Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw

W niektórych dużych sklepach możesz natknąć się na niewielkie bulwiaste warzywa, które kształtem przypominają młode ziemniaki. Często występują w różnych kolorach – od jasnożółtego po ciemnofioletowy. Mieszkańcy Ameryki Południowej dodają je do wielu potraw. Osoby chorujące na cukrzycę powinny poświęcić im więcej uwagi.

Ulluco to warzywo korzeniowe z Ameryki PołudniowejUlluco to warzywo korzeniowe z Ameryki Południowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
5

Ulluco nie jest popularne w Polsce, chociaż mamy warunki do uprawy tego warzywa. Naturalnie występuje w Ameryce Południowej na górzystych terenach Peru, Ekwadoru, Kolumbii i Boliwii. Peruwiańczycy uwielbiają przygotowywać z nim mięsny gulasz w stylu chili con carne. Popularną przekąską są także smażone plasterki ulluco z dodatkiem cebuli i ostrych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chili con carne

Jak smakuje ulluco?

Jadalne są zarówno bulwy, rosnące płytko pod ziemią, jak i liście, które w smaku przypominają szpinak. Bulwy są o wiele bardziej kruche od ziemniaków i mają lekko słodki, orzechowy posmak. Niektórzy porównują ulluco do buraków, inni do ziemniaków lub pasternaku.

Jednak w odróżnieniu od ziemniaków peruwiańskie warzywo można jeść na surowo i nie sposób przerobić go na puree – nawet po ugotowaniu pozostaje soczyste i chrupiące. Dlatego tak dobrze sprawdza się jako składnik gulaszów, zup czy sałatek. Podsmażone na patelni plasterki ulluco smakują lepiej niż chipsy i są o wiele zdrowsze.

Ulluco w diecie osób chorujących na cukrzycę

Indeks glikemiczny ugotowanych ziemniaków potrafi sięgać nawet 95 jednostek. Oczywiście, jest to zależne od czasu obróbki i stopnia rozdrobnienia warzyw – pokrojone na małe kawałki będą miały wyższy indeks niż ugotowane w całości. Wybierając zamiast ziemniaków ulluco, nie musisz się tym przejmować. Peruwiańskie warzywo zawiera dużo błonnika i inuliny, które spowalniają wchłanianie cukru do krwi, co sprawia, że jest bezpieczne dla cukrzyków.

Na indeks glikemiczny wypływa również zawartość skrobi opornej, której naturalnie jest więcej w młodych i niedojrzałych jeszcze warzywach. Skrobia, która nie jest trawiona w jelitach, powstaje też w wyniku schłodzenia przygotowanych wcześniej warzyw. Zarówno w przypadków ziemniaków jak i ulluco, po schłodzeniu i ponownym odgrzaniu, ich indeks glikemiczny będzie o wiele niższy.

Inne korzyści z jedzenia ulluco

Ale to nie jedyne zalety egzotycznego warzywa – ulluco jest bogate w witaminę C, która wspiera naturalną odporność organizmu, zwiększa produkcję kolagenu i przyswajalność żelaza. Zawiera także przeciwutleniacze, która zapobiegają uszkodzeniom komórek i wpierają ich odbudowę.

A przy tym wszystkim ulluco jest lekkie i niskokaloryczne, ponieważ aż w 85 procentach składa się z wody. Oprócz niej dostarcza do organizmu także potrzebne węglowodany i białko, niezbędne do budowy mięśni i kości.

Wybrane dla Ciebie

Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy