Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Małe gatunki ryb to świetny wybór – są niedrogie, bardzo zdrowe i warto je uwzględniać w codziennej diecie. Eksperci wyjaśniają, dlaczego warto po nie sięgać i jakie korzyści przynoszą naszemu zdrowiu.
Chociaż podczas zakupów częściej sięgamy po dorsza czy łososia, badania pokazują, że mniejsze ryby są równie dobrym, a nawet w niektórych aspektach lepszym wyborem. Mają wiele zalet, których nie warto lekceważyć przy wyborze ryby na obiad.
Małe gatunki ryb, takie jak sardynki, gładzica czy sieja są często niedoceniane, chociaż ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin, a dodatkowo, dzięki swojemu rozmiarowi, nie kumulują rtęci w takim stopniu jak większe ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Co naukowcy mówią o małych gatunkach ryb?
Naukowcy z Cornell University przeprowadzili badania, które potwierdzają, że mniejsze gatunki ryb, takie jak sardynki czy gładzica, są zdrowym wyborem i warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Ich analiza wykazała, że regularne spożywanie małych ryb może przyczynić się do poprawy funkcji mózgu i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przykładowo, sardynki są bogate w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu oraz witaminy D, A, E, K i B12.
– Jeśli zaczniemy sięgać po bardziej zróżnicowane, mniejsze gatunki, zyskamy nie tylko zdrowie, ale i szansę na bardziej zrównoważone korzystanie z zasobów oceanów – przekonują badacze z Cornell.
Małe gatunki ryb to zdrowy i ekonomiczny wybór
Wybierając mniejsze gatunki ryb, dbamy nie tylko o zdrowie, ale również o domowy budżet. Są one często tańsze od popularnych dużych ryb (jak np. łosoś czy tuńczyk), co czyni je idealnym wyborem dla osób poszukujących tanich rozwiązań w codziennej diecie. Warto zwrócić uwagę także na ryby w puszce, takie jak sardynki czy szprotki, które zachowują większość swoich wartości odżywczych, są trwałe i wygodne w użyciu.
Jak włączyć małe ryby do diety?
Włączenie małych gatunków ryb do diety jest proste. Można je piec, smażyć, gotować na parze czy grillować, a ich przygotowanie nie odbiega znacząco od gatunków dużych ryb. Delikatny smak dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, a na szczególną uwagę zasługują usmażone sardynki, skropione z sokiem z cytryny, które są przysmakiem na przykład w Grecji.
Poza tym małe ryby świetnie nadają się do marynowania — na przykład w occie z przyprawami, jak w przypadku śledzi. Można je też dusić lub przygotowywać jako składnik zup i gulaszy, co pozwala wydobyć z nich głęboki smak i aromat.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.