Kurczak w sosie pomarańczowym
Mięso kurczaka świetnie komponuje się z cytrusami. Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym. Zapewniam, że go pokochacie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 podwójna pierś kurczaka (oczyszczona i pokrojona w kostkę)
- 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
Do podania:
- posiekany szczypiorek lub zielona cebulka
- ryż jaśminowy (lub inny wedle uznania)
Ugotować ryż. Kurczaka podsmażyć na patelni.
W tym czasie przygotować sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, posiekaną papryczkę chili, wodę i mąkę.
Do kurczaka dodać czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i po około minucie wlać sos. Zagotować, tak aby zgęstniał - w razie potrzeby dodać trochę wody.
Wyłożyć na talerze razem z ryżem i posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze