Ziemniaczane rosti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti. Można je przygotowywać dwoma sposobami. Jedna polega na smażeniu surowych tartych ziemniaków albo wcześniej ugotowanych na półmiękko. Warto dodać do masy świeży rozmaryn, wtedy ich smak będzie wyrazisty. Rosti można podawać samodzielnie albo jako dodatek do dań mięsnych

Placki ziemniaczane to jedne z ulubionych dań Polaków. Są sycące i smakują naprawdę dobrze. Można je podawać na słodko – z syropem klonowym czy owocami albo w wersji wytrawnej – z sosem grzybowym. Piotr Ogiński z bloga "Kocham gotować" zaproponował przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane nazywane rosti.

Można je przygotowywać na dwa sposoby: albo smażąc surowe tarte ziemniaki, albo wcześniej ugotowane na półmiękko. Do przygotowanej masy warto dodać świeży rozmaryn, wtedy smak rosti będzie bardziej wyrazisty. Danie można podawać samodzielnie albo jako dodatek do dań mięsnych.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów