Trwa ładowanie...
TVP2
07-11-2016 22:45

Finał programu "Bake Off - Ale Ciacho": tarta tatin

Finałowy przepis z programu TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho".

Finał programu "Bake Off - Ale Ciacho": tarta tatinŹródło: TVP2
d4h2f48
d4h2f48

Za nami ostatni odcinek pierwszej edycji programu "Bake Off Ale ciacho!". W finale trójka uczestników musiała wykazać się wiedzą, opanowaniem i talentem. W dwóch finałowych konkurencjach jurorzy ocenili znajomość technik, organizację pracy, ale również wyobraźnię, kreatywność i prawdziwy talent. Do finału dostali się: Agata Dobrzykowska, Małgorzata Rybacka, Antoni Rochala. Główną nagrodę, czyli 50 tysięcy złotych i tytuł mistrza wypieków zdobyła Małgorzata Rybacka.

W konkurencji technicznej zadaniem uczestników było stworzenie idealnej tarty tatin na własnoręcznie zrobionym cieście francuskim z aromatyzowanymi gruszkami i kremem angielskim. W zadaniu popisowym finałowa trójka zaprezentowała spektakularne torty. Poniżej przepis na tartę tatin.

Ciasto francuskie:
500 g mąki
7 g soli
7 g soku z cytryny
70 g jajek (waga bez skorupki)
250 g wody (ilość orientacyjna)

Przygotować jednolite ciasto bazowe w mikserze z hakiem. Przy czym wodę należy dodawać stopniowo, aby masa nie wyszła za rzadka.

d4h2f48

Dodatkowo:
500 g masła
50 g mąki

Połączyć. Uformować kwadrat ok. 10 cmx10 cm. Schłodzić.

Laminacja
Rozwałkować ciasto bazowe w kwadrat. Umieścić wewnątrz uformowany kwadrat masła z mąką po przekątnej, tak aby wystającymi rogami ciasta zamknąć masło jak w kopercie.

Obrócić ciasto do góry nogami. Dopiero teraz rozpoczyna się cykl laminacji masła. UWAGA: kluczowe są konsystencje masła i ciasta bazowego. Im bardziej zbliżone, tym łatwiej będzie się wałkować.

d4h2f48

Rozwałkować prostokąt. Omieść z nadmiaru mąki. Zagiąć boki tak, aby spotkały się w połowie prostokąta. Rozwałkować w prostokąt i powtórzyć cykl. Zawinięte ciasto zabezpieczyć przed wysychaniem i odłożyć do lodówki na 15 min. Po tym czasie powtórzyć dwa cykle laminacji. Schłodzić kolejne 15 min. Cały proces wałkowania składa się z 4 cykli laminacji.

Nadzienie:
7 połówek gruszek
masło
cukier
lukrecja
czerwony pieprz
gałka muszkatołowa
anyż

Na całej patelni grubo rozsmarować miękkie masło. Zasypać cukrem. Posypać utartymi przyprawami. Wyłożyć połówki gruszek przecięciem do góry. Przykryć dyskiem z ciasta francuskiego (większym od średnicy patelni o ok. 1 cm) i zawinąć ciasto pod gruszki. Karmelizować na ogniu. Wstawić patelnię do pieca w 200 stopniach C. Po odpieczeniu wstawić na chwilę na ogień, aby karmel na dnie patelni się rozpuścił. Przykryć talerzem i szybkim ruchem obrócić patelnię tak, aby tarta miękko wylądowała na talerzu. Podać z kremem angielskim.

d4h2f48

Krem angielski
230 g śmietany 36 proc.
80 g żółtek
2 g wanilii
50 g cukru
ouzo do smaku

Zagotować mleko z wanilią, odstawić. Do zamrażalnika wstawić miskę i dobrze ją schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo wlać gorące mleko, cały czas mieszając łyżką. Przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje (około 3 minuty). Gotowy przelać do schłodzonej miski i odstawić do ostygnięcia na blat kuchenny lub do lodówki. Po ostudzeniu dodać ouzo do smaku.

d4h2f48
d4h2f48
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h2f48
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj