To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach

Wiele osób szuka zdrowej alternatywy dla mięs kiepskiej jakości produkowanych na masową skalę. Odpowiedzią mogą być małe hodowle zwierząt, których mięso zawiera dużo białka i o wiele mniej tłuszczu niż popularna wieprzowina czy wołowina. Tylko w kilku miejscach w Polsce można skosztować mięsa z bizona – nie jest tanie, ale za to doskonale wpisuje się w trend świadomego odżywiania.

Mało kto wie, że w Polsce można spróbować mięsa z bizonaMało kto wie, że w Polsce można spróbować mięsa z bizona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso bizona od lat uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs czerwonych. Wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu – w 100 g znajduje się zaledwie ok. 2 g tłuszczu, co jest wynikiem znacznie lepszym niż w przypadku wołowiny czy wieprzowiny. Jedna porcja mięsa ważąca 100 g to tylko ok. 110 kcal – dla porównania 100 g steku wołowego dostarcza ok. 250 kcal. Nic dziwnego, że dietetycy coraz częściej polecają je osobom dbającym o linię i zdrowie serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Czym wyróżnia się mięso z bizona?

Bardzo mała zawartość tłuszczu i niewielka ilość kalorii – to zalety, które przekonują osoby na diecie redukcyjnej. W mięsie z bizona również cholesterol jest na bardzo niskim poziomie, więc osoby starsze i borykające się z problemami układu krążenia mogą śmiało sięgać po soczyste steki. W porcji ważącej 100 g znajduje się jedynie 50 mg cholesterolu, co oznacza, że mięso nie wpływa na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.

Mięso bizona jest bogate w białko – zawiera nawet 22 g białka w 100 g produktu. Dlatego dietetycy polecają je sportowcom, którzy pracują nad rozbudową sylwetki i wzmocnieniem mięśni. Jednocześnie dostarcza wielu cennych minerałów, takich jak żelazo, cynk i selen, które zapobiegają anemii, wspomagają układ odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Gdzie w Polsce można zjeść mięsa bizona?

W Polsce mięso bizona to towar ekskluzywny, który jest serwowany jedynie w restauracjach klasy premium. Można je spotkać w menu restauracji specjalizujących się w kuchni amerykańskiej znajdujących się w dużych miastach, takich jak Warszawa, Kraków czy Wrocław. Jest również serwowane w Pałacu Popielów w Kurozwękach w województwie świętokrzyskim, gdzie znajduje się jedyna w Polsce hodowla bizonów amerykańskich.

W Kurozwękach przez cały rok można oglądać zwierzęta przebywające na farmie (od października do kwietnia po wcześniejszym umówieniu grupy). Z roku na rok stado się rozrasta – obecnie to już ponad 80 bizonów, a jeszcze w 2000 roku, kiedy powstawała farma, było zaledwie 20 jałówek i tylko 2 byki. Bizony do Pałacu Popielów zostały sprowadzone z Belgii. W restauracji należącej do kompleksu można skosztować dań z mięsem bizona – pierogów w cenie 45 zł, pieczeni (48 zł za 100 g), gulaszu (62 zł za porcję) i stekuów (150 zł za porcję 200 g).

Ile kosztuje mięso bizona w sklepie?

W sklepach mięso z bizona często jest dostępne jedynie na zamówienie. Najłatwiej znaleźć je w sklepach internetowych z żywnością ekologiczną lub w delikatesach specjalizujących się w produktach premium. Cena za 1 kg mięsa bizona waha się od 150 do 300 zł, w zależności od partii i kraju pochodzenia.

Steki z bizona z grilla

Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych ekskluzywnym mięsem na grillu, możesz zamówić burgery lub steki w sklepie internetowym. Mięso na steki powinno być pokrojone w plastry o grubości ok. 2,5 cm.

Składniki:

  • mięso z bizona – antrykot, polędwica lub rostbef,
  • sól morska gruboziarnista,
  • świeżo mielony pieprz,
  • olej roślinny,
  • kilka ząbków czosnku,
  • masło,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Steki wyjmij z lodówki na godzinę przed wrzuceniem na grilla. Delikatnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na ok. 30 minut.
  2. Następnie przesmaruj steki olejem i połóż na grillu (elektryczny lub gazowy zapewni bardziej równomierną temperaturę pieczenia).
  3. Kiedy obrócisz je na drugą stronę, połóż na wierzch odrobinę masła, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązkę rozmarynu lub tymianku.

Jak długo grillować steki z bizona?

Czas grillowania steków jest uzależniony od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Jeśli lubisz krwiste steki (rare), wystarczy ok. 2 minut z każdej strony. Aby mięso było dobrze wysmażone (well done) potrzebujesz ok. 4 minut przed obróceniem, ale nie jest to najlepszy sposób podawania mięsa z bizona.

Ważne jest, aby nie obracać steków zbyt często, inaczej mogą wyjść suche. Po zdjęciu z grilla mięso powinno odpocząć przez ok. 5-10 minut. Po tym czasie jest idealne – miękkie, kruche i soczyste w środku.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek