WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam

To napój, który nie tylko orzeźwi w upalny dzień czy pozwoli ukoić palenie w ustach po zjedzeniu ostrej potrawy. Nazwa brzmi tajemniczo, ale zdecydowanie warto dać mu szansę. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny.

To jeden z najlepszych napojów dla naszych jelitTo jeden z najlepszych napojów dla naszych jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Fermentowane napoje przechodzą prawdziwy renesans. Coraz chętniej sięgamy po stary, dobry kefir, czy eksperymentujemy z kombuchą. W lodówkach czeka również ajran, znany turecki napój, który w wielu kulturach uchodzi za prawdziwy eliksir zdrowia, chroniący przed poważnymi chorobami i działający zbawiennie na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Skąd pochodzi ajran

Ajran (znany też jako ayran) to tradycyjny, fermentowany napój mleczny, popularny w Turcji, krajach Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach. W tamtejszych kuchniach gości od tysięcy lat. Wywodzi się z kultur pasterskich, gdzie fermentowane produkty mleczne były podstawą diety i naturalnym sposobem na konserwację żywności. W Turcji jest uważany za napój narodowy, spożywany niemal do każdego posiłku, szczególnie w upalne dni.

Ajran to zdrowy i smaczny napój
Ajran to zdrowy i smaczny napój © Canva | EsatOzdemir99

Jego skład jest bardzo prosty - to jogurt, woda oraz sól. Składniki te są dokładnie ze sobą mieszane lub miksowane (często w specjalnych maszynach), aby uzyskać jednolity, lekko spieniony napój. Ajran zawsze podaje się schłodzony, często z dodatkiem świeżych listków mięty. Doskonale gasi pragnienie, odświeża i stanowi idealne uzupełnienie cięższych, często pikantnych posiłków, takich jak kebaby czy dania z grilla.

Właściwości ajranu

Niepozorny napój to prawdziwa bomba zdrowia. Jest bogatym źródłem probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, które mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie probiotyków wspomaga trawienie, poprawia wchłanianie składników odżywczych, reguluje pracę jelit i może łagodzić dolegliwości takie jak wzdęcia czy zaparcia, działając jak balsam. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to klucz do odporności. Niektóre badania sugerują, że zdrowy mikrobiom jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych typów nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i modulację układu odpornościowego. To jeden z naturalnych sposobów na prewencję zachorowań i wsparcie zdrowia.

To napój idealny na upały. Dzięki zawartości soli i minerałów doskonale uzupełnia elektrolity utracone z potem, pomagając utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu. To również źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia, znaleźć w nim można również magnez i potas.

Jak pić ajran?

Można go łatwo przygotować w domu z kilku składników: wody, jogurtu greckiego i przypraw. Wystarczy je zblendować, a gdy na wierzchu pojawi się gęsta piana, napój jest gotowy. Przed spożyciem warto go schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.

Ajran
Ajran © Adobe Stock

Ajran przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Pasuje dobrze jako dodatek do mięs, w szczególności tych grillowanych. Możesz dodać go również do świeżych owoców (na przykład truskawek) i zblendować na pyszny koktajl. Warto jednak pamiętać, że jest lekko słony, więc doda wytrawności. Warto spróbować włączyć go do swojej codziennej diety i korzystać z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie