Trwa ładowanie...
abc gotowania
26-04-2016 08:44

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to pyszna i rozgrzewająca propozycja pełna prostych i bardzo smacznych dodatków.

Zupa z soczewicyŹródło: Justmydelicious
d226rij
d226rij

Zupa z soczewicy to pyszna i rozgrzewająca propozycja pełna prostych i bardzo smacznych dodatków.

Ten rodzaj strączków w 100 g nasion znajduje się od 25 do 28 g białka. Posiada też lizynę - aminokwas, który przyspiesza proces budulcowy białek, wzmacnia kości i mięśnie. Poza tym soczewica zawiera skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), a także beta-karoten i witaminy - przede wszystkim z grupy B. Wysoka zawartość kwasu foliowego reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga powstawanie krwinek czerwonych. Należy wspomnieć też o żelazie, które przeciwdziała anemii.

Najmniej czasochłonna jest soczewica czerwona i żółta. Obie odmiany wymagają wcześniejszego moczenia i gotuje się je zaledwie około 15 minut. Znaczniej bardziej wymagająca jest soczewica zielona. Trzeba moczyć ją minimum pół godziny, a następnie gotuje około 45 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa - należy moczyć ja minimum 30 minut, a następnie gotować nawet godzinę.

Składniki:

1 większa cebula
150 g boczku
1 większa marchewka
1 mała pietruszka
2 ziemniaki
200 g soczewicy
1 l bulionu drobiowego
świeży tymianek

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz boczek podsmaż na patelni. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki pokrój na mniejsze części. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki wrzuć do garnka razem z soczewicą. Zalej je bulionem i gotuj do miękkości (około 20-40 minut). Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, dodaj podsmażony boczek i cebulkę oraz listki świeżego tymianku. Zamieszaj i podawaj.

d226rij

Sugestie autorki: ostatecznie świeży tymianek zastąp suszonym. Możesz go też zastąpić majerankiem lub natką pietruszki. Boczek możesz zastąpić kiełbasą, ale polecam boczek, ze względu na bardziej wyrazisty smak i aromat.

Wersja light: bulion drobiowy zastąp bulionem warzywnym. Do zupy dodaj odrobinę chilli i/lub imbiru. Użyj chudego boczku lub zastąp go chudą kiełbasą.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

(fot. Justmydelicious)
Źródło: (fot. Justmydelicious)
d226rij
d226rij
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj