W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo

Ta roślina znana jest od tysięcy lat, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. Znacznie częściej trafić na nią można w kuchni śródziemnomorskiej. Warto jednak dać jej szansę, bo to smaczne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety.

Karob rośnie pod postacią strąkówKarob rośnie pod postacią strąków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Karob, czyli szarańczyn strąkowy, to drzewo z rodziny bobowatych, które od wieków rośnie w rejonach śródziemnomorskich. Jego owoce, znane jako strąki karobowe, są cenione za swoje zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowania. Są słodkie i świetnie sprawdzają się w deserach, zastępując kakao. W starożytności strąki służyły nie tylko jako pożywienie, ale też jako jednostka miary, co dało początek słowu "karat" w jubilerstwie. I nic w tym dziwnego, bo brązowy proszek jest naprawdę cenny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Właściwości karobu

Karob, występujący także jako mączka chleba świętojańskiego, to nie tylko doskonały zamiennik kakao, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest znakomitym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego dla utrzymania zdrowych i mocnych kości oraz zębów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Karob dostarcza również sporą ilości magnezu, który jest kluczowy dla redukcji zmęczenia, prawidłowej pracy mięśni, w tym serca, oraz wspierania pracy mózgu. Znajdziemy w nim także fosfor, niezbędny do budowy kości i zębów oraz żelazo, kluczowe dla transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii.

Karob przypomina z wyglądu kakao
Karob przypomina z wyglądu kakao © Adobe Stock

To, co zasługuje na szczególną uwagę, jest obecność kwasu galusowego, wykazującego działanie antynowotworowe. Dodatkowo karob jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i DNA, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy czy neurodegeneracyjnych, a także przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Poprzez neutralizację wolnych rodników, przeciwutleniacze z karobu wspierają regenerację komórek, chroniąc je przed uszkodzeniami i w ten sposób opóźniając procesy starzenia na poziomie komórkowym.

Regularne spożywanie karobu wpływa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi docenią jego działanie łagodzące objawy refluksu, poprawiające trawienie i leczące biegunkę. Badania wskazują, że ekstrakt z karobu może pozytywnie wpływać na mikrobiom jelitowy i metabolizm glukozy, co czyni go obiecującym składnikiem w walce z cukrzycą i otyłością.

Jak włączyć karob do diety?

Karob jest nie tylko zdrowy, ale i wszechstronny. Można z niego przygotować sok, syrop, cukierki, likiery lecznicze oraz melasę. Jego słodki smak z nutą karmelu i czekolady sprawia, że świetnie sprawdza się w deserach i ciastach. W przepisach możesz zastąpić kakao karobem w proporcji 1:1 lub lekko zwiększyć jego ilość, jeśli wolisz intensywniejszy smak.

Karob sprawdzi się jako składnik polewy czekoladowej, puddingu, czy dodatek do owsianki. Możesz z niego zrobić również kulki mocy. Połącz karob z daktylami, orzechami, płatkami owsianymi i innymi ulubionymi dodatkami i zajadaj ze smakiem. Można go także używać jako zamiennik kawy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze