Biała fasola w nietypowych przepisach
Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.
Niedoceniana w polskich kuchniach
Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.
Prozdrowotne właściwości
W jej składzie znajdziemy cenne pierwiastki, takie jak potas, wapń czy fosfor. Zawiera również inhibitory protezy, czyli substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych. Biała fasola to cenne źródło rozpuszczalnego błonnika, którego odpowiedni poziom w organizmie pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Niestety, produkt ten często powoduje wzdęcia i gazy, ale z pewnymi trikami można ograniczyć te dolegliwości.
Jak ją przygotować?
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest kilkugodzinne moczenie nasion (około ośmiu godzin), następnie doprowadzenie ich do wrzenia, zmiana wody i gotowanie do miękkości na wolnym ogniu. Warto to jednak zrobić nieco szybciej. Nasiona można moczyć 1-2 godziny w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie odcedzić, wlać świeżą wodę i ugotować fasolę do miękkości.
Błędem jest moczenie fasoli przez całą noc lub dłużej, gdyż w takiej sytuacji produkt może zacząć fermentować. Ponadto im dłużej nasiona przebywają w wodzie, tym więcej witamin i składników mineralnych tracą.
W kwestii doprawiania, fasolę najlepiej solić już po ugotowaniu. Warto dodawać do niej świeżych ziół, np. majeranek, ale pasuje do niej również aromatyczna czarnuszka. Wzbogacą smak dania i wspomogą trawienie.
Pasztet fasolowy ze słonecznikiem
Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli, 4 łyżki nasion słonecznika, 125 g rozpuszczonego masła, 1 średnia cebula, 1 jajko, 2 łyżki smalcu lub oleju, 1 łyżka mąki kartoflanej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cebulę zeszklić na oleju, a następnie przestudzić i zmielić wraz z fasolą. Połączyć z masłem, mąką ziemniaczaną, jajkiem i słonecznikiem. Doprawić do smaku. Wymieszać dokładnie i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec ok. 60 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C.
Fasolowy cwibak z bakaliami
Zupa fasolowa
Składniki: 200 ml przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała czerwona cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 100 g boczku, 2 ziemniaki, 150 g białej fasoli z puszki, 1 l bulionu wołowego, 100 g zielonej fasolki szparagowej, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pokrojoną drobno marchewkę, posiekany seler i kawałeczki boczku. Całość dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Składniki przełożyć do większego garnka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, przecier oraz bulion. Całość gotować około 40 minut.
Bruschetta z fasolą
Składniki: 2 kromki pszennego chleba, 5 łyżeczek oliwy, 1/2 puszki białej fasoli, 4 gałązki świeżego koperku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: na łyżce oliwy podsmażyć pieczywo z obu stron. Na grzankach rozsmarować rozgnieciony czosnek. Koperek drobno posiekać i wymieszać z odsączoną fasola. Składniki zalać w miseczce resztą oliwy. Wymieszać i nakładać na pieczywo. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Kotlety z fasoli i marchewki
Składniki: 3 marchewki, 1/2 puszki białej fasoli, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki imbiru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę zblendować z olejem, pokrojoną na kawałki cebulą, ząbkiem czosnku, papryką i imbirem. Następnie połączyć masę fasolową z marchewką, dodać bułkę tartą, sos sojowy, doprawić do smaku. Wymieszać i uformować kotlety. Najlepiej upiec je w piecu bez dodatku oleju - ok. 40 minut w 220 stopniach, w połowie odwracając na drugą stronę. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.
mp/WP Kuchnia