Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy to pyszna i rozgrzewająca propozycja pełna prostych i bardzo smacznych dodatków.
Ten rodzaj strączków w 100 g nasion znajduje się od 25 do 28 g białka. Posiada też lizynę - aminokwas, który przyspiesza proces budulcowy białek, wzmacnia kości i mięśnie. Poza tym soczewica zawiera skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), a także beta-karoten i witaminy - przede wszystkim z grupy B. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga powstawanie krwinek czerwonych. Należy wspomnieć też o żelazie, które przeciwdziała anemii.
Najmniej czasochłonna jest soczewica czerwona i żółta. Obie odmiany wymagają wcześniejszego moczenia i gotuje się je zaledwie około 15 minut. Znaczniej bardziej wymagająca jest soczewica zielona. Trzeba moczyć ją minimum pół godziny, a następnie gotuje około 45 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa - należy moczyć ja minimum 30 minut, a następnie gotować nawet godzinę.
Składniki:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek podsmaż na patelni. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki pokrój na mniejsze części. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki wrzuć do garnka razem z soczewicą. Zalej je bulionem i gotuj do miękkości (około 20-40 minut). Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, dodaj podsmażony boczek i cebulkę oraz listki świeżego tymianku. Zamieszaj i podawaj.
Sugestie autorki: ostatecznie świeży tymianek zastąp suszonym. Możesz go też zastąpić majerankiem lub natką pietruszki. Boczek możesz zastąpić kiełbasą, ale polecam boczek, ze względu na bardziej wyrazisty smak i aromat.
Wersja light: bulion drobiowy zastąp bulionem warzywnym. Do zupy dodaj odrobinę chilli i/lub imbiru. Użyj chudego boczku lub zastąp go chudą kiełbasą.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com