Pieczona kaczka
- 1 kaczka
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 szczypty ostrej papryki
Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć ewentualne wystające ze skóry pałeczki i podzielić na porcje.
Korpusy odłożyć i wykorzystać np. do zupy ( ja ugotowałam rosół ).
Kawałki kaczki włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy.
Dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.
Odstawić miskę przykrytą folią spożywczą na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełożyć kaczkę do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze