Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam

To napój, który nie tylko orzeźwi w upalny dzień czy pozwoli ukoić palenie w ustach po zjedzeniu ostrej potrawy. Nazwa brzmi tajemniczo, ale zdecydowanie warto dać mu szansę. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny.

To jeden z najlepszych napojów dla naszych jelitTo jeden z najlepszych napojów dla naszych jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fermentowane napoje przechodzą prawdziwy renesans. Coraz chętniej sięgamy po stary, dobry kefir, czy eksperymentujemy z kombuchą. W lodówkach czeka również ajran, znany turecki napój, który w wielu kulturach uchodzi za prawdziwy eliksir zdrowia, chroniący przed poważnymi chorobami i działający zbawiennie na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Skąd pochodzi ajran

Ajran (znany też jako ayran) to tradycyjny, fermentowany napój mleczny, popularny w Turcji, krajach Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach. W tamtejszych kuchniach gości od tysięcy lat. Wywodzi się z kultur pasterskich, gdzie fermentowane produkty mleczne były podstawą diety i naturalnym sposobem na konserwację żywności. W Turcji jest uważany za napój narodowy, spożywany niemal do każdego posiłku, szczególnie w upalne dni.

Ajran to zdrowy i smaczny napój
Ajran to zdrowy i smaczny napój © Canva | EsatOzdemir99

Jego skład jest bardzo prosty - to jogurt, woda oraz sól. Składniki te są dokładnie ze sobą mieszane lub miksowane (często w specjalnych maszynach), aby uzyskać jednolity, lekko spieniony napój. Ajran zawsze podaje się schłodzony, często z dodatkiem świeżych listków mięty. Doskonale gasi pragnienie, odświeża i stanowi idealne uzupełnienie cięższych, często pikantnych posiłków, takich jak kebaby czy dania z grilla.

Właściwości ajranu

Niepozorny napój to prawdziwa bomba zdrowia. Jest bogatym źródłem probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie probiotyków wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, reguluje pracę jelit i może łagodzić dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia, działając jak balsam. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to klucz do odporności. Niektóre badania sugerują, że zdrowy mikrobiom jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych typów nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i modulację układu odpornościowego. To jeden z naturalnych sposobów na prewencję zachorowań i wsparcie zdrowia.

To napój idealny na upały. Dzięki zawartości soli i minerałów doskonale uzupełnia elektrolity utracone z potem, pomagając utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu. To również źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia, znaleźć w nim można również magnez i potas.

Jak pić ajran?

Można go łatwo przygotować w domu z kilku składników: wody, jogurtu greckiego i przypraw. Wystarczy je zblendować, a gdy na wierzchu pojawi się gęsta piana, napój jest gotowy. Przed spożyciem warto go schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.

Ajran
Ajran © Adobe Stock

Ajran przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pasuje dobrze jako dodatek do mięs, w szczególności tych grillowanych. Możesz dodać go również do świeżych owoców (na przykład truskawek) i zblendować na pyszny koktajl. Warto jednak pamiętać, że jest lekko słony, więc doda wytrawności. Warto spróbować włączyć go do swojej codziennej diety i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu