Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety

Małe gatunki ryb to świetny wybór – są niedrogie, bardzo zdrowe i warto je uwzględniać w codziennej diecie. Eksperci wyjaśniają, dlaczego warto po nie sięgać i jakie korzyści przynoszą naszemu zdrowiu.

Smażone sardynki na talerzuSmażone sardynki na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż podczas zakupów częściej sięgamy po dorsza czy łososia, badania pokazują, że mniejsze ryby są równie dobrym, a nawet w niektórych aspektach lepszym wyborem. Mają wiele zalet, których nie warto lekceważyć przy wyborze ryby na obiad.

Małe gatunki ryb, takie jak sardynki, gładzica czy sieja są często niedoceniane, chociaż ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin, a dodatkowo, dzięki swojemu rozmiarowi, nie kumulują rtęci w takim stopniu jak większe ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Co naukowcy mówią o małych gatunkach ryb?

Naukowcy z Cornell University przeprowadzili badania, które potwierdzają, że mniejsze gatunki ryb, takie jak sardynki czy gładzica, są zdrowym wyborem i warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Ich analiza wykazała, że regularne spożywanie małych ryb może przyczynić się do poprawy funkcji mózgu i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przykładowo, sardynki są bogate w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu oraz witaminy D, A, E, K i B12.

– Jeśli zaczniemy sięgać po bardziej zróżnicowane, mniejsze gatunki, zyskamy nie tylko zdrowie, ale i szansę na bardziej zrównoważone korzystanie z zasobów oceanów – przekonują badacze z Cornell.

Małe gatunki ryb to zdrowy i ekonomiczny wybór

Wybierając mniejsze gatunki ryb, dbamy nie tylko o zdrowie, ale również o domowy budżet. Są one często tańsze od popularnych dużych ryb (jak np. łosoś czy tuńczyk), co czyni je idealnym wyborem dla osób poszukujących tanich rozwiązań w codziennej diecie. Warto zwrócić uwagę także na ryby w puszce, takie jak sardynki czy szprotki, które zachowują większość swoich wartości odżywczych, są trwałe i wygodne w użyciu.

Jak włączyć małe ryby do diety?

Włączenie małych gatunków ryb do diety jest proste. Można je piec, smażyć, gotować na parze czy grillować, a ich przygotowanie nie odbiega znacząco od gatunków dużych ryb. Delikatny smak dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, a na szczególną uwagę zasługują usmażone sardynki, skropione z sokiem z cytryny, które są przysmakiem na przykład w Grecji.

Poza tym małe ryby świetnie nadają się do marynowania — na przykład w occie z przyprawami, jak w przypadku śledzi. Można je też dusić lub przygotowywać jako składnik zup i gulaszy, co pozwala wydobyć z nich głęboki smak i aromat.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce