Zielone ciasto z awokado - pyszne i zdrowe

Awokado to niezwykle cenny owoc. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Zawiera też mnóstwo witamin. Można przygotować z niego zarówno desery, jak i pastę do smarowania pieczywa. Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", zaprezentowała pyszne, łatwe i energetyczne dania z awokado. Na stole pojawiło się sycące smoothie oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami.

Ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami

Składniki:
1 dojrzałe awokado (ok. 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
szczypta soli
4 jajka średniej wielkości
225 g miękkiego masła (+trochę do posmarowania formy)
350 g mąki pszennej (+trochę do posypania formy)
1 paczka proszku do pieczenia (15 g)
50 g zmielonych migdałów (bez skórki)
50 ml mleka

Polewa:
ok. 150 g cukru pudru
starta skórka z limonki
4-5 łyżek soku z limonki
30 g pistacji (posiekanych)

Dodatkowo:
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Formę do ciasta o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i oprószyć dobrze mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, umieścić w wysokim pojemniku, pokropić cytryną i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Masło, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po dodaniu każdego na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Piec ok. 70-75 min. Aby uniknąć przypalenia, należy ok. 20 min. przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić ok. 40 min. na kratce, a następnie wyjąć delikatnie z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować lukier: cukier puder dobrze wymieszać z sokiem i skórką z limonki. Gotowym lukrem polać ciasto, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie

Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm