Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety

Małe gatunki ryb to świetny wybór – są niedrogie, bardzo zdrowe i warto je uwzględniać w codziennej diecie. Eksperci wyjaśniają, dlaczego warto po nie sięgać i jakie korzyści przynoszą naszemu zdrowiu.

Smażone sardynki na talerzuSmażone sardynki na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
5

Chociaż podczas zakupów częściej sięgamy po dorsza czy łososia, badania pokazują, że mniejsze ryby są równie dobrym, a nawet w niektórych aspektach lepszym wyborem. Mają wiele zalet, których nie warto lekceważyć przy wyborze ryby na obiad.

Małe gatunki ryb, takie jak sardynki, gładzica czy sieja są często niedoceniane, chociaż ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Mają mnóstwo wartości odżywczych i witamin, a dodatkowo, dzięki swojemu rozmiarowi, nie kumulują rtęci w takim stopniu jak większe ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Co naukowcy mówią o małych gatunkach ryb?

Naukowcy z Cornell University przeprowadzili badania, które potwierdzają, że mniejsze gatunki ryb, takie jak sardynki czy gładzica, są zdrowym wyborem i warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Ich analiza wykazała, że regularne spożywanie małych ryb może przyczynić się do poprawy funkcji mózgu i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przykładowo, sardynki są bogate w kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu oraz witaminy D, A, E, K i B12.

– Jeśli zaczniemy sięgać po bardziej zróżnicowane, mniejsze gatunki, zyskamy nie tylko zdrowie, ale i szansę na bardziej zrównoważone korzystanie z zasobów oceanów – przekonują badacze z Cornell.

Małe gatunki ryb to zdrowy i ekonomiczny wybór

Wybierając mniejsze gatunki ryb, dbamy nie tylko o zdrowie, ale również o domowy budżet. Są one często tańsze od popularnych dużych ryb (jak np. łosoś czy tuńczyk), co czyni je idealnym wyborem dla osób poszukujących tanich rozwiązań w codziennej diecie. Warto zwrócić uwagę także na ryby w puszce, takie jak sardynki czy szprotki, które zachowują większość swoich wartości odżywczych, są trwałe i wygodne w użyciu.

Jak włączyć małe ryby do diety?

Włączenie małych gatunków ryb do diety jest proste. Można je piec, smażyć, gotować na parze czy grillować, a ich przygotowanie nie odbiega znacząco od gatunków dużych ryb. Delikatny smak dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i dodatkami, a na szczególną uwagę zasługują usmażone sardynki, skropione z sokiem z cytryny, które są przysmakiem na przykład w Grecji.

Poza tym małe ryby świetnie nadają się do marynowania — na przykład w occie z przyprawami, jak w przypadku śledzi. Można je też dusić lub przygotowywać jako składnik zup i gulaszy, co pozwala wydobyć z nich głęboki smak i aromat.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie