Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały

Wśród olejów stoi w cieniu, ale warto włączyć go do swojej codziennej diecie. Ma nie tylko przyjemny smak, to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych cennych dla organizmu.

Ten olej warto włączyć do swojej dietyTen olej warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olej z ostropestu ma słomkowy kolor i lekko ziołowy smak. Dzięki temu świetnie komponuje się z sałatkami, kaszami, twarogiem czy nawet ziemniakami. To tylko mała zachęta do tego, by zaprosić go na stałe do swojej kuchni. Najważniejsze są jego właściwości, które od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Znany od lat

Już w starożytności Teofrast z Eresos, znany jako "ojciec botaniki", pisał o "mlecznym oście". Dioskorydes, Piliniusz Starszy oraz św. Hildegarda z Bingen również doceniali jego lecznicze właściwości. W XVI wieku Albrecht von Haller uznał ostropest za skuteczne lekarstwo na choroby wątroby, co potwierdziły późniejsze badania naukowe.

Ostropest
Ostropest © Pixabay

Ziarna ostropestu od wieków są wykorzystywane do tłoczenia oleju metodą "na zimno", co pozwala zachować cenne kwasy tłuszczowe. Olej ten nie powinien być poddawany rafinacji ani innym procesom chemicznym, aby zachować swoje walory smakowe i zdrowotne.

Właściwości oleju z ostropestu

Olej z ostropestu wyróżnia się przede wszystkim dzięki obecności sylimaryny – kompleksu flawonolignanów, który jest głównym składnikiem aktywnym nasion ostropestu. To właśnie sylimarynie zawdzięcza on swoje prozdrowotne działanie. Sylimaryna działa silnie hepatoprotekcyjnie, co oznacza, że chroni komórki wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi toksynami, takimi jak alkohol czy leki. Wątroba jest głównym organem detoksykacyjnym, a ostropest wspiera jej funkcje, pomagając w neutralizacji i usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu.

Olej z ostropestu wspomaga pracę wątroby
Olej z ostropestu wspomaga pracę wątroby © Getty Images

Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 poza naturalnym wspieraniem pracy mózgu, wykazują także działanie przeciwzapalne. Dzięki temu mogą przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych w organizmie, w tym tych związanych z dolegliwościami stawowymi. Obniżają także poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniąc przed chorobami układu krążenia, skóry, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów i nowotworami. W oleju znajduje się także witamina E, znana jako "witamina młodości", która hamuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Jak spożywać olej z ostropestu?

Najważniejsze jest to, by przechowywać go w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce. Dzięki temu nie będzie się utleniał i zachowa wszystkie swoje właściwości. Należy spożywać go na zimno, nie nadaje się do smażenia czy pieczenia. Będzie za to świetną bazą do sosów sałatkowych, na przykład sosu winegret. Możesz wykorzystać go do stworzenia pesto, zastępując oliwę. Sprawdzi się także jako składnik koktajlu, skropli ugotowane ziemniaki czy kaszę. Warto dodać go też do śniadaniowego twarożku, by nadać mu więcej smaku i aromatu.

Warto jednak pamiętać, że to jedynie zdrowe wsparcie diety, a nie remedium na wszystkie bolączki. Podstawą jest zawsze zbilansowana dieta, ruch oraz regularne badania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu