Bajaderka kokosowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g herbatników
- 200 g rodzynek
- 200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 100-125 g cukru
- 4 pełne łyżeczki ciemnego kakao
- 3-4 krople aromatu kokosowego
- wiórki kokosowe
Herbatniki dokładnie pokruszyć - można je włożyć do papierowej torebki i rozbić za pomocą tłuczka lub deski do krojenia.
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Po chwili dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Wsypać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Po przestudzeniu formować z masy kulki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ułożyć na półmisku i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Podziel się opinią
Komentarze