Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę

Widząc krzak porzeczki, raczej skupiamy się na jego owocach – zbieramy je, a następnie zajadamy się na surowo lub dodajemy do ciast czy przetworów. Okazuje się jednak, że na uwagę zasługują również liście krzaku. Mają właściwości zdrowotne i powinny na stałe znaleźć miejsce w każdej kuchni.

Owoce to nie jedyna rzecz jaką oferują krzaki porzeczkiOwoce to nie jedyna rzecz jaką oferują krzaki porzeczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Marchak

Liście porzeczki, choć często niedoceniane, zasługują na wyróżnienie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ich prozdrowotnych właściwości – najczęściej trafiają do kosza albo po prostu zostają na krzaku, niezauważone. Tymczasem warto się nimi zainteresować, bo skrywają w sobie szereg cennych zalet, dzięki którym mogą stać się wartościowym dodatkiem w codziennej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Zdrowotne zalety liści porzeczek

Liście czarnej porzeczki skrywają w sobie bogactwo witamin, minerałów i naturalnych związków, które wspierają organizm na wielu poziomach – szczególnie w obszarze pracy serca i układu trawiennego. Zawierają m.in. witaminę C, magnez, antyoksydanty, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz fitoncydy – związki o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i grzybobójczym. Szczególnie cenne są ich właściwości wspomagające krążenie – poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspierają pracę serca i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia.

Z kolei obecność garbników i kwasów organicznych korzystnie wpływa na trawienie – liście porzeczki łagodzą wzdęcia, wspomagają wydzielanie soków trawiennych i regulują przemianę materii. Ssą cenione również za działanie moczopędne i detoksykujące – wspomagają pracę nerek i wątroby oraz pomagają usuwać toksyny z organizmu. Choć najczęściej sięgamy po owoce porzeczki, warto docenić także ich liście – to naturalne wsparcie dla zdrowia, które z powodzeniem można włączyć do codziennej diety.

Zastosowanie liści porzeczki w kuchni

Można z nich przygotować herbaty, które wspierają organizm i zachwycają delikatnym, ziołowym smakiem. Wystarczy zalać kilka świeżych lub suszonych liści wrzątkiem i parzyć przez kilka minut, by uzyskać kojący napój. Odpowiednio dobrane mieszanki ziołowe z dodatkiem liści porzeczki mogą wspierać konkretne funkcje organizmu. Jeśli zależy ci na wzmocnieniu pracy serca warto sięgnąć po połączenie liści czarnej porzeczki, ziela serdecznika i kwiatostanu głogu. Natomiast jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, to sprawdzi się mieszanka z liści porzeczki, rumianku, babki lancetowatej i majeranku.

Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do kiszonych ogórków. Dzięki wysokiej zawartości garbników poprawiają chrupkość warzyw i wspierają proces fermentacji. Wystarczy dorzucić kilka umytych liści do każdego słoika – to prosty sposób, by nie tylko wzbogacić smak przetworów, ale także wprowadzić do kuchni odrobinę naturalnej świeżości i zdrowia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja