Różne rodzaje ryżu i proste przepisy

Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda, w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Ryż na talerzu

Obraz
© 123RF.COM

Ryż jest rodzajem kaszy i można znaleźć go w większości polskich kuchni. Doskonale smakuje z owocami oraz warzywami, zarówno duszonymi, jak i surowymi. Nadaje się również do przygotowania sałatek i deserów owocowych. To niezbędny składnik risotto czy sushi. Z ryżu produkowane są mąka i płatki. Na świecie znanych jest ok. 800 gatunków ryżu, z których w Polsce dostępnych jest stosunkowo niewiele. Co prawda w sklepach pojawiają się różne jego odmiany, jednak większość konsumentów wybiera najpopularniejsze ziarna, nie zdając sobie zupełnie sprawy z różnic między poszczególnymi gatunkami.

/ 11Co warto wiedzieć o ryżu?

Obraz
© 123RF.COM

Dietetycy zalecają włączenie do diety tego produktu ze względu na sporą ilość łatwo przyswajalnego białka w składzie - zwiększa wchłanianie aminokwasów uczestniczących w budowie mięśni. Ponadto zawiera sporo witaminy B, fosforu, wapnia, magnezu i cynku.

W zależności od kształtu ryż dzielimy na: długoziarnisty, średnioziarnisty i okrągłoziarnisty. Ten pierwsze po ugotowaniu jest suchy, a ziarna zachowują swój kształt. Z kolei ryż średnio- i okrągłoziarnisty jest bardziej miękki. Okrągłoziarnisty ryż to ulubiony produkt azjatów. Ze względu na kształt łatwo go bowiem jeść za pomocą pałeczek.

/ 11Ryż biały

Obraz
© 123RF.COM

W naszej kuchni pojawia się zdecydowanie najczęściej, uzyskiwany jest w procesie przypominającym polerowanie ziarna. Naturalnie ryż występuje bowiem w postaci twardych ziaren, ukrytych w niejadalnej łupince. W wyniku pozbawienia ziarna tej łupiny, uzyskuje się ryż brązowy, który zawiera bogatą mieszankę składników odżywczych. Z uwagi na to, że ryż biały posiada dużo skrobi, łatwo go rozgotować. Najczęściej jest wykorzystywany do dań słodkich - puddingów, zup mlecznych, z musem jabłkowym czy innych deserów.

/ 11Basmati

Obraz
© 123RF.COM

Ryżowi basmati przypisywane są niezwykłe właściwości ze względu na jego pochodzenie. Gatunek ten wyodrębnił się na obszarach z charakterystycznym mikroklimatem i żyznymi glebami. Jak uważają znawcy, w miejscach jego uprawy dbano również o dostęp do krystalicznie czystej wody, która wzmaga niezwykły smak tego ryżu. Basmati występuje zarówno w odmianach białej, jak i brązowej. Posiada długie ziarna i jest wykorzystywany w kuchni indyjskiej. U nas stosuje się jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.

/ 11Ryż jaśminowy

Obraz
© 123RF.COM

Także na stałe zagościł na sklepowych półkach, ale jest znacznie bardziej ekskluzywny od zwykłego białego. Pochodzi z Tajlandii i ceniony jest za delikatny aromat. Ziarna po ugotowaniu nie są zupełnie sypkie, zaś ich charakterystyczną cechą jest delikatny kwiatowy zapach. Doskonale komponuje się z daniami kuchni tajskiej, jest świetnym dodatkiem do wołowiny, kurczaka oraz owoców morza.

/ 11Ryż dziki

Obraz
© 123RF.COM

W rzeczywistości nie należałoby nazywać go ryżem, gdyż nie jest zbożem, tylko trawą. Stanowił podstawę wyżywienia Indian Ameryki Północnej. Sprzedawany jest sam lub zmieszany z białym ryżem. Z prostego pożywienia stał się składnikiem kuchni smakosza. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka. Posiada niską zawartość tłuszczu i cukrów. Jest produktem bezglutenowym. Nadaje się jako dodatek do potrawek z mięsem.

/ 11Ryż smażony

/ 11Kulki ryżowe z serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki ugotowanego, przestudzonego ryżu, 200 g sera żółtego w kawałku, bułka tarta, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Do podania: sos pomidorowy, parmezan, bazylia.

Przygotowanie: ser pokroić w kosteczkę. Ryż połączyć z jajkiem i doprawić do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować z ryżu kulki, w środek każdej włożyć kawałek sera. Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju - powinny mieć ładny, złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym, startym parmezanem i bazylią.

/ 11Ryżowa zapiekanka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka oregano, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki, 200 g ugotowanego ryżu, 2 duże pomidory, tłuszcz do smażenia, parmezan lub inny ser do zapiekania, oliwa z oliwek, sól morska.

Przygotowanie: kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawić paprykami. Dodać pomidory z puszki, doprawić oregano. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, nałożyć część ryżu, następnie pomidorowy sos z kurczakiem, ponownie ryż i sos, a następnie ser i pokrojone pomidory. Oprószyć solą morską i wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut.

10 / 11Ryż z zapiekany z jabłkami

Obraz

Składniki: 100 g ryżu, 250 ml mleka, 1 łyżka masła, ok. 1 kg jabłek, 150 g cukru, cukier waniliowy, cynamon, 2 jajka, 1 szklanka śmietany, cukier puder, tłuszcz do posmarowania formy, mus truskawkowy lub malinowy do podania, świeża mięta do dekoracji.

Przygotowanie: ryż ugotować na sypko w 250 ml wody, z mlekiem i masłem. Jajka lekko roztrzepać, wymieszać z ugotowanym ryżem. Jabłka obrać pokroić w plastry, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Układać warstwami ryż i jabłka: pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż. Całość zalać śmietaną, posmarować masłem. Zapiec w piekarniku. Podawać na ciepło i na zimno, z musem owocowym i świeżą miętą.

11 / 11Risotto z rukolą

Obraz

Składniki: 200 g ryżu basmati, 80 g rukoli, 100 g sera crescenza, 80 g startego parmezanu, 1 cebula, 600 ml bulionu warzywnego, sól do smaku, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie: posiekać cebulę i zeszklić na oliwie. Następnie dodać ryż i smażyć aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Rukolę umyć, posiekać i dodać na patelnię. Wymieszać, przesmażyć i stopniowo podlewać gorącym bulionem. Gotować około 20 minut, a następnie dodać sery. Dodać sól i świeży pieprz, całość dokładnie wymieszać. Danie nałożyć na talerze i udekorować natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia