WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Biała fasola w nietypowych przepisach

Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Niedoceniana w polskich kuchniach

Obraz
© 123RF.COM

Biała fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, nie gości zbyt często w jadłospisie Polaków. Niesłusznie, ponieważ odpowiednio przygotowana może stanowić sycący i wartościowy posiłek. Nada się nie tylko do przygotowania dania obiadowego, ale również pysznego ciasta. Oto kilka podpowiedzi, jak najlepiej ją gotować, a także kilka nietypowych propozycji podania.

/ 8Prozdrowotne właściwości

Obraz
© 123RF.COM

W jej składzie znajdziemy cenne pierwiastki, takie jak potas, wapń czy fosfor. Zawiera również inhibitory protezy, czyli substancje hamujące wzrost komórek nowotworowych. Biała fasola to cenne źródło rozpuszczalnego błonnika, którego odpowiedni poziom w organizmie pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Niestety, produkt ten często powoduje wzdęcia i gazy, ale z pewnymi trikami można ograniczyć te dolegliwości.

/ 8Jak ją przygotować?

Obraz
© 123RF.COM

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest kilkugodzinne moczenie nasion (około ośmiu godzin), następnie doprowadzenie ich do wrzenia, zmiana wody i gotowanie do miękkości na wolnym ogniu. Warto to jednak zrobić nieco szybciej. Nasiona można moczyć 1-2 godziny w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie odcedzić, wlać świeżą wodę i ugotować fasolę do miękkości.

Błędem jest moczenie fasoli przez całą noc lub dłużej, gdyż w takiej sytuacji produkt może zacząć fermentować. Ponadto im dłużej nasiona przebywają w wodzie, tym więcej witamin i składników mineralnych tracą.

W kwestii doprawiania, fasolę najlepiej solić już po ugotowaniu. Warto dodawać do niej świeżych ziół, np. majeranek, ale pasuje do niej również aromatyczna czarnuszka. Wzbogacą smak dania i wspomogą trawienie.

/ 8Pasztet fasolowy ze słonecznikiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli, 4 łyżki nasion słonecznika, 125 g rozpuszczonego masła, 1 średnia cebula, 1 jajko, 2 łyżki smalcu lub oleju, 1 łyżka mąki kartoflanej, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: cebulę zeszklić na oleju, a następnie przestudzić i zmielić wraz z fasolą. Połączyć z masłem, mąką ziemniaczaną, jajkiem i słonecznikiem. Doprawić do smaku. Wymieszać dokładnie i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec ok. 60 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C.

/ 8Fasolowy cwibak z bakaliami

/ 8Zupa fasolowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 ml przecieru pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała czerwona cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 100 g boczku, 2 ziemniaki, 150 g białej fasoli z puszki, 1 l bulionu wołowego, 100 g zielonej fasolki szparagowej, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pokrojoną drobno marchewkę, posiekany seler i kawałeczki boczku. Całość dusić ok. 15 minut na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. Składniki przełożyć do większego garnka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, przecier oraz bulion. Całość gotować około 40 minut.

/ 8Bruschetta z fasolą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kromki pszennego chleba, 5 łyżeczek oliwy, 1/2 puszki białej fasoli, 4 gałązki świeżego koperku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na łyżce oliwy podsmażyć pieczywo z obu stron. Na grzankach rozsmarować rozgnieciony czosnek. Koperek drobno posiekać i wymieszać z odsączoną fasola. Składniki zalać w miseczce resztą oliwy. Wymieszać i nakładać na pieczywo. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

/ 8Kotlety z fasoli i marchewki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 marchewki, 1/2 puszki białej fasoli, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki imbiru, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę zblendować z olejem, pokrojoną na kawałki cebulą, ząbkiem czosnku, papryką i imbirem. Następnie połączyć masę fasolową z marchewką, dodać bułkę tartą, sos sojowy, doprawić do smaku. Wymieszać i uformować kotlety. Najlepiej upiec je w piecu bez dodatku oleju - ok. 40 minut w 220 stopniach, w połowie odwracając na drugą stronę. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany