Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam

To napój, który nie tylko orzeźwi w upalny dzień czy pozwoli ukoić palenie w ustach po zjedzeniu ostrej potrawy. Nazwa brzmi tajemniczo, ale zdecydowanie warto dać mu szansę. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny.

To jeden z najlepszych napojów dla naszych jelitTo jeden z najlepszych napojów dla naszych jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Fermentowane napoje przechodzą prawdziwy renesans. Coraz chętniej sięgamy po stary, dobry kefir, czy eksperymentujemy z kombuchą. W lodówkach czeka również ajran, znany turecki napój, który w wielu kulturach uchodzi za prawdziwy eliksir zdrowia, chroniący przed poważnymi chorobami i działający zbawiennie na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Skąd pochodzi ajran

Ajran (znany też jako ayran) to tradycyjny, fermentowany napój mleczny, popularny w Turcji, krajach Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach. W tamtejszych kuchniach gości od tysięcy lat. Wywodzi się z kultur pasterskich, gdzie fermentowane produkty mleczne były podstawą diety i naturalnym sposobem na konserwację żywności. W Turcji jest uważany za napój narodowy, spożywany niemal do każdego posiłku, szczególnie w upalne dni.

Ajran to zdrowy i smaczny napój
Ajran to zdrowy i smaczny napój © Canva | EsatOzdemir99

Jego skład jest bardzo prosty - to jogurt, woda oraz sól. Składniki te są dokładnie ze sobą mieszane lub miksowane (często w specjalnych maszynach), aby uzyskać jednolity, lekko spieniony napój. Ajran zawsze podaje się schłodzony, często z dodatkiem świeżych listków mięty. Doskonale gasi pragnienie, odświeża i stanowi idealne uzupełnienie cięższych, często pikantnych posiłków, takich jak kebaby czy dania z grilla.

Właściwości ajranu

Niepozorny napój to prawdziwa bomba zdrowia. Jest bogatym źródłem probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie probiotyków wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, reguluje pracę jelit i może łagodzić dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia, działając jak balsam. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to klucz do odporności. Niektóre badania sugerują, że zdrowy mikrobiom jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych typów nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i modulację układu odpornościowego. To jeden z naturalnych sposobów na prewencję zachorowań i wsparcie zdrowia.

To napój idealny na upały. Dzięki zawartości soli i minerałów doskonale uzupełnia elektrolity utracone z potem, pomagając utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu. To również źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia, znaleźć w nim można również magnez i potas.

Jak pić ajran?

Można go łatwo przygotować w domu z kilku składników: wody, jogurtu greckiego i przypraw. Wystarczy je zblendować, a gdy na wierzchu pojawi się gęsta piana, napój jest gotowy. Przed spożyciem warto go schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.

Ajran
Ajran © Adobe Stock

Ajran przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pasuje dobrze jako dodatek do mięs, w szczególności tych grillowanych. Możesz dodać go również do świeżych owoców (na przykład truskawek) i zblendować na pyszny koktajl. Warto jednak pamiętać, że jest lekko słony, więc doda wytrawności. Warto spróbować włączyć go do swojej codziennej diety i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe