Czyszczą jelita jak szczotka. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica są bogate w białko i zawierają mnóstwo błonnika.
Rośliny strączkowe są bogate w białko, dlatego stanowią ważny element diety wegetariańskiej. By nie powodowały wzdęć i problemów gastrycznych, należy przed ugotowaniem namoczyć je w wodzie. Zdaniem żywieniowców i dietetyków, także osoby jedzące mięso powinny sięgać po rośliny strączkowe. Są one nieocenionym źródłem wielu witamin, a także cennego błonnika.
Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka opowiedziała, dlaczego warto sięgać po fasolę, groch, ciecierzycę, bób czy soczewicę. W naszej dziennej diecie powinno znaleźć się około 200 gramów gotowanych ziaren. To porcja optymalna dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.