Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Wystarczy dodać jedną rzecz do porannego napoju, by poczuć różnicę. Większa koncentracja, lepszy nastrój i wyjątkowy smak są w zasięgu ręki. Ten trik staje się coraz popularniejszy nie bez powodu. Sprawdź, czy warto go przetestować.
Poranna kawa to dla wielu nie tylko rytuał, ale też sposób na zebranie sił do działania. Jednak od jakiegoś czasu coraz więcej osób sięga po prosty dodatek, który nie tylko zmienia smak napoju, ale też wpływa na samopoczucie i poziom energii. Nie potrzebujesz drogich kapsułek ani suplementów - wystarczy, że zmodyfikujesz dobrze znany rytuał. Zaraz poznasz odpowiedź, dlaczego kawa z kakao to świetny pomysł na ciepły napój.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!
Kawa z kakao zdecydowanie powinna trafić do codziennego menu
Kawa z kakao to nie nowość, ale powoli wraca do łask. Wszystko dzięki naturalnym właściwościom, które wzajemnie się wzmacniają i uzupełniają. Kofeina obecna w kawie działa szybko i wyraźnie, ale bywa, że powoduje nerwowość czy spadek energii po czasie. Kakao natomiast zawiera teobrominę, która działa łagodniej, ale dłużej, więc efekt pobudzenia jest stabilniejszy i mniej gwałtowny. Dostaniesz zastrzyk energii, ale nie będzie cię telepać po tym, jak w pośpiechu wypijesz taką kawę.
Oba składniki dostarczają polifenoli, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Kakao zawiera również magnez, żelazo i cynk, które wspierają układ nerwowy, kawa zaś jest bogata w kwasy chlorogenowe, które pomagają w metabolizmie glukozy. W efekcie kawa z kakao:
- poprawia koncentrację i wydolność umysłową,
- daje energię bez "zjazdu",
- wspiera nastrój dzięki naturalnym antydepresyjnym właściwościom kakao,
- wzmacnia odporność i chroni komórki przed starzeniem,
- wspiera odchudzanie,
- wspomaga detoksykację organizmu,
- neutralizuje wolne rodniki.
Kiedy najlepiej sięgnąć po taką kawę? Idealną porą jest oczywiście poranek, ale możesz też ją wypić przed wysiłkiem. Świetnie sprawdza się też w chwilach spadku motywacji i skupienia. Kawa z kakao jest również świetnym zamiennikiem zwykłej kawy i napojów energetycznych.
Jak zrobić kawę z kakao?
Przepis jest banalnie prosty, a taki napój możesz zrobić wręcz z zamkniętymi oczami.
Składniki:
- filiżanka świeżo zaparzonej kawy (np. z ekspresu lub kawiarki),
- płaska łyżeczka niesłodzonego kakao (minimum 70 proc.),
- opcjonalnie: mleko roślinne, odrobina miodu, szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W kubku rozprowadź kakao w odrobinie gorącej wody lub mleka, by uzyskać gładką pastę.
- Dolej kawę i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec możesz dosłodzić lub dodać mleko wedle uznania. Ja osobiście polecam mleko migdałowe lub owsiane i dodatek cynamonu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.