Strzykawka w kuchni

Wprawdzie przyrząd do robienia zastrzyków przede wszystkim kojarzy nam się z wyposażeniem gabinetu lekarskiego, jednak strzykawka przyda się też w kuchni. A w niektórych sytuacjach jest wręcz nieodzowna. Niektórzy kucharze używają zwykłych jednorazówek z apteki, ale oczywiście istnieją też specjalne strzykawki gastronomiczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jedno z najciekawszych zastosowań przyrządu do iniekcji w gastronomii zaproponował w 1969 r. węgierski naukowiec Nicholas Kurti. Ten specjalista z dziedziny fizyki niskich temperatur wygłosił na zebraniu Royal Society w Londynie wykład "Fizycy w kuchni". Podczas swojego wystąpienia Kurti udowodnił, że do zmiękczenia mięsa nie potrzebujemy wcale tłuczka. Wystarczy wziąć strzykawkę i za jej pomocą wstrzyknąć w mięso świeży sok z ananasa. Owoc ten zawiera enzymy proteolityczne, rozszczepiające białka. Jednocześnie sok nada mięsu niezwykły aromat.

Nastrzykiwanie mięsa - nie tylko sokiem z ananasa - to kulinarna sztuczka doskonale znana kucharzom. Metoda ta jest na tyle popularna, że w sklepach ze specjalistycznym sprzętem gastronomicznym dostaniemy profesjonalne nastrzykiwarki do mięs (strzykawki do marynat).

Czy ten sposób jest lepszy? Strzykawka służy wprowadzaniu marynaty w głąb mięsa, a nie tylko rozprowadzeniu jej po powierzchni, jak podczas moczenia w marynacie. To powoduje, że wnętrze kruszeje, a marynata łączy się z sokami mięsa i wydobywa jego aromat. W przypadku drobiu zalewę najlepiej wprowadzać bezpośrednio pod skórę, ustawiając igłę niemal równolegle do powierzchni mięsa. Dzięki temu nic nie wycieknie podczas obróbki termicznej. Takie rozwiązanie oszczędza czas. Mięso możemy przyrządzić niemal natychmiast po nastrzyknięciu. Mamy też gwarancję, że w środku nie będzie suche. Oczywiście , jeśli włożymy je na kilka godzin do lodówki - aromat będzie jeszcze bardziej intensywny.

W takich sytuacjach świetnie sprawdza się alkohol, który często stanowi podstawę marynat. Można na przykład wstrzyknąć koniak, tequilę czy brandy. Ma to też tę zaletę, że alkoholowa zalewa będzie mniej parować, niż gdybyśmy zwyczajnie namoczyli w niej mięso. Zalewę i sos, w którym piecze się lub dusi mięso, można też wprowadzać już podczas obróbki termicznej. Dzięki temu będziemy je równomiernie nawilżać i wprowadzać do wnętrza dania najbardziej aromatyczne soki, które wydobywają się w niego podczas pieczenia czy duszenia.

Strzykawka pozwala nasycić wybranym przez nas płynem nie tylko mięso, ale także owoce czy warzywa. Bez niej trudno przygotować np. arbuza po rosyjsku, zwanego też pijanym arbuzem. Do stworzenia tego deseru dla dorosłych niezbędny jest dojrzały arbuz (ewentualnie melon)
, alkohol (wódka, szampan lub białe wino) i oczywiście strzykawka. Z jej pomocą do owocu o wadze ok. 5 kg, należy wprowadzić pół litra alkoholu. Następnie deser pozostawiamy przynajmniej na pół godziny, by smaki miały czas się przegryźć i serwujemy w cząstkach, jak każdego innego „trzeźwego” arbuza.

Najczęściej jednak strzykawka w kuchni służy do precyzyjnego ozdabianie ciast i tortów. Z jej pomocą można wykonać najbardziej finezyjne wzory, a także tworzyć napisy. Innym pomysłem jest przygotowanie naleśników czy racuchów o zabawnych kształtach. łatwiej precyzyjnie nalewać ciasto na patelnię - bez trudu uda nam się stworzyć naleśnikowe serca, litery czy kwiaty. Dzieci z pewnością będą zachwycone takimi frykasami.

AD/mmch

Polecemy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja