To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg

Wśród ryb króluje przede wszystkim dorsz i łosoś, ale warto postawić również na inne gatunki. Ciekawym urozmaiceniem będzie barwena, ryba o charakterystycznym, czerwonym kolorze.

To ryba mało znana w PolsceTo ryba mało znana w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na wstępie warto zaznaczyć, że barwena w Bałtyku nie bytuje, więc w sklepach dostać można przede wszystkim mrożone okazy. Patrząc jednak na jakość ryb w niektórych smażalniach, można skusić się czasem na coś mniej regionalnego. Barwena występuje głównie w ciepłych i umiarkowanych wodach wschodniego Atlantyku, Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, więc warto skusić się na nią podczas wakacyjnych wyjazdów. Tawerny w Grecji i trattorie we Włoszech czekają, by uraczyć turystów tą rybą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Barwena

Barwena to ryba o podłużnym, smukłym ciele i charakterystycznym, różowo-czerwonym ubarwieniu. To typowa ryba morska, której naturalne środowisko to przede wszystkim ciepłe, przejrzyste wody Morza Śródziemnego, wschodnia część Oceanu Atlantyckiego (od wybrzeży Afryki po Wielką Brytanię) oraz Morze Czarne. Największą popularnością cieszy się w kuchniach śródziemnomorskich, gdzie jest ceniona za delikatność mięsa i wyjątkowy smak. Niektórzy twierdzą, że smakuje jak połączenie ryby z krewetkami.

Właściwości barweny

Jak na rybę przystało, barwena zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ma ich mniej niż tłuste ryby, ale i tak jest ich dobrym źródłem. W zamian za to jest niskokaloryczna — w 100 gramach surowej ryby znajdziemy około 117 kcal. Obecne w niej kwasy tłuszcze wspierają zdrowie serca i układu krążenia, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Znaleźć w niej można również witaminy z grupy B, a w szczególności witaminę B12, która odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek i metabolizmu energii.

Jest dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie. Znajdziemy w niej również fosfor (niezbędny dla kości i zębów), selen (silny przeciwutleniacz, wspierający tarczycę), magnez, żelazo i cynk.

Barwena wyróżnia się charakterystyczną barwą
Barwena wyróżnia się charakterystyczną barwą © Adobe Stock

W jej składzie znajduje się także cholina, która wspiera układ nerwowy, procesy zapamiętywania, oraz może zmniejszać ryzyko demencji i choroby Alzheimera. To skarb nie tylko dla seniorów, ale również dla kobiet w ciąży. Cholina odpowiada bowiem za prawidłowy rozwój płodu. Zawarta w barwenie kreatyna poprawia wydolność mięśni. Dzięki obecności jodu barwenę powinny spożywać osoby, które cierpią na choroby tarczycy. Pamiętaj jednak, że w przypadku chorób tarczycy zawsze należy skonsultować dietę z lekarzem lub dietetykiem.

Jak podać barwenę?

Delikatne mięso barweny zasługuje na to, by docenić jej smak bez zbędnych dodatków. Wystarczy doprawić rybę solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na rozgrzanej oliwie, najlepiej na patelni z grubym dnem. Skóra powinna być chrupiąca, a mięso delikatne. Często posypuje się ją odrobiną mąki kukurydzianej dla uzyskania dodatkowej chrupkości. Barwena świetnie nadaje się na grilla. Można ją grillować w całości (wcześniej natrzeć marynatą z ziół, oliwy i czosnku) lub w formie filetów. Ważne, by nie grillować zbyt długo, aby mięso nie stało się suche.

Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę