Trwa ładowanie...
d3esedt
oprac. Katarzyna Gileta

Lukier do pierników. Najprostszy przepis, jaki znajdziesz

Przepis

Lukier to zwieńczenie ciast, pączków i oczywiście świątecznych pierniczków. Idealny lukier powinien być niezbyt gęsty, gładki i błyszczący. Jak go zrobić?

d3esedt
3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • białko z jednego jajka
  • cukier puder
  • szczypta soli
Przepis
  • Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • Po ubiciu dodajemy cukier puder (od pół do 1 szklanki, zależy jaki gęsty chcemy otrzymać lukier).
  • Lukier dokładnie mieszamy, by nie było w nim grudek.
  • Gotowy lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi lub odrobiną soku z buraków czy szpinaku.

Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Lukier do pierników. Najprostszy przepis, jaki znajdziesz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3esedt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3esedt
d3esedt
d3esedt
d3esedt
Więcej tematów
d3esedt