Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw

W niektórych dużych sklepach możesz natknąć się na niewielkie bulwiaste warzywa, które kształtem przypominają młode ziemniaki. Często występują w różnych kolorach – od jasnożółtego po ciemnofioletowy. Mieszkańcy Ameryki Południowej dodają je do wielu potraw. Osoby chorujące na cukrzycę powinny poświęcić im więcej uwagi.

Ulluco to warzywo korzeniowe z Ameryki PołudniowejUlluco to warzywo korzeniowe z Ameryki Południowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ulluco nie jest popularne w Polsce, chociaż mamy warunki do uprawy tego warzywa. Naturalnie występuje w Ameryce Południowej na górzystych terenach Peru, Ekwadoru, Kolumbii i Boliwii. Peruwiańczycy uwielbiają przygotowywać z nim mięsny gulasz w stylu chili con carne. Popularną przekąską są także smażone plasterki ulluco z dodatkiem cebuli i ostrych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chili con carne

Jak smakuje ulluco?

Jadalne są zarówno bulwy, rosnące płytko pod ziemią, jak i liście, które w smaku przypominają szpinak. Bulwy są o wiele bardziej kruche od ziemniaków i mają lekko słodki, orzechowy posmak. Niektórzy porównują ulluco do buraków, inni do ziemniaków lub pasternaku.

Jednak w odróżnieniu od ziemniaków peruwiańskie warzywo można jeść na surowo i nie sposób przerobić go na puree – nawet po ugotowaniu pozostaje soczyste i chrupiące. Dlatego tak dobrze sprawdza się jako składnik gulaszów, zup czy sałatek. Podsmażone na patelni plasterki ulluco smakują lepiej niż chipsy i są o wiele zdrowsze.

Ulluco w diecie osób chorujących na cukrzycę

Indeks glikemiczny ugotowanych ziemniaków potrafi sięgać nawet 95 jednostek. Oczywiście, jest to zależne od czasu obróbki i stopnia rozdrobnienia warzyw – pokrojone na małe kawałki będą miały wyższy indeks niż ugotowane w całości. Wybierając zamiast ziemniaków ulluco, nie musisz się tym przejmować. Peruwiańskie warzywo zawiera dużo błonnika i inuliny, które spowalniają wchłanianie cukru do krwi, co sprawia, że jest bezpieczne dla cukrzyków.

Na indeks glikemiczny wypływa również zawartość skrobi opornej, której naturalnie jest więcej w młodych i niedojrzałych jeszcze warzywach. Skrobia, która nie jest trawiona w jelitach, powstaje też w wyniku schłodzenia przygotowanych wcześniej warzyw. Zarówno w przypadków ziemniaków jak i ulluco, po schłodzeniu i ponownym odgrzaniu, ich indeks glikemiczny będzie o wiele niższy.

Inne korzyści z jedzenia ulluco

Ale to nie jedyne zalety egzotycznego warzywa – ulluco jest bogate w witaminę C, która wspiera naturalną odporność organizmu, zwiększa produkcję kolagenu i przyswajalność żelaza. Zawiera także przeciwutleniacze, która zapobiegają uszkodzeniom komórek i wpierają ich odbudowę.

A przy tym wszystkim ulluco jest lekkie i niskokaloryczne, ponieważ aż w 85 procentach składa się z wody. Oprócz niej dostarcza do organizmu także potrzebne węglowodany i białko, niezbędne do budowy mięśni i kości.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce