Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie

Ogórki małosolne zazwyczaj robi się z tymi samymi dodatkami, co kiszone – do słoika trafiają kawałek chrzanu, czosnek i koper. Ale czy każdy rodzaj koperku się do tego nadaje? Właśnie wybór odpowiedniego kopru ma duże znaczenie dla smaku i aromatu ogórków.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Ogórki małosolne to letni klasyk, który smakuje najlepiej zaraz po kilku dniach od przygotowania. Chrupiące, lekko kwaśne i pełne aromatu – idealne jako dodatek do obiadu, kanapki czy po prostu na przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt uzależniająco pyszny. Jednak jest jeden drobiazg, który potrafi znacząco zmienić smak ogórków - jest to wybór kopru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Co jeśli użyjesz złego kopru?

Niestety nie każdy koperek nadaje się do przygotowania ogórków małosolnych. Przykładem jest koper intensywny w smaku koper włoski, który negatywnie wpłynie na smak ogórków i dodatkowo nie uchroni ogórków przed zepsuciem. Koper włoski nie ma właściwości pasteryzujących i może w łatwy sposób zniszczyć twoje starania dotyczące idealnych, domowych ogórków małosolnych.

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Zdecydowanie najlepszą opcją są dojrzałe łodygi kopru z kwiatami (baldachami). To one nadają ogórkom intensywny aromat i klasyczny smak kiszonki. Są znacznie bardziej aromatyczne niż młody, zielony koper, który częściej używa się do dań na świeżo, na przykład do ziemniaków. Jeśli nie masz kopru z baldachem, możesz użyć samej natki koperku, ale smak będzie delikatniejszy, więc nie uda ci się uzyskać w pełni wyrazistego smaku.

Jeśli zależy ci na kupnie koperku z baldachem, warto zaopatrzyć się w niego późną wiosną lub wczesnym latem. To wtedy przypada czas kiedy baldachy są zwarte i świeże i ma to miejsce tuż przed pełnym rozwinięciem kwiatów, a tym samym mają najintensywniejszy aromat i smak, idealny do kiszenia ogórków.

Oczywiście, jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, nie musisz robić tego wyłącznie na przełomie wiosny i lata. Możesz je śmiało przygotowywać przez cały rok, jednak wtedy konieczne będzie użycie mrożonego kopru. Jeśli zdecydujesz się samemu zamrozić koper, zamroź całe baldachy, zamiast posiekanego kopru. To ważne, ponieważ całe baldachy lepiej zachowują aromat i strukturę podczas mrożenia i rozmrażania. Niestety, ale siekany koperek szybciej traci świeżość, staje się miękki i mniej intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie

Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe