Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę

Widząc krzak porzeczki, raczej skupiamy się na jego owocach – zbieramy je, a następnie zajadamy się na surowo lub dodajemy do ciast czy przetworów. Okazuje się jednak, że na uwagę zasługują również liście krzaku. Mają właściwości zdrowotne i powinny na stałe znaleźć miejsce w każdej kuchni.

Owoce to nie jedyna rzecz jaką oferują krzaki porzeczkiOwoce to nie jedyna rzecz jaką oferują krzaki porzeczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Marchak

Liście porzeczki, choć często niedoceniane, zasługują na wyróżnienie. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ich prozdrowotnych właściwości – najczęściej trafiają do kosza albo po prostu zostają na krzaku, niezauważone. Tymczasem warto się nimi zainteresować, bo skrywają w sobie szereg cennych zalet, dzięki którym mogą stać się wartościowym dodatkiem w codziennej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Zdrowotne zalety liści porzeczek

Liście czarnej porzeczki skrywają w sobie bogactwo witamin, minerałów i naturalnych związków, które wspierają organizm na wielu poziomach – szczególnie w obszarze pracy serca i układu trawiennego. Zawierają m.in. witaminę C, magnez, antyoksydanty, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne oraz fitoncydy – związki o działaniu przeciwzapalnym, bakteriobójczym i grzybobójczym. Szczególnie cenne są ich właściwości wspomagające krążenie – poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspierają pracę serca i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia.

Z kolei obecność garbników i kwasów organicznych korzystnie wpływa na trawienie – liście porzeczki łagodzą wzdęcia, wspomagają wydzielanie soków trawiennych i regulują przemianę materii. Ssą cenione również za działanie moczopędne i detoksykujące – wspomagają pracę nerek i wątroby oraz pomagają usuwać toksyny z organizmu. Choć najczęściej sięgamy po owoce porzeczki, warto docenić także ich liście – to naturalne wsparcie dla zdrowia, które z powodzeniem można włączyć do codziennej diety.

Zastosowanie liści porzeczki w kuchni

Można z nich przygotować herbaty, które wspierają organizm i zachwycają delikatnym, ziołowym smakiem. Wystarczy zalać kilka świeżych lub suszonych liści wrzątkiem i parzyć przez kilka minut, by uzyskać kojący napój. Odpowiednio dobrane mieszanki ziołowe z dodatkiem liści porzeczki mogą wspierać konkretne funkcje organizmu. Jeśli zależy ci na wzmocnieniu pracy serca warto sięgnąć po połączenie liści czarnej porzeczki, ziela serdecznika i kwiatostanu głogu. Natomiast jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, to sprawdzi się mieszanka z liści porzeczki, rumianku, babki lancetowatej i majeranku.

Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do kiszonych ogórków. Dzięki wysokiej zawartości garbników poprawiają chrupkość warzyw i wspierają proces fermentacji. Wystarczy dorzucić kilka umytych liści do każdego słoika – to prosty sposób, by nie tylko wzbogacić smak przetworów, ale także wprowadzić do kuchni odrobinę naturalnej świeżości i zdrowia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm