Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Czekolada to coś tak pysznego, że niewiele osób potrafi jej się oprzeć. Możemy w nich przebierać i tak naprawdę codziennie jeść inną. Nie jest to zdrowe, bo niektóre produkty obok prawdziwej czekolady nie stały. Jest jeden, który Katarzyna Bosacka określa jako najgorszy.
Idziesz do sklepu z zamiarem kupienia sobie czegoś słodkiego. Wchodzisz do odpowiedniego działu i zatrzymujesz się w połowie drogi. Przecież tego jest za dużo! Czekolada na czekoladzie, ciastka, batoniki, żelki. Każdy produkt kusi, ale ty jesteś zdecydowany na czekoladę. Ale jaką? Tutaj jest dubajska, tam jakaś z truskawkami, a dalej biała z orzechami. Którą wybrać? Pewnie pokierujesz się preferencjami smakowymi, ale daj najpierw szansę Kasi Bosackiej, by wyjaśniła ci, która czekolada nie powinna wylądować w twoim koszyku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na Dzień Dziecka zrób czekoladowy blok Safari. Tylko 4 składniki
Ta czekolada jest najgorsza. Lepiej jej nie kupuj
Skoro gorzka czekolada jest wychwalana pod niebiosa, a mleczna ma jakiś tam dodatek kakao, to która nam zostaje? Zdaniem Bosackiej jest to biała czekolada. Pewnie wiele osobom się ten fakt nie podoba, bo ten produkt jest przepyszny. Niestety, warto spojrzeć prawdzie w oczy, bo skład mówi sam za siebie: dużo mleka w proszku, ogromna ilość cukru - jest tam dosłownie 60 proc. cukru, tłuszcze (najczęściej jest to palmowy, bo najtańszy).
Dlaczego biała czekolada nie powinna być stałym elementem diety? Nadmiar cukru i oleju palmowego jest szkodliwy dla zdrowia. Sprawia, że nasz organizm jest w stanie ciągłego stanu zapalnego. Zbyt duże ilości cukru, a tym samym kalorii, są przyczyną nadwagi, która prowadzi do wielu innych schorzeń. Osoby otyłe częściej zmagają się z nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, zawałami czy udarem mózgu. Do tego duża nadwaga sprawia, że człowiek nie ma kondycji i nawet dziesięciominutowy spacer to dla niego ogromne wyzwanie.
Jak wybrać najlepszą czekoladę?
Podstawą jest czytanie etykiet, czyli coś, o czym wiele osób zapomina. Dzięki temu wiesz, co znajduje się w twojej czekoladzie. Na pierwszym miejscu powinna być miazga kakaowa, a nie cukier. Jak jest inaczej, po prostu odłóż produkt. Zwracaj też uwagę na wagę, bo tabliczki mogą wyglądać prawie tak samo, ale będą różnić się gramaturą. Niezbyt fajnie będzie zapłacić dużo za małą czekoladkę.
Wszędzie powtarza się, że gorzka czekolada jest najlepsza i ją można kupować w ciemno. Otóż nie. Tutaj też zdarzają się różne buble, na przykład zamiast masła kakaowego jest tłuszcz roślinny (w tym owiany złą sławą olej palmowy) albo skład przypomina tablicę Mendelejewa. Zasada są dwie: im mniej składników, tym lepiej. Im więcej zawartości kakao (powyżej 70 proc.), tym lepiej.