Sernik kokosowy z "Bake Off - Ale Ciacho"
Przepyszny sernik dla każdego. Sprawdź przepis z kulinarnego show TVP2.
Za nami czwarty, bardzo słodki odcinek kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Tym razem w konkurencji autorskiej Krzysztof Ilnicki przygotował dla uczestników przepis na sernik, który serwował gościom podczas pracy w nagradzanej gwiazdkami Michelin restauracji. Zadaniem dziewiątki uczestników było precyzyjne odtworzenie receptury jurora. Gwiazdą wypieków tygodnia została Aleksandra Szajnóg, a program opuścił Tomasz Cieśla. Poniżej przepis na apetyczny sernik według receptury cukiernika.
Składniki na spód:
135 g masła
100 g cukru pudru
100 g mąki z orzechów laskowych
40 g siekanych migdałów
120 g mąki pszennej typ 450
Przygotować rant w wymiarze 16x16cm. Połączyć wszystkie składniki, jak na ciasto kruche. Schłodzić ciasto przed wałkowaniem (jeśli pracujesz na zimnym maśle, wałkuj od razu). Podpiec cienki spód w 160 stopni C. Następnie, gdy rant nadal jest gorący, od razu wypełnić masą serową. Wstawić do pieca i zredukować temperaturę do 100-110 stopni C.
Składniki na masę serową:
315 g kremowego twarożku
30 g lokalnego twarogu
57 g cukru pudru
70 g kwaśnej śmietany
100 g gęstego mleka kokosowego
100 g jajek
Utrzeć lokalny serek z częścią cukru pudru do gładkości. Połączyć z pozostałym twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać kolejno: śmietanę, mleko kokosowe i jaja. Konsystencja gotowego miksu powinna być podobna do konsystencji kwaśnej śmietany. Wylać do rantu na kruchy spód. Piec bez przegrody, program termoobieg z grzaniem górnym, do pełnej koagulacji (ok. godziny). Schłodzić poza piecem w temperaturze pomieszczenia.
Składniki na syrop:
50 g cukru
50 g wody
Zagotować oba składniki. Odstawić do wystygnięcia.
Masa żelatynowa
5 g żelatyny
25 g wody
Zalać żelatynę zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić.
Galaretka kokosowa
250 g płynnego mleka kokosowego
30 g syropu (przygotowanego wcześniej)
2 szczypty agaru
8 g masa żelatynowa
skórka z jednej limonki
Zagotować mleko kokosowe z agarem i prostym syropem. Dodać masę żelatynową. Gdy temperatura spadnie poniżej 50 stopni C, dodać skórkę z limonki. Schłodzić. Zachować do dekoracji.
Sos malinowy:
200 g purée z malin
20 g cukru
Gotować oba składniki do pożądanej konsystencji. Zachować do dekoracji.
Chrupka czekoladowa - opcjonalnie
150 g cukru
60 g wody
25 g mlecznej czekolady
Gotować wodę z cukrem do pierwszych oznak karmelizacji. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wylać na matę silikonową i zostawić do wystygnięcia. Zmielić w blenderze. Wysypać na matę silikonową i piec w 180 stopni C do upłynnienia. Wykorzystać do dekoracji.
Zaprezentować cały sernik ze wszystkimi elementami: sos, galaretka, świeże maliny, kokos, kwiaty jadalne, chrupka (opcjonalnie).
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/