Lukier do pierników. Najprostszy przepis, jaki znajdziesz
Lukier to zwieńczenie ciast, pączków i oczywiście świątecznych pierniczków. Idealny lukier powinien być niezbyt gęsty, gładki i błyszczący. Jak go zrobić?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- białko z jednego jajka
- cukier puder
- szczypta soli
- Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Po ubiciu dodajemy cukier puder (od pół do 1 szklanki, zależy jaki gęsty chcemy otrzymać lukier).
- Lukier dokładnie mieszamy, by nie było w nim grudek.
- Gotowy lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub odrobiną soku z buraków czy szpinaku.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze