Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe

Chwasty, które pojawiają się w ogrodzie i na podwórku, nie tylko psują estetykę, ale także rywalizują z kwiatami i warzywami o składniki odżywcze zawarte w glebie. Zamiast używać chemicznych środków lub ręcznie wyrywać, stosuję prostą mieszankę z produktem, który większość z nas ma w domu.

Chwasty są uciążliwe, ale na szczęście jest na nie sposóbChwasty są uciążliwe, ale na szczęście jest na nie sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najprawdopodobniej, teraz w swojej kuchni masz tani i skuteczny sposób na walkę z chwastami. Cichym bohaterem naszych ogrodów okazuje się być... soda oczyszczona. Dzięki niej, można cieszyć się pięknym i zadbanym ogrodem bez użycia szkodliwych środków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące liście botwinki i potrawka do kaszy. Obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Dlaczego soda oczyszczona działa na chwasty?

Soda oczyszczona sprawdza się nie tylko w kuchni – coraz częściej sięgamy po nią także w ogrodzie. Świetnie radzi sobie z chwastami, więc to dobra opcja dla tych, którzy wolą naturalne rozwiązania i unikają szkodliwej chemii. Soda podwyższa pH gleby, przez co niechciane rośliny mają ograniczone możliwości wzrostu. Do tego jest bezpieczna dla środowiska i naprawdę skuteczna, ale przede wszystkim – tania. Większość osób nie musi jej nawet kupować, bo ma ją w domu.

Jak stosować sodę na chwasty?

Przygotowanie mieszanki z sodą oczyszczoną jest niezwykle proste. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w litrze wody i dokładnie wymieszać. Następnie, za pomocą spryskiwacza, nanieść roztwór na chwasty. Tak spryskane w krótkim czasie zwiędną i staną się całkowicie suche. Jeśli niechciane rośliny są wyjątkowo oporne, warto najpierw polać je wrzątkiem, a dopiero potem posypać sodą – gorąca woda osłabi roślinę i wzmocni działanie sody.

Inne zastosowania sody w ogrodzie

Soda oczyszczona działa nie tylko na chwasty. Z powodzeniem możesz jej używać na warzywa, jednak w tym przypadku, jako środek przeciwgrzybiczy. Soda zwiększa pH na powierzchni liści i owoców, co utrudnia rozwój grzybów, takich jak mączniak prawdziwy, dzięki czemu warzywa są mniej narażone na infekcje. Jednak uważaj z jej używaniem. Zbyt częste lub intensywne opryski mogą podrażniać rośliny i prowadzić do uszkodzeń liści.

Porady praktyczne

Podczas stosowania sody oczyszczonej w ogrodzie warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Unikaj kontaktu sody z roślinami, których nie chcesz się pozbyć, ponieważ może to prowadzić do ich uszkodzenia.
  • Stosuj sodę w umiarkowanych ilościach, aby nie zakłócić równowagi pH gleby.
  • Regularnie powtarzaj zabiegi, aby utrzymać ogród wolny od chwastów.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów