Risotto z kurczakiem i owocami morza

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja.

Risotto z kurczakiem i owocami morza
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Eksperymenty w kuchni to dobra okazja do poznania nowych smaków. Autorka bloga "Dziękuje było pyszne" połączyła kurczaka z owocami morza, do tego dodała warzywa i okazało się, że wyszła całkiem niezła kombinacja. Risotto z kurczakiem i owocami morza nie jest zbytnio czasochłonne. Jeśli macie rosół z poprzedniego dnia idealnie nada się do wykorzystania do risotto. Bulion warto mrozić "na zapas". Do risotto z kurczakiem i owocami można dodać młodą cukinię, paprykę i pomidorki koktajlowe.

Składniki (2 osoby):

150 g piersi z kurczaka
100 g owoców morza (u mnie mieszanka kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
pół małej cukinii
pół żółtej papryki
garść pomidorków koktajlowych
1 litr bulionu (u mnie mięsny jagnięco-drobiowy)
150 g ryżu do risotto (arborio)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ćwiartka cytryny
2 ząbki czosnku
kilka listków oregano

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, dusimy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Solimy, pieprzymy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy zmrożone owoce morza, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając około 2 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy całość i podsmażamy około minutę. Dolewamy po pół szklanki bulionu i cięgle mieszamy. W momencie, gdy bulion wsiąknie/odparuje dokładamy następną porcję bulionu. Po jednej porcji bulionu dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, a także pomidorki pokrojone na połówki. Bulion dodajemy ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji ryżu - powinien być al dente w środku i miękki na zewnątrz, o nieco kremowej konsystencji. Powinno tak się stać po około 10-15 minutach. Danie wykładamy na talerz, zdobimy pomidorkami i listkami oregano. Koniecznie spróbujcie, bo risotto z kurczakiem i owocami morza to prawdziwe niebo w gębie.

ZOBACZ TAKŻE:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne