Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany

Niepozorny, czarny i miękki, na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia. A jednak to właśnie on zyskuje coraz większe uznanie wśród specjalistów od zdrowia. Może wspierać organizm w sposób, który dotąd kojarzył się wyłącznie z lekami.

Czarny czosnekCzarny czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wygląda niepozornie, jego właściwości potrafią zaskoczyć nawet sceptyków. Czarny czosnek to fermentowany kuzyn zwykłego czosnku, który dzięki kontrolowanemu procesowi dojrzewania zyskuje zupełnie nowe cechy. Ma nie tylko łagodniejszy smak i aromat, ale przede wszystkim wyjątkową moc prozdrowotną. Badania pokazują, że regularne spożywanie tego składnika może wspierać wątrobę, serce i odporność lepiej niż niejeden suplement z apteki. W Polsce wciąż traktowany jako mała ciekawostka, na świecie zyskał status superfood.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Czarny czosnek ma wiele ważnych właściwości

Czarny czosnek powstaje z klasycznego białego czosnku, ale różni się od niego prawie wszystkim: smakiem, konsystencją i składem. Fermentowany przez kilka tygodni w kontrolowanej temperaturze (ok. 60°C) traci ostry zapach, a zyskuje słodkawy aromat i mnóstwo cennych substancji.

Zamiast drażniącej allicyny pojawia się S-allylcysteina, czyli związek o potwierdzonym działaniu ochronnym na wątrobę. Chroni komórki wątroby, pomaga w regeneracji po alkoholu, lekach i toksynach, obniża poziom enzymów ALT i AST. W badaniach wykazano też, że ten czosnek ma działanie przeciwzapalne i detoksykujące.

To jednak nie wszystko. Czarny czosnek zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, melanoidyny i flawonoidy, które chronią serce, wspierają układ krążenia i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Stabilizuje też poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Jeśli więc zmagasz się cukrzycą lub IO, to czarny czosnek jest dla ciebie.

Wykazuje też właściwości przeciwwirusowe i wspierające odporność. A co najważniejsze: nie powoduje przykrego zapachu z ust. Jego składniki działają łagodnie, ale skutecznie. Mogą go jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem.

Jak stosować czarny czosnek i na co zwrócić uwagę?

Najlepsze efekty daje spożywanie czarnego czosnku na surowo, jeden lub dwa ząbki dziennie w zupełności wystarczą. Smakuje jak suszona śliwka z lekką nutą octu balsamicznego. Można go zjadać samodzielnie lub dodawać do potraw:

  • sałatki i surówki,
  • pasty do chleba,
  • makarony,
  • sosy do mięs,
  • dania stir-fry,
  • kremowe zupy.

Czarny czosnek kupisz w formie ząbków, pasty lub kapsułek. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach i online. Przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Unikaj jednak smażenia, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki. Lepszym pomysłem będzie dodanie go pod koniec gotowania albo bezpośrednio do gotowej potrawy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości