W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Ta roślina znana jest od tysięcy lat, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. Znacznie częściej trafić na nią można w kuchni śródziemnomorskiej. Warto jednak dać jej szansę, bo to smaczne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety.
Karob, czyli szarańczyn strąkowy, to drzewo z rodziny bobowatych, które od wieków rośnie w rejonach śródziemnomorskich. Jego owoce, znane jako strąki karobowe, są cenione za swoje zdrowotne właściwości i kulinarne zastosowania. Są słodkie i świetnie sprawdzają się w deserach, zastępując kakao. W starożytności strąki służyły nie tylko jako pożywienie, ale też jako jednostka miary, co dało początek słowu "karat" w jubilerstwie. I nic w tym dziwnego, bo brązowy proszek jest naprawdę cenny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Właściwości karobu
Karob, występujący także jako mączka chleba świętojańskiego, to nie tylko doskonały zamiennik kakao, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest znakomitym źródłem wapnia, pierwiastka niezbędnego dla utrzymania zdrowych i mocnych kości oraz zębów, a także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Karob dostarcza również sporą ilości magnezu, który jest kluczowy dla redukcji zmęczenia, prawidłowej pracy mięśni, w tym serca, oraz wspierania pracy mózgu. Znajdziemy w nim także fosfor, niezbędny do budowy kości i zębów oraz żelazo, kluczowe dla transportu tlenu we krwi i zapobiegania anemii.
To, co zasługuje na szczególną uwagę, jest obecność kwasu galusowego, wykazującego działanie antynowotworowe. Dodatkowo karob jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i DNA, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy czy neurodegeneracyjnych, a także przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Poprzez neutralizację wolnych rodników, przeciwutleniacze z karobu wspierają regenerację komórek, chroniąc je przed uszkodzeniami i w ten sposób opóźniając procesy starzenia na poziomie komórkowym.
Regularne spożywanie karobu wpływa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi docenią jego działanie łagodzące objawy refluksu, poprawiające trawienie i leczące biegunkę. Badania wskazują, że ekstrakt z karobu może pozytywnie wpływać na mikrobiom jelitowy i metabolizm glukozy, co czyni go obiecującym składnikiem w walce z cukrzycą i otyłością.
Jak włączyć karob do diety?
Karob jest nie tylko zdrowy, ale i wszechstronny. Można z niego przygotować sok, syrop, cukierki, likiery lecznicze oraz melasę. Jego słodki smak z nutą karmelu i czekolady sprawia, że świetnie sprawdza się w deserach i ciastach. W przepisach możesz zastąpić kakao karobem w proporcji 1:1 lub lekko zwiększyć jego ilość, jeśli wolisz intensywniejszy smak.
Karob sprawdzi się jako składnik polewy czekoladowej, puddingu, czy dodatek do owsianki. Możesz z niego zrobić również kulki mocy. Połącz karob z daktylami, orzechami, płatkami owsianymi i innymi ulubionymi dodatkami i zajadaj ze smakiem. Można go także używać jako zamiennik kawy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.