Placuszki na słodko i wytrawnie
To spora i smaczna konkurencja dla popularnych w polskich kuchniach mięs z zawiesistymi sosami. Jarskie potrawy, a szczególnie placki, jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można przygotować je z dodatkiem owoców, miodu, bakalii czy syropu klonowego, i zrobić słodkie śniadanie lub podwieczorek. Te przygotowane na bazie warzyw z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw mogą z kolei stanowić sycący obiad lub kolację na ciepło. Oto kilka inspirujących i prostych propozycji dla fanów placków.
Z owocami lub warzywami
To spora i smaczna konkurencja dla popularnych w polskich kuchniach mięs z zawiesistymi sosami. Jarskie potrawy, a szczególnie placki, jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można przygotować je z dodatkiem owoców, miodu, bakalii czy syropu klonowego i zrobić słodkie śniadanie lub podwieczorek. Te przygotowane na bazie warzyw z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw mogą z kolei stanowić sycący obiad lub kolację na ciepło. Oto kilka inspirujących i prostych propozycji dla fanów placków.
Bananowe placki
Składniki: 3 banany (najlepiej dojrzałe), 3 jajka, 2-3 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane lub olej kokosowy). Opcjonalnie nerkowce i miód do dekoracji.
Przygotowanie: banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Składniki porządnie wymieszać, aż powstanie gładka masa (rózgą kuchenną, widelcem, mikserem). Tłuszcz rozgrzać na patelni. Nakładać niewielką porcję masy i smażyć z obu stron na brązowo. Udekorować wedle uznania.
Imbirowe placuszki z marchewki
Składniki: 4 duże marchewki, 1 duże jajko, 2-3 łyżki mąki, 50 g sera żółtego, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia. Do podania kolendra i sos jogurtowy.
Przygotowanie: marchewki umyć, obrać i zetrzeć do miski - najlepoej na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę, rozbełtane jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszać, wsypać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut z obu stron. Rumiane wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z zieleniną i jogurtem naturalnym.
Buraczane placuszki z ziołami
Składniki: 3 średnie ziemniaki, 300 g ziemniaków, 2 jajka, 50 g śmietany 18%, 120 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiec przez godzinę. Miękkie należy odłożyć do wystudzenia, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również obrać, umyć i osuszone zetrzeć na "papkę" (można rozdrobnić za pomocą malaksera). Połączyć w misce warzywne masy, wbić jajka, dodać śmietanę oraz mąki. Doprawić przyprawami do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Podawać z sosem musztardowym i posiekaną zieloną cebulką.
Placuszki jak jabłecznik
Składniki: 4 jabłka, 2 jajka, 3/4-1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka cynamonu + szczypta, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: 3 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i doprawić cynamonem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. W tym czasie ugotować ćwiartki czwartego jabłka - gdy będzie miękkie, należy zmiksować je z odrobiną wody. Placki wyłożyć na talerz, udekorować masą z jabłek i posypać cynamonem. Można dodatkowo posypać danie cukrem pudrem.
Placki z kaszy jaglanej
Składniki: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 130 g suchego produktu), 3 garście zieleniny (szpinaku i rukoli), 1/3 szklanki mleka, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki, odrobina oleju do smażenia.
Przygotowanie: kaszę wymieszać z mąką i mlekiem. Dodać zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placuszki na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron, a następnie wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Placuszki z cukinii z fetą
Składniki: 2 średnie cukinie, 3/4 szklanka mąki + 1/4 jeśli masa wyjdzie za rzadka, 1 mała cebula, 30 g fety (grubszy plaster), kolendra, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku. Do podania pikantna musztarda.
Przygotowanie: cukinie umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odlać nadmiar wody i połączyć z przesianą mąka. Dodać posiekaną drobno cebulkę oraz przyprawy. Wymieszać. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Nadmiar tłuszczu z placków odsączyć za pomocą ręczników papierowych. Nałożyć na talerze, dodać pokruszoną fetę, posiekaną kolendrę i musztardę.
Placuszki dyniowe
Składniki: 1 szklanka gęstego puree z dyni, 1/2 szklanki mąki ryżowej (opcjonalnie pełnoziarnistej), 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki pasty tahini, 1 łyżka miodu gryczanego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: puree z dyni dokładnie wymieszać lub zmiksować z jogurtem, rozbełtanymi jajkami i miodem. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i za pomocą łyżki nakładać na nagrzaną, suchą patelnię ceramiczną lub teflonową (opcjonalnie można użyć odrobiny masła). Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
mp/WP Kuchnia