Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały

Wśród olejów stoi w cieniu, ale warto włączyć go do swojej codziennej diecie. Ma nie tylko przyjemny smak, to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych cennych dla organizmu.

Ten olej warto włączyć do swojej dietyTen olej warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olej z ostropestu ma słomkowy kolor i lekko ziołowy smak. Dzięki temu świetnie komponuje się z sałatkami, kaszami, twarogiem czy nawet ziemniakami. To tylko mała zachęta do tego, by zaprosić go na stałe do swojej kuchni. Najważniejsze są jego właściwości, które od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Znany od lat

Już w starożytności Teofrast z Eresos, znany jako "ojciec botaniki", pisał o "mlecznym oście". Dioskorydes, Piliniusz Starszy oraz św. Hildegarda z Bingen również doceniali jego lecznicze właściwości. W XVI wieku Albrecht von Haller uznał ostropest za skuteczne lekarstwo na choroby wątroby, co potwierdziły późniejsze badania naukowe.

Ostropest
Ostropest © Pixabay

Ziarna ostropestu od wieków są wykorzystywane do tłoczenia oleju metodą "na zimno", co pozwala zachować cenne kwasy tłuszczowe. Olej ten nie powinien być poddawany rafinacji ani innym procesom chemicznym, aby zachować swoje walory smakowe i zdrowotne.

Właściwości oleju z ostropestu

Olej z ostropestu wyróżnia się przede wszystkim dzięki obecności sylimaryny – kompleksu flawonolignanów, który jest głównym składnikiem aktywnym nasion ostropestu. To właśnie sylimarynie zawdzięcza on swoje prozdrowotne działanie. Sylimaryna działa silnie hepatoprotekcyjnie, co oznacza, że chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi toksynami, takimi jak alkohol czy leki. Wątroba jest głównym organem detoksykacyjnym, a ostropest wspiera jej funkcje, pomagając w neutralizacji i usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu.

Olej z ostropestu wspomaga pracę wątroby
Olej z ostropestu wspomaga pracę wątroby © Getty Images

Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 poza naturalnym wspieraniem pracy mózgu, wykazują także działanie przeciwzapalne. Dzięki temu mogą przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych w organizmie, w tym tych związanych z dolegliwościami stawowymi. Obniżają także poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniąc przed chorobami układu krążenia, skóry, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów i nowotworami. W oleju znajduje się także witamina E, znana jako "witamina młodości", która hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Jak spożywać olej z ostropestu?

Najważniejsze jest to, by przechowywać go w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce. Dzięki temu nie będzie się utleniał i zachowa wszystkie swoje właściwości. Należy spożywać go na zimno, nie nadaje się do smażenia czy pieczenia. Będzie za to świetną bazą do sosów sałatkowych, na przykład sosu winegret. Możesz wykorzystać go do stworzenia pesto, zastępując oliwę. Sprawdzi się także jako składnik koktajlu, skropli ugotowane ziemniaki czy kaszę. Warto dodać go też do śniadaniowego twarożku, by nadać mu więcej smaku i aromatu.

Warto jednak pamiętać, że to jedynie zdrowe wsparcie diety, a nie remedium na wszystkie bolączki. Podstawą jest zawsze zbilansowana dieta, ruch oraz regularne badania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm