Trwa ładowanie...

Szparagowe święto

Sezon na szparagi jest krótki, ale bardzo intensywny. W maju i czerwcu warto skorzystać z okazji i spróbować jeść szparagi tak często, jak tylko się da. Nie dość bowiem, że to szlachetne warzywo jest smaczne, ale także bardzo zdrowe.

Szparagowe świętoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d10nm0k
d10nm0k

Szparagi są wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, są również źródłem przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, a także witaminy C i E oraz karotenu. Warzywa te zawierają również niewielkie ilości witaminy B1 i B2, a także wapń, fosfor, magnez, potas, sód i żelazo. Inne substancje zawarte w szparagach, np. asparagina działa pobudzająco na pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. Szparagi mają właściwości przeczyszczające i moczopędne.

W Polsce kupić możemy szparagi białe oraz zielone. Najtrudniejsze, a może najbardziej czasochłonne, jest obieranie tych warzyw. Białe szparagi obiera się od gory, tuż pod główką, odcinając zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie musimy obierać, ale warto pamiętać przy ich zakupie, by były jędrne i twarde. Lekko przywiędłe szparagi w gotowaniu staną się włókniste i po prostu niesmaczne. Szparagi związuje się w pęczki po ok. 10 sztuk i ustawia pionowo w garnku. Zalewamy je osolonym wrzątkiem. Gotujemy około 15-20 minut.

Szparagi doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Doskonałe są polane masłem, przyrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem holenderskim, a także na zimno z majonezem, sosem wingeret oraz jako dodatek do różnych sałatek.

A teraz garść prostych szparagowych przepisów.

d10nm0k

Krem z zielonych szparagów

Dwa pęczki zielonych szparagów pokrojonych na kawałki podsmażamy na maśle przez ok. 5 minut. Zalewamy rosołem (najlepiej naturalnym, ale może być z kostki) i gotujemy do momentu, kiedy szparagi lekko zmiękną. Wtedy studzimy, miksujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przyozdabiamy główkami lekko ugotowanych szparagów.

Omlet ze szparagami

Najpierw gotujemy szparagi (możemy do tej potrawy użyć obojętnie jakiej odmiany tych warzyw). Ubijamy przez dwie minuty jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną, posmarowaną masłem patelnię. Od razu dodajemy pokrojone szparagi i smażymy kilka minut. Jeśli lubimy omlet przypieczony, możemy patelnię postawić na chwilę pod grillem w piekarniku.

Sos szparagowy

Obrane i pokrojone szparagi wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle (pod przykryciem) dziesięć minut. Dodajemy trochę sera pleśniowego, trzy posiekane drobno jajka (ugotowane wcześniej na twardo) i kilka łyżek śmietany. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i startą gałką muszkatołową. To doskonały sos do makaronu!

Zapiekane szparagi

Umyte i obrane szparagi układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy solą i pieprzem, skraplamy oliwą i pieczemy na kolor lekko brązowy. Pod koniec pieczenia możemy posypać tartym serem lub zalać sosem, np. beszamelowym, przygotowanym z mąki, masła, mleka, soli i pieprzu oraz szczypty gałki muszkatołowej.

d10nm0k

Zupa pieczarkowa ze szparagami

Białe szparagi obieramy, obcinamy zdrewniałe końce i z tych końców gotujemy wywar. Gdy jest już gotowy, przecedzamy go i gotujemy w nim pocięte na kilkucentymetrowe odcinki szparagi. Pieczarki kroimy i obsmażamy na oliwie. Wrzucamy grzyby do wywaru ze szparagami, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy wszystko do czasu aż szparagi zmiękną. Na koniec można dodać odrobinę słodkiej śmietany.

AD/mmch

Polecamy również:

Cała prawda o witaminie C

d10nm0k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10nm0k
Więcej tematów