć miąższ nie uszkadzając go i pokroić w kostkę. Jak sok z pomarańczy się zredukuje ostudzić go, a potem powoli wlewać olej energicznie mieszając rózgą (trzepaczką). Gotowym sosem polać sałatkę i wymieszać.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany