Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie

Ogórki małosolne zazwyczaj robi się z tymi samymi dodatkami, co kiszone – do słoika trafiają kawałek chrzanu, czosnek i koper. Ale czy każdy rodzaj koperku się do tego nadaje? Właśnie wybór odpowiedniego kopru ma duże znaczenie dla smaku i aromatu ogórków.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki małosolne to letni klasyk, który smakuje najlepiej zaraz po kilku dniach od przygotowania. Chrupiące, lekko kwaśne i pełne aromatu – idealne jako dodatek do obiadu, kanapki czy po prostu na przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt uzależniająco pyszny. Jednak jest jeden drobiazg, który potrafi znacząco zmienić smak ogórków - jest to wybór kopru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Co jeśli użyjesz złego kopru?

Niestety nie każdy koperek nadaje się do przygotowania ogórków małosolnych. Przykładem jest koper intensywny w smaku koper włoski, który negatywnie wpłynie na smak ogórków i dodatkowo nie uchroni ogórków przed zepsuciem. Koper włoski nie ma właściwości pasteryzujących i może w łatwy sposób zniszczyć twoje starania dotyczące idealnych, domowych ogórków małosolnych.

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Zdecydowanie najlepszą opcją są dojrzałe łodygi kopru z kwiatami (baldachami). To one nadają ogórkom intensywny aromat i klasyczny smak kiszonki. Są znacznie bardziej aromatyczne niż młody, zielony koper, który częściej używa się do dań na świeżo, na przykład do ziemniaków. Jeśli nie masz kopru z baldachem, możesz użyć samej natki koperku, ale smak będzie delikatniejszy, więc nie uda ci się uzyskać w pełni wyrazistego smaku.

Jeśli zależy ci na kupnie koperku z baldachem, warto zaopatrzyć się w niego późną wiosną lub wczesnym latem. To wtedy przypada czas kiedy baldachy są zwarte i świeże i ma to miejsce tuż przed pełnym rozwinięciem kwiatów, a tym samym mają najintensywniejszy aromat i smak, idealny do kiszenia ogórków.

Oczywiście, jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, nie musisz robić tego wyłącznie na przełomie wiosny i lata. Możesz je śmiało przygotowywać przez cały rok, jednak wtedy konieczne będzie użycie mrożonego kopru. Jeśli zdecydujesz się samemu zamrozić koper, zamroź całe baldachy, zamiast posiekanego kopru. To ważne, ponieważ całe baldachy lepiej zachowują aromat i strukturę podczas mrożenia i rozmrażania. Niestety, ale siekany koperek szybciej traci świeżość, staje się miękki i mniej intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności