Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie

Ogórki małosolne zazwyczaj robi się z tymi samymi dodatkami, co kiszone – do słoika trafiają kawałek chrzanu, czosnek i koper. Ale czy każdy rodzaj koperku się do tego nadaje? Właśnie wybór odpowiedniego kopru ma duże znaczenie dla smaku i aromatu ogórków.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki małosolne to letni klasyk, który smakuje najlepiej zaraz po kilku dniach od przygotowania. Chrupiące, lekko kwaśne i pełne aromatu – idealne jako dodatek do obiadu, kanapki czy po prostu na przekąskę. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt uzależniająco pyszny. Jednak jest jeden drobiazg, który potrafi znacząco zmienić smak ogórków - jest to wybór kopru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Co jeśli użyjesz złego kopru?

Niestety nie każdy koperek nadaje się do przygotowania ogórków małosolnych. Przykładem jest koper intensywny w smaku koper włoski, który negatywnie wpłynie na smak ogórków i dodatkowo nie uchroni ogórków przed zepsuciem. Koper włoski nie ma właściwości pasteryzujących i może w łatwy sposób zniszczyć twoje starania dotyczące idealnych, domowych ogórków małosolnych.

Jaki koper do ogórków małosolnych?

Zdecydowanie najlepszą opcją są dojrzałe łodygi kopru z kwiatami (baldachami). To one nadają ogórkom intensywny aromat i klasyczny smak kiszonki. Są znacznie bardziej aromatyczne niż młody, zielony koper, który częściej używa się do dań na świeżo, na przykład do ziemniaków. Jeśli nie masz kopru z baldachem, możesz użyć samej natki koperku, ale smak będzie delikatniejszy, więc nie uda ci się uzyskać w pełni wyrazistego smaku.

Jeśli zależy ci na kupnie koperku z baldachem, warto zaopatrzyć się w niego późną wiosną lub wczesnym latem. To wtedy przypada czas kiedy baldachy są zwarte i świeże i ma to miejsce tuż przed pełnym rozwinięciem kwiatów, a tym samym mają najintensywniejszy aromat i smak, idealny do kiszenia ogórków.

Oczywiście, jeśli chcesz przygotować ogórki małosolne, nie musisz robić tego wyłącznie na przełomie wiosny i lata. Możesz je śmiało przygotowywać przez cały rok, jednak wtedy konieczne będzie użycie mrożonego kopru. Jeśli zdecydujesz się samemu zamrozić koper, zamroź całe baldachy, zamiast posiekanego kopru. To ważne, ponieważ całe baldachy lepiej zachowują aromat i strukturę podczas mrożenia i rozmrażania. Niestety, ale siekany koperek szybciej traci świeżość, staje się miękki i mniej intensywny w smaku.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru