Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie

Ogórki małosolne zazwyczaj robi się z tymi samymi dodatkami, co kiszone – do słoika trafiają kawałek chrzanu, czosnek i koper. Ale czy każdy rodzaj koperku się do tego nadaje? Właśnie wybór odpowiedniego kopru ma duże znaczenie dla smaku i aromatu ogórków.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki małosolne to letni klasyk, który smakuje najlepiej zaraz po kilku dniach od przygotowania. Chrupiące, lekko kwaśne i pełne aromatu – idealne jako dodatek do obiadu, kanapki czy po prostu na przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt uzależniająco pyszny. Jednak jest jeden drobiazg, który potrafi znacząco zmienić smak ogórków - jest to wybór kopru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Co jeśli użyjesz złego kopru?

Niestety nie każdy koperek nadaje się do przygotowania ogórków małosolnych. Przykładem jest koper intensywny w smaku koper włoski, który negatywnie wpłynie na smak ogórków i dodatkowo nie uchroni ogórków przed zepsuciem. Koper włoski nie ma właściwości pasteryzujących i może w łatwy sposób zniszczyć twoje starania dotyczące idealnych, domowych ogórków małosolnych.

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Zdecydowanie najlepszą opcją są dojrzałe łodygi kopru z kwiatami (baldachami). To one nadają ogórkom intensywny aromat i klasyczny smak kiszonki. Są znacznie bardziej aromatyczne niż młody, zielony koper, który częściej używa się do dań na świeżo, na przykład do ziemniaków. Jeśli nie masz kopru z baldachem, możesz użyć samej natki koperku, ale smak będzie delikatniejszy, więc nie uda ci się uzyskać w pełni wyrazistego smaku.

Jeśli zależy ci na kupnie koperku z baldachem, warto zaopatrzyć się w niego późną wiosną lub wczesnym latem. To wtedy przypada czas kiedy baldachy są zwarte i świeże i ma to miejsce tuż przed pełnym rozwinięciem kwiatów, a tym samym mają najintensywniejszy aromat i smak, idealny do kiszenia ogórków.

Oczywiście, jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, nie musisz robić tego wyłącznie na przełomie wiosny i lata. Możesz je śmiało przygotowywać przez cały rok, jednak wtedy konieczne będzie użycie mrożonego kopru. Jeśli zdecydujesz się samemu zamrozić koper, zamroź całe baldachy, zamiast posiekanego kopru. To ważne, ponieważ całe baldachy lepiej zachowują aromat i strukturę podczas mrożenia i rozmrażania. Niestety, ale siekany koperek szybciej traci świeżość, staje się miękki i mniej intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu