Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany

Niepozorny, czarny i miękki, na pierwszy rzut oka nie robi wrażenia. A jednak to właśnie on zyskuje coraz większe uznanie wśród specjalistów od zdrowia. Może wspierać organizm w sposób, który dotąd kojarzył się wyłącznie z lekami.

Czarny czosnekCzarny czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
4

Choć wygląda niepozornie, jego właściwości potrafią zaskoczyć nawet sceptyków. Czarny czosnek to fermentowany kuzyn zwykłego czosnku, który dzięki kontrolowanemu procesowi dojrzewania zyskuje zupełnie nowe cechy. Ma nie tylko łagodniejszy smak i aromat, ale przede wszystkim wyjątkową moc prozdrowotną. Badania pokazują, że regularne spożywanie tego składnika może wspierać wątrobę, serce i odporność lepiej niż niejeden suplement z apteki. W Polsce wciąż traktowany jako mała ciekawostka, na świecie zyskał status superfood.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Czarny czosnek ma wiele ważnych właściwości

Czarny czosnek powstaje z klasycznego białego czosnku, ale różni się od niego prawie wszystkim: smakiem, konsystencją i składem. Fermentowany przez kilka tygodni w kontrolowanej temperaturze (ok. 60°C) traci ostry zapach, a zyskuje słodkawy aromat i mnóstwo cennych substancji.

Zamiast drażniącej allicyny pojawia się S-allylcysteina, czyli związek o potwierdzonym działaniu ochronnym na wątrobę. Chroni komórki wątroby, pomaga w regeneracji po alkoholu, lekach i toksynach, obniża poziom enzymów ALT i AST. W badaniach wykazano też, że ten czosnek ma działanie przeciwzapalne i detoksykujące.

To jednak nie wszystko. Czarny czosnek zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, melanoidyny i flawonoidy, które chronią serce, wspierają układ krążenia i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Stabilizuje też poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Jeśli więc zmagasz się cukrzycą lub IO, to czarny czosnek jest dla ciebie.

Wykazuje też właściwości przeciwwirusowe i wspierające odporność. A co najważniejsze: nie powoduje przykrego zapachu z ust. Jego składniki działają łagodnie, ale skutecznie. Mogą go jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem.

Jak stosować czarny czosnek i na co zwrócić uwagę?

Najlepsze efekty daje spożywanie czarnego czosnku na surowo, jeden lub dwa ząbki dziennie w zupełności wystarczą. Smakuje jak suszona śliwka z lekką nutą octu balsamicznego. Można go zjadać samodzielnie lub dodawać do potraw:

  • sałatki i surówki,
  • pasty do chleba,
  • makarony,
  • sosy do mięs,
  • dania stir-fry,
  • kremowe zupy.

Czarny czosnek kupisz w formie ząbków, pasty lub kapsułek. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach i online. Przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Unikaj jednak smażenia, bo wysoka temperatura niszczy cenne składniki. Lepszym pomysłem będzie dodanie go pod koniec gotowania albo bezpośrednio do gotowej potrawy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie