Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
To napój, który nie tylko orzeźwi w upalny dzień czy pozwoli ukoić palenie w ustach po zjedzeniu ostrej potrawy. Nazwa brzmi tajemniczo, ale zdecydowanie warto dać mu szansę. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny.
Fermentowane napoje przechodzą prawdziwy renesans. Coraz chętniej sięgamy po stary, dobry kefir, czy eksperymentujemy z kombuchą. W lodówkach czeka również ajran, znany turecki napój, który w wielu kulturach uchodzi za prawdziwy eliksir zdrowia, chroniący przed poważnymi chorobami i działający zbawiennie na układ pokarmowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami
Skąd pochodzi ajran
Ajran (znany też jako ayran) to tradycyjny, fermentowany napój mleczny, popularny w Turcji, krajach Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach. W tamtejszych kuchniach gości od tysięcy lat. Wywodzi się z kultur pasterskich, gdzie fermentowane produkty mleczne były podstawą diety i naturalnym sposobem na konserwację żywności. W Turcji jest uważany za napój narodowy, spożywany niemal do każdego posiłku, szczególnie w upalne dni.
Jego skład jest bardzo prosty - to jogurt, woda oraz sól. Składniki te są dokładnie ze sobą mieszane lub miksowane (często w specjalnych maszynach), aby uzyskać jednolity, lekko spieniony napój. Ajran zawsze podaje się schłodzony, często z dodatkiem świeżych listków mięty. Doskonale gasi pragnienie, odświeża i stanowi idealne uzupełnienie cięższych, często pikantnych posiłków, takich jak kebaby czy dania z grilla.
Właściwości ajranu
Niepozorny napój to prawdziwa bomba zdrowia. Jest bogatym źródłem probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie probiotyków wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, reguluje pracę jelit i może łagodzić dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia, działając jak balsam. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to klucz do odporności. Niektóre badania sugerują, że zdrowy mikrobiom jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych typów nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i modulację układu odpornościowego. To jeden z naturalnych sposobów na prewencję zachorowań i wsparcie zdrowia.
To napój idealny na upały. Dzięki zawartości soli i minerałów doskonale uzupełnia elektrolity utracone z potem, pomagając utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu. To również źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia, znaleźć w nim można również magnez i potas.
Jak pić ajran?
Można go łatwo przygotować w domu z kilku składników: wody, jogurtu greckiego i przypraw. Wystarczy je zblendować, a gdy na wierzchu pojawi się gęsta piana, napój jest gotowy. Przed spożyciem warto go schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.
Ajran przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pasuje dobrze jako dodatek do mięs, w szczególności tych grillowanych. Możesz dodać go również do świeżych owoców (na przykład truskawek) i zblendować na pyszny koktajl. Warto jednak pamiętać, że jest lekko słony, więc doda wytrawności. Warto spróbować włączyć go do swojej codziennej diety i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.