Finał programu "Bake Off - Ale Ciacho": tarta tatin

Finałowy przepis z programu TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho".

Finał programu "Bake Off - Ale Ciacho": tarta tatin
Źródło zdjęć: © TVP2
2

Za nami ostatni odcinek pierwszej edycji programu "Bake Off Ale ciacho!". W finale trójka uczestników musiała wykazać się wiedzą, opanowaniem i talentem. W dwóch finałowych konkurencjach jurorzy ocenili znajomość technik, organizację pracy, ale również wyobraźnię, kreatywność i prawdziwy talent. Do finału dostali się: Agata Dobrzykowska, Małgorzata Rybacka, Antoni Rochala. Główną nagrodę, czyli 50 tysięcy złotych i tytuł mistrza wypieków zdobyła Małgorzata Rybacka.

W konkurencji technicznej zadaniem uczestników było stworzenie idealnej tarty tatin na własnoręcznie zrobionym cieście francuskim z aromatyzowanymi gruszkami i kremem angielskim. W zadaniu popisowym finałowa trójka zaprezentowała spektakularne torty. Poniżej przepis na tartę tatin.

Ciasto francuskie:
500 g mąki
7 g soli
7 g soku z cytryny
70 g jajek (waga bez skorupki)
250 g wody (ilość orientacyjna)

Przygotować jednolite ciasto bazowe w mikserze z hakiem. Przy czym wodę należy dodawać stopniowo, aby masa nie wyszła za rzadka.

Dodatkowo:
500 g masła
50 g mąki

Połączyć. Uformować kwadrat ok. 10 cmx10 cm. Schłodzić.

Laminacja
Rozwałkować ciasto bazowe w kwadrat. Umieścić wewnątrz uformowany kwadrat masła z mąką po przekątnej, tak aby wystającymi rogami ciasta zamknąć masło jak w kopercie.

Obrócić ciasto do góry nogami. Dopiero teraz rozpoczyna się cykl laminacji masła. UWAGA: kluczowe są konsystencje masła i ciasta bazowego. Im bardziej zbliżone, tym łatwiej będzie się wałkować.

Rozwałkować prostokąt. Omieść z nadmiaru mąki. Zagiąć boki tak, aby spotkały się w połowie prostokąta. Rozwałkować w prostokąt i powtórzyć cykl. Zawinięte ciasto zabezpieczyć przed wysychaniem i odłożyć do lodówki na 15 min. Po tym czasie powtórzyć dwa cykle laminacji. Schłodzić kolejne 15 min. Cały proces wałkowania składa się z 4 cykli laminacji.

Nadzienie:
7 połówek gruszek
masło
cukier
lukrecja
czerwony pieprz
gałka muszkatołowa
anyż

Na całej patelni grubo rozsmarować miękkie masło. Zasypać cukrem. Posypać utartymi przyprawami. Wyłożyć połówki gruszek przecięciem do góry. Przykryć dyskiem z ciasta francuskiego (większym od średnicy patelni o ok. 1 cm) i zawinąć ciasto pod gruszki. Karmelizować na ogniu. Wstawić patelnię do pieca w 200 stopniach C. Po odpieczeniu wstawić na chwilę na ogień, aby karmel na dnie patelni się rozpuścił. Przykryć talerzem i szybkim ruchem obrócić patelnię tak, aby tarta miękko wylądowała na talerzu. Podać z kremem angielskim.

Krem angielski
230 g śmietany 36 proc.
80 g żółtek
2 g wanilii
50 g cukru
ouzo do smaku

Zagotować mleko z wanilią, odstawić. Do zamrażalnika wstawić miskę i dobrze ją schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo wlać gorące mleko, cały czas mieszając łyżką. Przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje (około 3 minuty). Gotowy przelać do schłodzonej miski i odstawić do ostygnięcia na blat kuchenny lub do lodówki. Po ostudzeniu dodać ouzo do smaku.

POLECAMY:

Źródło artykułu: TVP2
2

Wybrane dla Ciebie

Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne