Różne rodzaje ryżu i proste przepisy
Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda, w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.
Ryż na talerzu
Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.
Co warto wiedzieć o ryżu?
Dietetycy zalecają włączenie do diety tego produktu ze względu na sporą ilość łatwo przyswajalnego białka w składzie - zwiększa wchłanianie aminokwasów uczestniczących w budowie mięśni. Ponadto zawiera sporo witaminy B, fosforu, wapnia, magnezu i cynku.
W zależności od kształtu ryż dzielimy na: długoziarnisty, średnioziarnisty i okrągłoziarnisty. Ten pierwsze po ugotowaniu jest suchy, a ziarna zachowują swój kształt. Z kolei ryż średnio- i okrągłoziarnisty jest bardziej miękki. Okrągłoziarnisty ryż to ulubiony produkt azjatów. Ze względu na kształt łatwo go bowiem jeść za pomocą pałeczek.
Ryż biały
W naszej kuchni pojawia się zdecydowanie najczęściej, uzyskiwany jest w procesie przypominającym polerowanie ziarna. Naturalnie ryż występuje bowiem w postaci twardych ziaren, ukrytych w niejadalnej łupince. W wyniku pozbawienia ziarna tej łupiny, uzyskuje się ryż brązowy, który zawiera bogatą mieszankę składników odżywczych. Z uwagi na to, że ryż biały posiada dużo skrobi, łatwo go rozgotować. Najczęściej jest wykorzystywany do dań słodkich - puddingów, zup mlecznych, z musem jabłkowym czy innych deserów.
Basmati
Ryżowi basmati przypisywane są niezwykłe właściwości ze względu na jego pochodzenie. Gatunek ten wyodrębnił się na obszarach z charakterystycznym mikroklimatem i żyznymi glebami. Jak uważają znawcy, w miejscach jego uprawy dbano również o dostęp do krystalicznie czystej wody, która wzmaga niezwykły smak tego ryżu. Basmati występuje zarówno w odmianach białej, jak i brązowej. Posiada długie ziarna i jest wykorzystywany w kuchni indyjskiej. U nas stosuje się jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ryż jaśminowy
Także na stałe zagościł na sklepowych półkach, ale jest znacznie bardziej ekskluzywny od zwykłego białego. Pochodzi z Tajlandii i ceniony jest za delikatny aromat. Ziarna po ugotowaniu nie są zupełnie sypkie, zaś ich charakterystyczną cechą jest delikatny kwiatowy zapach. Doskonale komponuje się z daniami kuchni tajskiej, jest świetnym dodatkiem do wołowiny, kurczaka oraz owoców morza.
Ryż dziki
W rzeczywistości nie należałoby nazywać go ryżem, gdyż nie jest zbożem, tylko trawą. Stanowił podstawę wyżywienia Indian Ameryki Północnej. Sprzedawany jest sam lub zmieszany z białym ryżem. Z prostego pożywienia stał się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Jest produktem bezglutenowym. Nadaje się jako dodatek do potrawek z mięsem.
Ryż smażony
Kulki ryżowe z serem
Składniki: 2 szklanki ugotowanego, przestudzonego ryżu, 200 g sera żółtego w kawałku, bułka tarta, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Do podania: sos pomidorowy, parmezan, bazylia.
Przygotowanie: ser pokroić w kosteczkę. Ryż połączyć z jajkiem i doprawić do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować z ryżu kulki, w środek każdej włożyć kawałek sera. Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju - powinny mieć ładny, złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, startym parmezanem i bazylią.
Ryżowa zapiekanka
Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka oregano, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki, 200 g ugotowanego ryżu, 2 duże pomidory, tłuszcz do smażenia, parmezan lub inny ser do zapiekania, oliwa z oliwek, sól morska.
Przygotowanie: kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawić paprykami. Dodać pomidory z puszki, doprawić oregano. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, nałożyć część ryżu, następnie pomidorowy sos z kurczakiem, ponownie ryż i sos, a następnie ser i pokrojone pomidory. Oprószyć solą morską i wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut.
Ryż z zapiekany z jabłkami
Składniki: 100 g ryżu, 250 ml mleka, 1 łyżka masła, ok. 1 kg jabłek, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon, 2 jajka, 1 szklanka śmietany, cukier puder, tłuszcz do posmarowania formy, mus truskawkowy lub malinowy do podania, świeża mięta do dekoracji.
Przygotowanie: ryż ugotować na sypko w 250 ml wody, z mlekiem i masłem. Jajka lekko roztrzepać, wymieszać z ugotowanym ryżem. Jabłka obrać pokroić w plastry, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Układać warstwami ryż i jabłka: pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż. Całość zalać śmietaną, posmarować masłem. Zapiec w piekarniku. Podawać na ciepło i na zimno, z musem owocowym i świeżą miętą.
Risotto z rukolą
Składniki: 200 g ryżu basmati, 80 g rukoli, 100 g sera crescenza, 80 g startego parmezanu, 1 cebula, 600 ml bulionu warzywnego, sól do smaku, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: posiekać cebulę i zeszklić na oliwie. Następnie dodać ryż i smażyć aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Rukolę umyć, posiekać i dodać na patelnię. Wymieszać, przesmażyć i stopniowo podlewać gorącym bulionem. Gotować około 20 minut, a następnie dodać sery. Dodać sól i świeży pieprz, całość dokładnie wymieszać. Danie nałożyć na talerze i udekorować natką pietruszki.