Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie

Ogórki małosolne zazwyczaj robi się z tymi samymi dodatkami, co kiszone – do słoika trafiają kawałek chrzanu, czosnek i koper. Ale czy każdy rodzaj koperku się do tego nadaje? Właśnie wybór odpowiedniego kopru ma duże znaczenie dla smaku i aromatu ogórków.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki małosolne to letni klasyk, który smakuje najlepiej zaraz po kilku dniach od przygotowania. Chrupiące, lekko kwaśne i pełne aromatu – idealne jako dodatek do obiadu, kanapki czy po prostu na przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt uzależniająco pyszny. Jednak jest jeden drobiazg, który potrafi znacząco zmienić smak ogórków - jest to wybór kopru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Co jeśli użyjesz złego kopru?

Niestety nie każdy koperek nadaje się do przygotowania ogórków małosolnych. Przykładem jest koper intensywny w smaku koper włoski, który negatywnie wpłynie na smak ogórków i dodatkowo nie uchroni ogórków przed zepsuciem. Koper włoski nie ma właściwości pasteryzujących i może w łatwy sposób zniszczyć twoje starania dotyczące idealnych, domowych ogórków małosolnych.

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Zdecydowanie najlepszą opcją są dojrzałe łodygi kopru z kwiatami (baldachami). To one nadają ogórkom intensywny aromat i klasyczny smak kiszonki. Są znacznie bardziej aromatyczne niż młody, zielony koper, który częściej używa się do dań na świeżo, na przykład do ziemniaków. Jeśli nie masz kopru z baldachem, możesz użyć samej natki koperku, ale smak będzie delikatniejszy, więc nie uda ci się uzyskać w pełni wyrazistego smaku.

Jeśli zależy ci na kupnie koperku z baldachem, warto zaopatrzyć się w niego późną wiosną lub wczesnym latem. To wtedy przypada czas kiedy baldachy są zwarte i świeże i ma to miejsce tuż przed pełnym rozwinięciem kwiatów, a tym samym mają najintensywniejszy aromat i smak, idealny do kiszenia ogórków.

Oczywiście, jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, nie musisz robić tego wyłącznie na przełomie wiosny i lata. Możesz je śmiało przygotowywać przez cały rok, jednak wtedy konieczne będzie użycie mrożonego kopru. Jeśli zdecydujesz się samemu zamrozić koper, zamroź całe baldachy, zamiast posiekanego kopru. To ważne, ponieważ całe baldachy lepiej zachowują aromat i strukturę podczas mrożenia i rozmrażania. Niestety, ale siekany koperek szybciej traci świeżość, staje się miękki i mniej intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź