Ziemniaczane rosti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti. Można je przygotowywać dwoma sposobami. Jedna polega na smażeniu surowych tartych ziemniaków albo wcześniej ugotowanych na półmiękko. Warto dodać do masy świeży rozmaryn, wtedy ich smak będzie wyrazisty. Rosti można podawać samodzielnie albo jako dodatek do dań mięsnych

Placki ziemniaczane to jedne z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti.

Można je przygotowywać na dwa sposoby: albo smażąc surowe tarte ziemniaki, albo wcześniej ugotowane na półmiękko. Do przygotowanej masy warto dodać świeży rozmaryn, wtedy smak rosti będzie bardziej wyrazisty. Danie można podawać samodzielnie albo jako dodatek do dań mięsnych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja