Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Niepozorny, czarny i miękki, na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia. A jednak to właśnie on zyskuje coraz większe uznanie wśród specjalistów od zdrowia. Może wspierać organizm w sposób, który dotąd kojarzył się wyłącznie z lekami.
Choć wygląda niepozornie, jego właściwości potrafią zaskoczyć nawet sceptyków. Czarny czosnek to fermentowany kuzyn zwykłego czosnku, który dzięki kontrolowanemu procesowi dojrzewania zyskuje zupełnie nowe cechy. Ma nie tylko łagodniejszy smak i aromat, ale przede wszystkim wyjątkową moc prozdrowotną. Badania pokazują, że regularne spożywanie tego składnika może wspierać wątrobę, serce i odporność lepiej niż niejeden suplement z apteki. W Polsce wciąż traktowany jako mała ciekawostka, na świecie zyskał status superfood.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Czarny czosnek ma wiele ważnych właściwości
Czarny czosnek powstaje z klasycznego białego czosnku, ale różni się od niego prawie wszystkim: smakiem, konsystencją i składem. Fermentowany przez kilka tygodni w kontrolowanej temperaturze (ok. 60°C) traci ostry zapach, a zyskuje słodkawy aromat i mnóstwo cennych substancji.
Zamiast drażniącej allicyny pojawia się S-allylcysteina, czyli związek o potwierdzonym działaniu ochronnym na wątrobę. Chroni komórki wątroby, pomaga w regeneracji po alkoholu, lekach i toksynach, obniża poziom enzymów ALT i AST. W badaniach wykazano też, że ten czosnek ma działanie przeciwzapalne i detoksykujące.
To jednak nie wszystko. Czarny czosnek zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, melanoidyny i flawonoidy, które chronią serce, wspierają układ krążenia i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Stabilizuje też poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Jeśli więc zmagasz się cukrzycą lub IO, to czarny czosnek jest dla ciebie.
Wykazuje też właściwości przeciwwirusowe i wspierające odporność. A co najważniejsze: nie powoduje przykrego zapachu z ust. Jego składniki działają łagodnie, ale skutecznie. Mogą go jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem.
Jak stosować czarny czosnek i na co zwrócić uwagę?
Najlepsze efekty daje spożywanie czarnego czosnku na surowo, jeden lub dwa ząbki dziennie w zupełności wystarczą. Smakuje jak suszona śliwka z lekką nutą octu balsamicznego. Można go zjadać samodzielnie lub dodawać do potraw:
- sałatki i surówki,
- pasty do chleba,
- makarony,
- sosy do mięs,
- dania stir-fry,
- kremowe zupy.
Czarny czosnek kupisz w formie ząbków, pasty lub kapsułek. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach i online. Przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Unikaj jednak smażenia, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki. Lepszym pomysłem będzie dodanie go pod koniec gotowania albo bezpośrednio do gotowej potrawy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs