Lukier do pierników. Najprostszy przepis, jaki znajdziesz
Lukier to zwieńczenie ciast, pączków i oczywiście świątecznych pierniczków. Idealny lukier powinien być niezbyt gęsty, gładki i błyszczący. Jak go zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- białko z jednego jajka
- cukier puder
- szczypta soli
Przepis
- Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Po ubiciu dodajemy cukier puder (od pół do 1 szklanki, zależy jaki gęsty chcemy otrzymać lukier).
- Lukier dokładnie mieszamy, by nie było w nim grudek.
- Gotowy lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub odrobiną soku z buraków czy szpinaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl