W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania

Dania PRL-u to inny wymiar. Ludzie zajadali się na przykład podrobami, których my dziś nie chcemy nawet dotykać widelcem. Na liście jest też kilka innych potraw, które są bardzo zdrowe, ale u wielu wywołują mdłości.

Dania PRL-uDania PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kuchnia PRL-u to nie tylko wspomnienia z dzieciństwa, ale też symbol prostoty i oszczędności. Dawniej gotowano z tego, co było dostępne – dlatego powstawały potrawy niezwykle kreatywne i zbilansowane. Właśnie podczas zimowych miesięcy warto przypomnieć sobie kilka sprawdzonych pozycji, które nie tylko smakują, ale też dostarczają wartości odżywczych. Dietetyk Bartek Kulczyński przygotował listę dań z PRL, do których warto wrócić – bo to właśnie one mogą dziś wspierać nasze zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

To są najzdrowsze dania PRL-u. Dietetyk nie pozostawia złudzeń

Dr Bartek Kulczyński przeanalizował różne dania, które były popularne w czasach PRL-u. I dla nas może to być nie do pomyślenia, ale nawet te najmniej smaczne są bardzo zdrowe.

Śledź w śmietanie z ziemniakami


Śledź dostarcza kwasów omega‑3 (dobrych dla serca i mózgu), jodu, selenu i witaminy D. W towarzystwie ziemniaków to sycący posiłek o zrównoważonym indeksie glikemicznym. Dietetyk poleca wymianę śmietany na jogurt naturalny lub grecki, wtedy jest mniej kalorii, a więcej witamin i probiotyków. Dodasz do tego trochę przypraw i masz pełnoprawne danie na gorący dzień.

Jajka w sosie chrzanowym


Dania PRL-u nie mogłyby się bez tego obejść. Jajka to pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D, B12 i cholina, która jest ważna dla pamięci i wątroby. Chrzan to naturalny antybiotyk i stymulator odporności. Sos na bazie jogurtu obniża kaloryczność, pomyśl o tym, gdy będziesz chciał kupić śmietanę.

Duszone wątróbki z cebulką


Podroby są znienawidzone przez niemalże całe młode społeczeństwo. A szkoda. To skarbnica żelaza, cynku, selenu oraz witamin z grupy B - kluczowych dla równowagi nerwowej i produkcji czerwonych krwinek. Duszone, a nie smażone w głębokim tłuszczu, zachowują wartości odżywcze i mają niższą kaloryczność. Wystarczy trochę oleju, nie musisz zakrywać całej patelni.

Fasolka po bretońsku


Biała fasola to bogate źródło białka roślinnego, błonnika i potasu. Jest to danie z PRL-u, które się albo kocha, albo się nienawidzi. Jak można je "naprawić"? Mięso w wersji light (mniej kiełbasy, boczku, a więcej warzyw, ziół i pomidorów) sprawia, że danie staje się bezpieczne nawet dla osób dbających o sylwetkę.

Sałatka jarzynowa


To klasyk, bez którego nie ma żadnych świąt. Marchewka, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone i nic więcej nie potrzeba. To bogactwo witamin (A, C, B) i minerałów, plus probiotyki z kiszonek. Majonez/jogurt w proporcji 1:1 to prosty sposób na zdrowszą wersję tego dania z PRL.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu