WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Czyszczą jelita jak szczotka. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

Fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica są bogate w białko i zawierają mnóstwo błonnika.

Rośliny strączkowe są bogate w białko, dlatego stanowią ważny element diety wegetariańskiej. By nie powodowały wzdęć i problemów gastrycznych, należy przed ugotowaniem namoczyć je w wodzie. Zdaniem żywieniowców i dietetyków, także osoby jedzące mięso powinny sięgać po rośliny strączkowe. Są one nieocenionym źródłem wielu witamin, a także cennego błonnika.

Każdy, kto choć raz był na diecie, wie, że błonnik przyspiesza przemianę materii, przez co wspomaga odchudzanie. Działa także oczyszczająco na jelita, stąd często nazywany jest szczoteczką. By prawidłowo spełniał swoją funkcję, należy spożywać go regularnie w ilości od 25 do 40 gramów dziennie.

Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka opowiedziała, dlaczego warto sięgać po fasolę, groch, ciecierzycę, bób czy soczewicę. W naszej dziennej diecie powinno znaleźć się około 200 gramów gotowanych ziaren. To porcja optymalna dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów