W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania

Dania PRL-u to inny wymiar. Ludzie zajadali się na przykład podrobami, których my dziś nie chcemy nawet dotykać widelcem. Na liście jest też kilka innych potraw, które są bardzo zdrowe, ale u wielu wywołują mdłości.

Dania PRL-uDania PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
8

Kuchnia PRL-u to nie tylko wspomnienia z dzieciństwa, ale też symbol prostoty i oszczędności. Dawniej gotowano z tego, co było dostępne – dlatego powstawały potrawy niezwykle kreatywne i zbilansowane. Właśnie podczas zimowych miesięcy warto przypomnieć sobie kilka sprawdzonych pozycji, które nie tylko smakują, ale też dostarczają wartości odżywczych. Dietetyk Bartek Kulczyński przygotował listę dań z PRL, do których warto wrócić – bo to właśnie one mogą dziś wspierać nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

To są najzdrowsze dania PRL-u. Dietetyk nie pozostawia złudzeń

Dr Bartek Kulczyński przeanalizował różne dania, które były popularne w czasach PRL-u. I dla nas może to być nie do pomyślenia, ale nawet te najmniej smaczne są bardzo zdrowe.

Śledź w śmietanie z ziemniakami


Śledź dostarcza kwasów omega‑3 (dobrych dla serca i mózgu), jodu, selenu i witaminy D. W towarzystwie ziemniaków to sycący posiłek o zrównoważonym indeksie glikemicznym. Dietetyk poleca wymianę śmietany na jogurt naturalny lub grecki, wtedy jest mniej kalorii, a więcej witamin i probiotyków. Dodasz do tego trochę przypraw i masz pełnoprawne danie na gorący dzień.

Jajka w sosie chrzanowym


Dania PRL-u nie mogłyby się bez tego obejść. Jajka to pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D, B12 i cholina, która jest ważna dla pamięci i wątroby. Chrzan to naturalny antybiotyk i stymulator odporności. Sos na bazie jogurtu obniża kaloryczność, pomyśl o tym, gdy będziesz chciał kupić śmietanę.

Duszone wątróbki z cebulką


Podroby są znienawidzone przez niemalże całe młode społeczeństwo. A szkoda. To skarbnica żelaza, cynku, selenu oraz witamin z grupy B - kluczowych dla równowagi nerwowej i produkcji czerwonych krwinek. Duszone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, zachowują wartości odżywcze i mają niższą kaloryczność. Wystarczy trochę oleju, nie musisz zakrywać całej patelni.

Fasolka po bretońsku


Biała fasola to bogate źródło białka roślinnego, błonnika i potasu. Jest to danie z PRL-u, które się albo kocha, albo się nienawidzi. Jak można je "naprawić"? Mięso w wersji light (mniej kiełbasy, boczku, a więcej warzyw, ziół i pomidorów) sprawia, że danie staje się bezpieczne nawet dla osób dbających o sylwetkę.

Sałatka jarzynowa


To klasyk, bez którego nie ma żadnych świąt. Marchewka, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone i nic więcej nie potrzeba. To bogactwo witamin (A, C, B) i minerałów, plus probiotyki z kiszonek. Majonez/jogurt w proporcji 1:1 to prosty sposób na zdrowszą wersję tego dania z PRL.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie